Legenda spune ca, in vremuri stravechi, undeva in sud-vestul Romaniei, traia Ioan Iorgovan. Un soi de „Hercules” local, care s-a folosit de proprietatile miraculoase ale apelor termale sulfuroase pentru a capata puterea necesara invingerii dragonului infricosator care traia langa o pestera din Baile Herculane de astazi.
Legenda nu minte. Apele care curg pe taramul Romaniei sunt, intr-adevar, binecuvantate. Lucru pe care il stiau prea bine si romanii, care au inclus izvoarele romanesti in reteaua de bai pe care au dezvoltat-o la patrunderea in Pannonia (în secolul I) si in Dacia (în secolul II).
In cele aproape doua secole in care Dacia s-a aflat sub stapanirea romanilor, acestia din urma au profitat la maximum de resursele noastre naturale si au construit in apropierea lor bai termale si forme incipiente de centre spa. Romanii se foloseau atat de apele vindecatoare, cat si de namolurile si sarurile cu care tara noastra a fost inzestrata. Tabula Peutingeriana (un faimos atlas si totodata harta oficiala a Imperiului Roman in secolul IV) subliniaza clar importanta balneoterapiei in Europa Centrala a acelor vremuri, prin semnalarea principalelor bai din Dacia si Pannonia.
Poate cel mai interesant lucru este ca balneoterapia se afla in centrul atentiei inainte de invazia romanilor. Dacii (monoteisti) divinizau apele termale, iar romanii nu au facut altceva decat sa preia acest obicei si sa il adapteze cultului propriu (politeist). Astfel, se aduceau jertfe drept recunostinta:
Spa-urile din acele timpuri erau mai mult decat niste locuri curative (sanatorium). Erau locuri de intalnire pentru mai-marii oraselor si satelor si, deci, puncte de referinta ale localitatilor.
Pentru a putea intra in lumea fascinanta a ceea ce astazi se numeste turism balnear, trebuie sa intelegem cateva notiuni de baza. Voi incerca sa nu apelez la definitiile complexe din literatura de specialitate, ci sa ma refer, pe scurt, la ceea ce consider ca este bine sa cunoasca un turist preocupat de sanatatea lui si care doreste sa descopere frumusetea acestor locuri binecuvantate.
Turismul balneo valorifica factorii naturali terapeutici stiintific dovediti drept remedii naturale exceptionale in ingrijirea sanatatii. Daca mai adaugam si faptul ca in Romania se afla aproape o treime din apele termale si minerale de pe continent, dar si substante terapeutice cu caracter de unicat, vom intelege de ce facem o alegere inspirata atunci cand decidem sa ne petrecem cateva zile intr-o statiune balneara din Romania. In fiecare dintre aceste statiuni, s-au dezvoltat hoteluri cu baze de tratament sau centre balneare in care acesti factori naturali terapeutici sunt valorificati si integrati in diversele tratamente de care vor avea parte turistii sositi in statiune. Dintre bogatiile pe care le-au descoperit stramosii nostri, cele mai importante sunt:
Valoarea istorica a statiunilor noastre balneare este recunoscuta atat pe plan intern, cat si international. Unele dintre statiuni sunt pomenite pana si-n legendele stravechi. In timp ce altele au inflorit abia in secolul al XIX-lea (Caciulata, Slanic Moldova, Vatra Dornei ori în vremea Imperiului Austro-Ungar (Sovata, Borsec, Covasna, Tusnad).
In perioada Primului Razboi Mondial, aceste „oaze de sanatate” erau frecventate numai de clasa aristocrata. Stau marturie si astazi stabilimentele care marcau existenta acestui segment al clientelei turistice (alei pentru promenada, restaurante elegante, cazinouri, loc special pentru fanfara etc.).
Toate stabilimentele existente erau asezate cu grija in jurul unui parc balnear destul de intins, principalul loc de agrement din statiuni. Se poate spune ca statiunile noastre balneare istorice erau locul de intalnire al multor categorii sociale din inalta societate (scriitori, muzicieni, oameni politici). Sunt cunoscute evenimente politice de seama care s-au desfasurat in statiuni balneare. Inaugurarea canalului de la Portile de Fier din Severin, prin intalnirea celor trei mari personalitati (regele Carol I al Romaniei, Alexandru I al Serbiei si imparatul Austro-Ungariei Franz Joseph), s-a realizat in anul 1896 in statiunea balneara Baile Herculane.
Pe langa latura curativa, turismul balnear are si componenta preventiva sau profilactica. Ceea ce inseamna ca aceasta forma de turism se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de varsta. In statiuni balneare vom regasi:
Baile Felix, una dintre cele mai cunoscute statiuni balneare din Romania, situata in apropiere de Oradea. Ofera o complexa baza de tratament (bai cu ape minerale, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru aplicatii calde cu parafina si namol, etc.). Dar si celebrele ape termale de care turistii se pot bucura si in timpul iernii.
Turistii care aleg Baile Tusnad (judetul Harghita) vor beneficia de un aer puternic ozonat. Dar si de efectele terapeutice incontestabile ale apelor minerale (cura interna si externa), precum si a mofetei care vindeca o gama larga de afectiuni. De asemenea, turistii care ajung in zona pot vizita Lacul Sfanta Ana (singurul lac vulcanic din Europa). Dar si Tinovul Mohos (o rezervatie naturala de o frumusete unica). Si multe alte locuri care va vor incanta sufletul.
La Baile Herculane (judetul Caras-Severin), cea mai veche statiune balneara din Romania. Turistii se vor putea bucura de apele sulfuroase, termo-minerale si cloruro-sodice (folosite atat in cura interna, cat si externa). Dar si de peisajele si locurile de o frumusete rara. Amatorii de drumetii si excursii au la dispozitie diverse trasee turistice.
Te invitam sa citesti continuarea articolului in Revista SPA si Wellness Romania, editia nr. 3. Revista se gaseste online – in versiune print sau ebook, aici sau, in reteaua de Magazine Inmedio din toata tara.
Autor: Radulescu Alexandru Ioan
Consultant in turism
Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.
Explorator Wellness Virtual