/
/
Remedii atemporale – factorii naturali de cura

Remedii atemporale - factorii naturali de cura

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Remedii atemporale - factorii naturali de cura
http://www.dreamstime.com/stock-photo-old-arab-spa-rhodes-greece-image9434660

Legenda spune ca, in vremuri stravechi, undeva in sud-vestul Romaniei, traia Ioan Iorgovan. Un soi de „Hercules” local, care s-a folosit de proprietatile miraculoase ale apelor termale sulfuroase pentru a capata puterea necesara invingerii dragonului infricosator care traia langa o pestera din Baile Herculane de astazi.

Legenda nu minte. Apele care curg pe taramul Romaniei sunt, intr-adevar, binecuvantate. Lucru pe care il stiau prea bine si romanii, care au inclus izvoarele romanesti in reteaua de bai pe care au dezvoltat-o la pa­trunderea in Pannonia (în secolul I) si in Dacia (în secolul II).

Importanta balneoterapiei in Dacia

In cele aproape doua secole in care Dacia s-a aflat sub stapanirea romani­lor, acestia din urma au profitat la ma­ximum de resursele noastre naturale si au construit in apropierea lor bai termale si forme incipiente de centre spa. Romanii se foloseau atat de ape­le vindecatoare, cat si de namolurile si sarurile cu care tara noastra a fost inzestrata. Tabula Peutingeriana (un faimos atlas si totodata harta oficiala a Imperiului Roman in secolul IV) sub­liniaza clar importanta balneoterapiei in Europa Centrala a acelor vremuri, prin semnalarea principalelor bai din Dacia si Pannonia.

Poate cel mai interesant lucru este ca balneoterapia se afla in centrul atenti­ei inainte de invazia romanilor. Dacii (monoteisti) divinizau apele termale, iar romanii nu au facut altceva decat sa preia acest obicei si sa il adapteze cultu­lui propriu (politeist). Astfel, se aduceau jertfe drept recunostinta:

  • pentru izvoare­le existente (fontes calidae),
  • pentru locu­rile in care acestea au fost gasite (genus loci),
  • dar si pentru zeitatile guvernatoare ale apei (numines aquarum sau nimphae salutiferae).

Spa-urile din acele timpuri erau mai mult decat niste locuri curative (sanatorium). Erau locuri de intalnire pentru mai-marii oraselor si satelor si, deci, puncte de referinta ale localitatilor.

Turismul balnear si factorii naturali de cura

Pentru a putea intra in lumea fas­cinanta a ceea ce astazi se numeste turism balnear, trebuie sa intelegem cateva notiuni de baza. Voi incerca sa nu apelez la definitiile complexe din literatura de specialitate, ci sa ma refer, pe scurt, la ceea ce con­sider ca este bine sa cunoasca un turist preocupat de sanatatea lui si care doreste sa descopere frumuse­tea acestor locuri binecuvantate.

Turismul balneo valorifica factorii naturali terapeutici stiintific dove­diti drept remedii naturale excep­tionale in ingrijirea sanatatii. Daca mai adaugam si faptul ca in Romania se afla aproape o treime din ape­le termale si minerale de pe conti­nent, dar si substante terapeutice cu caracter de unicat, vom intelege de ce facem o alegere inspirata atunci cand decidem sa ne petrecem cateva zile intr-o statiune balneara din Romania. In fiecare dintre aceste statiuni, s-au dezvoltat hoteluri cu baze de trata­ment sau centre balneare in care acesti factori naturali terapeutici sunt valo­rificati si integrati in diversele trata­mente de care vor avea parte turistii sositi in statiune. Dintre bogatiile pe care le-au descoperit stramosii nostri, cele mai importante sunt:

Valoarea istorica a statiunilor noastre balneare este recunoscuta atat pe plan intern, cat si international. Unele din­tre statiuni sunt pomenite pana si-n legendele stravechi. In timp ce altele au inflorit abia in secolul al XIX-lea (Caciulata, Slanic Moldova, Vatra Dornei ori în vremea Imperiului Aus­tro-Ungar (Sovata, Borsec, Covasna, Tusnad).

Balneologia in perioada Primului Razboi Mondial

In perioada Primului Razboi Mondial, aceste „oaze de sanatate” erau frecven­tate numai de clasa aristocrata. Stau marturie si astazi stabilimentele care marcau existenta acestui segment al clientelei turistice (alei pentru prome­nada, restaurante elegante, cazinouri, loc special pentru fanfara etc.).

Toate stabilimentele existente erau asezate cu grija in jurul unui parc bal­near destul de intins, principalul loc de agrement din statiuni. Se poate spune ca statiunile noastre balneare istorice erau locul de intalnire al multor cate­gorii sociale din inalta societate (scrii­tori, muzicieni, oameni politici). Sunt cunoscute evenimente politice de seama care s-au desfasurat in statiuni balneare. Inaugurarea canalului de la Portile de Fier din Severin, prin intal­nirea celor trei mari personalitati (re­gele Carol I al Romaniei, Alexandru I al Serbiei si imparatul Austro-Unga­riei Franz Joseph), s-a realizat in anul 1896 in statiunea balneara Baile Her­culane.

Turismul balnear in Romania

Pe langa latura curativa, turismul bal­near are si componenta preventiva sau profilactica. Ceea ce inseamna ca aceasta forma de turism se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de var­sta. In statiuni balneare vom regasi:

  • baze de tratament frecven­tate cu precadere de cei veniti in scop curativ, si
  • centre spa in care turistii vor putea imbina componenta wellness cu cea terapeutica pentru atingerea unei „stari de bine”.

Statiuni Balneare

Baile Felix, una dintre cele mai cunos­cute statiuni balneare din Romania, situata in apropiere de Oradea. Ofera o complexa baza de trata­ment (bai cu ape minerale, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, instala­tii pentru aplicatii calde cu parafina si namol, etc.). Dar si celebrele ape termale de care turistii se pot bucura si in timpul iernii.

Turistii care aleg Baile Tusnad (jude­tul Harghita) vor beneficia de un aer puternic ozonat. Dar si de efectele te­rapeutice incontestabile ale apelor mi­nerale (cura interna si externa), pre­cum si a mofetei care vindeca o gama larga de afectiuni. De asemenea, turis­tii care ajung in zona pot vizita Lacul Sfanta Ana (singurul lac vulcanic din Europa). Dar si Tinovul Mohos (o rezervatie naturala de o frumusete unica). Si multe alte locuri care va vor incanta sufletul.

La Baile Herculane (judetul Caras-Se­verin), cea mai veche statiune balnea­ra din Romania. Turistii se vor putea bucura de apele sulfuroase, termo-mi­nerale si cloruro-sodice (folosite atat in cura interna, cat si externa). Dar si de peisajele si locurile de o frumusete rara. Amatorii de drumetii si excursii au la dispozitie diverse trasee tu­ristice.

Te invitam sa citesti continuarea articolului in Revista SPA si Wellness Romania, editia nr. 3. Revista se gaseste online – in versiune print sau ebook, aici sau, in reteaua de Magazine Inmedio din toata tara.

Autor: Radulescu Alexandru Ioan

Consultant in turism

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.  

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *