/
/
Recuperarea in traumatismul genunchiului

Recuperarea in traumatismul genunchiului

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|

Recuperarea celei mai mari si complexe articulatii ale corpului uman

Despre traumatismul genunchiului

Chiar daca suntem in perioada de pandemie, putem avea accidental un traumatism al genunchiului, sau din contra, dureri care putin cate putin se accentueaza. Nu este bine sa le neglijam.

Trebuie sa fim foarte atenti daca genunchiul devine dureros, putin cate putin si se umfla (hidrartroza). Sa fim atenti si daca devine cald, daca apare o umflatura in fata genunchiului, durere la flexie/extensie, imposibilitatea de a avea o extensie completa sau schiopatare. Pot fi mai multe cauze insa este bine sa nu le lasam neglijate.

Cauzele traumatismelor de genunchi sunt multiple:

-o miscare brusca facuta in casa

-miscari incorecte la sala de sport, care nu au fost supravegheate cu atentie

-mersul pe tocuri si calcatul stramb

-caderi de la propria inaltime (impiedicari, miscari neasteptate ale membrului inferior)

-cauze degenerative

-boli cronice

-traumatologie de natura sportiva

Solutiile pentru recuperarea genunchiului:

Intr-un centru medical de recuperare cum este cel de la Sanconfind Poiana Campina, se face un examen clinic al pacientului de catre medicul de recuperare medicala sau/si de ortoped. Acesta stabileste un diagnostic, dupa care pacientului i se recomanda o serie de proceduri neinvazive si nedureroase, pentru recuperarea genunchiului. Neprezentarea la timp la consultul medical programat ar putea agrava foarte mult prognosticul.

Afectiuni ale genunchiului: 

Printre afectiunile genunchiului putem enumera atat unele degenerative cat si traumatice. Enumeram: bursitele, tendinite, rupturile de menisc, artrozele (degenerarea articulatiei genunchiului), rupturile de ligament incrucisat anterior, sau posterior, leziunea de cartilaj- condropatia, instabilitatea femuro-patelară, defectul de cartilaj articular, leziuni ale compartimentului postero-lateral PLC, osteocondrita disecantă sau corpii liberi intraarticulari.

Sfatul specialistului spune ca este necesar sa tratam la timp aceste cauze, decat sa le amanam.

Ce proceduri medicale balneare sunt recomandate pentru traumatismul genunchiului:

Procedurile pe care un pacient cu genunchiul afectat le poate face sunt: kinetoterapia (gimnastica medicala), hidroterapia, masaj terapeutic, fizioterapie. Pe langa acestea medicul poate recomanda infiltratii intraarticulare cu solutie vascoelastica sau antiinflamatoare.

Recomandarea medicului de recuperare pentru acest traumatism al genunchiului este de a urma un program terapeutic de recuperare medicala care sa contina un numar de proceduri speciale. Acestea constau in:  Kinetoterapie (gimnastica medicala controlata), hidroterapie in apa sarata sau/si fizioterapia, cu programe de laser MLS sau pe alte combine de electroterapie. Ele reprezinta solutia cea mai practica pentru evitarea unor interventii chirurgicale, pe cat posibil. Prin miscarile care se fac cu ajutorul unui kinetoterapeut si prin terapiile cu ajutorul apei sarate si curentilor medicali, rezultatele aduc imbunatatiri substantiale asupra calitatii vietii pacientului afectat. 

Cum se fac procedurile medicale pentru traumatismul genunchiului

La Centrul Medical Sanconfind din Poiana Campina aceste proceduri se fac cu ajutorul unui fizioterapeut specializat. Acesta indica pacientului exercitiile specifice pe care le are de facut din anumite pozitii. Hidroterapia pentru afectiunile genunchiului se face intr-un bazin cu apa sarata, unde miscarile sunt de asemenea compuse si controlate. Avantajul unor exercitii in apa sarata este ca efortul cardiovascular este mai mic, pacientul efectiv pluteste si poate lucra mult mai usor articulatia.

Curentii de fizioterapie se aplica pe intensitati diferite, pe zona afectata, conform unor programe standard ale aparatelor (combinelor electrice) din dotarea bazei de recuperare medicala.

Procedurile de electroterapie pot fi: laser MLS, TENS, ultrasunet, magnetoterapie, sau alte forme de curenti interferentiali. Acestea au rol antialgic, antiedematos, relaxeaza musculatura, cresc mobilitatea articulatiei, dezvolta progresiv miscarile complexe, imbunatatesc rezistenta, stimuleaza functia aparatului circulator, incetinesc procesul degenerativ articular, grabesc procesul de vindecare. Efectul ultrasunetelor se manifesta prin imbunatatirea fluxului sanguin, reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cronice, vindecarea fracturilor. Sanconfind foloseste ultrasunetul cu o metoda non invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat. Efectul magnetoterapiei: campul magnetic are efect benefic asupra fluxului limfatic, producerii de hormoni, nervi si muschi. Ajuta si la o oxigenare a celuleor organismului.

Efectul laserului MLS, cea mai noua tehnologie de terapie non-invaziva: amelioreaza durerea acută si cronica si inflamatia si nu are efecte secundare.

Consecintele lipsei tratamentului:

imobilizarea genunchiului, bursite, inflamatii, edeme, afectiuni ale meniscului, imobilizarea articulatiei, purtarea de orteze si chiar interventii chirurgicale ortopedice.

Important de ştiut in tratamentul pentru traumatismul genunchiului:

fiecare dintre noi are o reactie diferita la tratament, tocmai de aceea, prezentarea la consultul de specialitate trebuie sa fie prompta. De asemenea, trebuie sa respectam indicatiile medicale primite. Consulturile pot fi insotite de investigatii imagistice de specialitate, ca de exemplu: radiografii, computer tomografii, rezonanta magnetica.

Chiar daca momentan sistemul sanitar este afectat de pandemie, consultul de specialitate este de dorit in astfel de situatii, la fel si recuperarea medicala prin kinetoterapie si alte proceduri. Tratamentul precoce va avea ca efect o recuperare, o evolutie favorabila mai rapida si cu sechele minime.

www.sanconfind.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *