/
/
Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată

Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată
Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată

Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată. Știai că în România studiile confirmă că una din 6 persoane suferă de infertilitate? Aceasta a crescut de la 1,5% în 1990 la peste 16 procente în 2018. Cauzele? Stres, infertilitate secundară, dezechilibre hormonale (hipotiroidia), inflamații sau probleme ginecologice, sindromul metabolic, prediabetul și diabetul, boala Hashimoto, predispoziția la trombofilie, material seminal necorespunzător, probleme de natură emoțională și de compatibilitate între parteneri, toate acestea sunt piedici în calea obținerii unei sarcini mult dorite.

Infertilitatea afectează 15% din cupluri și este definită ca lipsa apariției sarcinii după o perioada de încercare de 1 an, timp în care cuplul are contacte sexuale regulate și neprotejate. În plus, fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei viitoarei mame. Prin urmare, femeilor, cu vârste cuprinse între 35-40 ani, care doresc să fie mame, li se recomandă să discute cu un specialist în infertilitate după o perioadă de 6 luni de încercări, iar femeilor cu vârste peste de 40 de ani, după 3 luni de încercări.

Ce e de făcut? Ce spun specialiștii?

Infertilitatea este un subiect tot mai cercetat și dezbătut de către mulți specialiști în domeniu. Există cazuri de infertilitate cu motive clar stabilite, asupra cărora se intervine din punct de vedere medical. Dar, există totodată și cazuri de infertilitate de „cauză necunoscută”. Astfel că s-au extins studii de biologie moleculară la nivelul endometrului, dar și studii genetice care vizează structura moleculară a gametului masculin.

În paralel cu acești cercetători există un grup de specialiști care studiază efectele lumii civilizate asupra potențialului fertil uman. „Trăim într-o lume civilizată care mănâncă alimente procesate chimic, inhalează noxe în urma poluării atmosferice, se expune la doze ridicate de radiații electromagnetice (telefon, laptop, tv, cuptoare electrice).

Pe de altă parte, lumea de azi este expusă unui grad de stres și oboseală cronică mai mare decât a generațiilor anterioare. Perioada de fertilitate raportată la vârsta feminină a scăzut și ea în ultimii 30 de ani. Din ce în ce mai multe tinere intră la menopauză mult mai repede. Acest fapt, coroborat cu <noua> planificare familială, care împinge serios vârsta maternă spre pragul de 40 de ani pentru obținerea unei sarcini ridică probleme importante specialiștilor, meniți să ofere ajutorul în aceste cazuri.”, aflăm de la Dr. George Vasilescu, ginecolog în cadrul bazei de tratament Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Dar, problema infertilității este mai mult decât o problemă de natură ginecologică. „În Occident problema infertilității cuplului este o provocare interdisciplinară. Specialiști în nutriție, alergologie, medicină complementară, colaborează cu specialiștii în infertilitate pentru a crea programe de pregătire și terapie adecvate fiecărui caz în parte, fie că vorbim de încercarea de a obține o sarcină pe cale naturală sau prin reproducere umană asistată.

O primă categorie de specialiști, sunt cei care încearcă să creeze programe de pregătire a obținerii unei sarcini (deci înainte de planificarea unei sarcini sau de o procedură de reproducere umană asistată). Acești specialiști au început să lucreze asiduu în urmă cu aproximativ 10 ani și își continuă munca lor și astăzi, cu rezultate încurajatoare. Datorită lor, rata de obținere a unei sarcini, cel puțin prin reproducere asistată, a crescut semnificativ în unele țări.”, precizează dr. Vasilescu.

Este nevoie de programe de detox pentru creșterea fertilității?

Astăzi, DA! În trecut, o dietă sănătoasă și un preparat de acid folic poate că erau suficiente. „În ultimii 10 ani s-a constat o escaladare a patologiei alergice de natură alimentară și atmosferică care afectează copiii încă de la vârste foarte mici: astm, eczeme, boli autoimune. Toate acestea au apărut odată cu creșterea expunerii la <noxe>, încă din viața intrauterină. Gradul mare de expunere la acești factori nocivi a celor ce doresc să devină părinți va afecta însăși apariția unei sarcini, dar și un număr însemnat de nou-născuți cu probleme.

De asemenea, rata mare a avorturilor spontane sau a opririlor în evoluție a sarcinilor este pusă într-un procent însemnat în seama „intoxicării” organismului. Pe lângă semi-intoxicarea propriu-zisă, asimptomatică sau cu semne minore (concentrații mari de mercur, arsenic sau alte substanțe toxice în sângele matern) trebuie să luăm în calcul și eliminarea lentă și incompletă a <deșeurilor> provenite din metabolismul celular (sedentarism, lipsa mișcării active zilnice, alimentație ultra-procesată, poluare atmosferică și alimentară).”, ne informează, dr. ginecolog George Vasilescu.

Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată – Concluzia studiilor?

Studiile de tip „washout” (observarea a ceea se întâmplă la trecerea de la alimentația convențională la cea organică) au arătat o scădere semnificativă a toxinelor corporale (în special ierbicide și pesticide conținute în alimentația convențională).

Așadar, un program de detox bine condus poate avea un impact pozitiv asupra fertilității și sănătății nou-născuților.

Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată – Când ar trebui urmat și care sunt etapele?

În multe țări, programele aplicate încep între 3 și 6 luni înainte de a planifica o sarcină (naturală sau prin reproducere umană asistată). Trecerea la o dietă cât mai mult posibil organică este primul pas. Se aplică pentru ambii parteneri, viitori părinți. De asemenea, sunt îndepărtate sursele de toxine (cosmetice de calitate îndoielnică, produse de îngrijire corporală care conțin multe substanțe nociv, inclusiv vopsele de păr, produse de îngrijire a locuinței). Referitor la alimentație, trebuie asigurată prezența principiilor nutritive, împreună cu alimente benefice pentru o <curățare> eficientă a organismului de substanțe nocive. Consumul de apă pură și scaunul zilnic trebuie să fie preocuparea primordială, odată începută dieta amintită mai sus.”, punctează medicul specialist.

Iată câteva alimente detoxifiante recomandate: broccoli, somon, avocado, ulei de măsline, fructe de pădure, varză, iaurt și chefir cu culturi probiotice.

Important de reținut! Pentru că ficatul procesează tot ce intră în organism, tot el este responsabil cu detox-ul organismului, împreună cu căile de eliminare: cutanată, respiratorie, renală, intestinală. „Ficatul nu răspunde bine la stres și oboseală, nici la alcool și tutun sau alte excitante ale sistemului nervos. De asemenea, legumele și fructele proaspete sunt extrem de benefice în această perioadă. Nu trebuie uitate nici preparatele de multivitamine și magneziu, dacă ingestia de legume și fructe proaspete dăunează sistemului digestiv (persoane cu intoleranță).”, completează specialistul.

Tot în perioada de pregătire sunt certificate a fi benefice terapiile naturale (programe de wellness, detox și relaxare), acupunctură, reflexoterapie și masaj specific pro fertilitate.

Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată
Programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată

Un sfat în plus! Periodic trebuie făcută o evaluare a prezenței în organism a metalelor grele, identificarea și tratarea în organism a proceselor inflamatorii cronice și menținerea statusului inflamator la cote fiziologice (renunțarea la zahăr, consumul de ulei de pește). Inca un motiv pentru care programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată.

Chiar și unele alimente sau anumite probleme digestive pot afecta negativ fertilitatea. Adevărat?

Da, există și trebuie să li se acorde o atenție importantă! Intoleranța la gluten creează uneori probleme de fertilitate. Deci, trebuie cercetată. Alimentația hipoproteică, hipolipidică (produse <sărăcite> în grăsimi) poate afecta negativ fertilitatea (există studii susținute pe această temă). Nu trebuie neglijate mesele: optim 3 mese plus două gustări pe zi.”, sfătuiește medicul.

Rezultatele? În urma programelor de detox și a celor complementare, viitorii părinți:

  • Își vor normaliza greutatea corporală;
  • Își vor îmbunătăți somnul;
  • Vor avea o energie sporită și o claritate mentală îmbunătățită;
  • Vor fi mai optimiști
  • Vor rezista mai bine la stres;
  • Se vor simți mai confortabil în „propria piele”.

Abia după urmarea tuturor pașilor amintiți se poate planifica o sarcină. Șansele sunt mult mai mari atât pentru obținerea sarcinii, cât și pentru nașterea unui copil sănătos.”, concluzionează dr. Vasilescu, specialist în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Cu încredere, voință, răbdare și perseverență se poate obține mult dorita sarcină!

Vino la Ensana Health Spa Hotels Sovata pentru ca programele de detox cresc șansele sa ramai insărcinată si beneficiezi de cea mai mare atenție și îngrijire din partea specialiștilor.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *