/
/
Proceduri balneo pe baza de namol

Proceduri balneo pe baza de namol

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Proceduri balneo pe baza de namol

Proceduri balneo pe baza de namol. Doriti sa folositi namolul pentru a obtine o piele frumoasa, pentru a combate celulita sau pentru a elimina retentia de apa? Sau vreti sa va bucurati mai mult de beneficiile terapeutice ale balsamului negru, pentru a atenua durerile musculare si reumatice, sau pur si simplu pentru a va destresa? 

Indiferent de scopul pentru care alegeti terapia cu namol, vom vedea in continuare sub ce forme il putem utiliza pentru a obtine beneficiile pe care ni le dorim.

Proceduri balneo pe baza de namol:

·      Comprese cu namol

Namolul trebuie incalzit la 38-40 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde. Dupa aceea, se aplica pe portiunea afectata intr-un strat de 1-1,5 cm. Se acopera cu o tesatura de bumbac si apoi pacientul trebuie invelit cu o patura de lana sau termocuverta. In general, aceasta procedura dureaza 15-20 minute. Se recomanda in cure de 7-10 zile, dupa indicatiie medicului.

·      Baile cu namol

Indicatii utilizare: se amesteca in cada cca. 2 kg namol  cu apa la 37-40 grade C, atat cat va este necesar sa va cufundati. La inceput, in primele zile puteti sta  in cada maximum 10-15 minute, apoi mariti treptat  la 30-40 min.

Baile sunt foarte indicate in curele de  detoxifiere. Dar si atunci cand sunteti stresat, obosit, in convalescenta. Sau daca aveti dureri de muschi, dureri reumatice, problemele ale pielii etc.

·      Cataplasme

Namolul trebuie incalzit la 42-45 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde si trebuie folosit pe piele intr-un strat de 1-1,5 cm. Procedura dureaza 30-90 minute si in general este recomandata in cure de 5 -7 zile. La fiecare 2 zile se recomanda o zi de pauza. In acest timp, terapia poate fi combinata cu masaje sau inhalatii.

Cataplasmele sunt indicate in tratamentul psoriazisului, artritelor, eczemelor, ulceratiilor, inflamatiilor, durerilor musculare si reumatismale etc.;

·      Masajul cu namol

Desi procedurile de mai sus pot fi facute cu usurinta si la domiciliu, masajul cu namol este bine sa fie facut de un specialist. Aceasta terapie este destinata:

  • persoanelor care acuza dureri de spate,
  • celor care sufera de artrita, osteoporoza sau reumatism,
  • dar si celor care vor sa se relaxeze pur si simplu.

·      Onctiunea cu namol rece 

Indicatii utilizare: este cea mai populara metoda care presupune aplicarea namolului rece pe pielea pacientului in strat subtire, pe zone limitate sau intregul corp. Pacientul trebuie sa se expuna ulterior la soare, in pozitie verticala, pana cand se usuca namolul, timp de aproximativ 30-60 de minute. Dupa aceea urmeaza baia de 10-15 minute in apa marii sau a lacului insotita de miscare. Apoi, un dus scurt cu apa rece si odihna la pat de minim o ora. Este o metoda care stimuleaza mecanismele de termoreglare, sistemul endocrin prin alternarea factorilor contrastanti cald – rece.

Beneficii: Procedura intareste organismul si previne imbolnavirile, insa aveti grija ca orice terapie cu namol trebuie facuta la recomanarea medicului, intrucat namolul regenereaza la nivel celular. Aveti grija de asemenea sa aplicati un strat subtire pe suprafata pielii pentru ca in caz contrar, namolul nu va aluneca de pe piele si se va curata mai greu.

·      Impachetarile cu namol cald 

Constau in aplicarea unui strat de 1-2 cm incalzit la 38ºC pe regiune limitata sau pe intreaga suprafata a corpului pentru 20-40 de minute. Valoarea terapeutica a impachetarilor calde cu namol rezulta din ameliorarea tulburarilor circulatorii si trofice.

·      Aplicatii ginecologice 

Sub forma de tampoane vaginale cu namol care se tin timp de 20 de minute sau irigatii vaginale cu namol dizolvat in apa de ghiol si incalzit la 37ºC.

·      Extractele cu namol

Utilizarea namolului in cosmetica faciala si corporala are la baza proprietatile fizicochimice ale acestuia, penetrabilitatea profunda la nivelul pielii, capacitatea de curatare a acesteia prin osmoza, hidratarea, aportul de elemente minerale stimulatoare si regeneratoare.

Extractul de namol nu se adreseaza doar proceselor de la nivelul pielii, ci actioneaza holistic, asupra integului organism, cu implicatii benefice asupra sistemului neuroendocrin si asupra biocampului uman. In aceast scop au fost concepute terapiile Pell Amar, ce vizeaza bolile reumatice, psoriazisul, sclerodermia localizata etc.

Centre spa unde puteti face proceduri balneo pe baza de namol 

Daca mergeti la mare, puteti beneficia de proprietatile namolului de Techirghiol in centre precum: Imperia Spa Marina Regia din Navodari, Mirage Med SPA din Eforie Nord sau Ana Aslan Health SPA Eforie Nord.

In Bucuresti, recomandam Premier SPA, pentru impachetari si masaj cu namol.

De asemenea, fiind un factor natural de cura, cel mai indicat este sa faceti aceasta terapie in statiunile balneare sau centrele de tratament unde aceasta resursa se gaseste in stare naturala. Indicate in acest sens sunt statiunile Fundata din Brasov, Lacu Sarat in Braila, Balta Alba din Buzau, Agigea si Techirghiol in Constanta, statiunea Borsec din Harghita, lacul Amara din Ialomita, Sovata in Mures, Vatra Dornei in Suceava, Lacul Ocnele Mari in Valcea.

Sursa photo:  Mirage Med SPA, Eforie Nord

Surse: http://bioclima.ro/Namol.pdf, http://www.stilfeminin.ro/sanatate/Namolul-solul-miracolelor.html, https://sites.google.com/site/elixirultineretii/terapii/namolul,

www.mudnett.com 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *