/
/
Povestea statiunii balneare Geoagiu Bai

Povestea statiunii balneare Geoagiu Bai

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Poveste statiune balneara Geoagiu-Bai
Povestea statiunii balneare Geoagiu Bai

Cu siguranta, ca natura este plina de miracole. Daca vrei sa ai parte de miracolul climatului reconfortant, tonic si, in acelasi timp, sa beneficiezi de atat de cautata aeroionizare negativa, dar si de izvoarele tamaduitoare, trebuie sa vii la Geoagiu Bai.

Placute votive din aur – ofranda adusa nimfelor apelor

De ce tocmai la Geoagiu Bai? Pentru ca este unul dintre acele locuri binecuvantate. Acesta oferă, de mai mult de 2000 de ani, oamenilor un mediu perfect pentru refacere si recuperare. Cum putem demonstra adevarul celor afirmate? Prin existenta placutelor votive din aur descoperite in incinta complexului de bazine sapate in piatra. Acestea au fost construite si folosite si de catre romanii care s-au stabilit aici vremelnic, dupa cucerirea acestei parti din teritoriul Daciei.

Sunt confectionate din foite de aur de 22 de de carate, cu grosimea de un mm sau mai putin, in tehnica „au repousse”, cu ajutorul unei matrici de lemn. Sapte dintre aceste placute au fost gasite in izvorul de la Germisara, depuse ca ofranda adusa nimfelor apelor de aici de catre persoane ce s-au vindecat imbaindu-se in aceste ape termale. Cea de a opta placuta, a migrat circa 18 metri prin canalul de legatura dintre sursa de apa si bazinul mare al complexului termal”, conform arheologilor de la Muzeul din Deva.

Se cunoaste numele persoanelor care au depus placutele votive deoarece acesta era inscriptionat pe ele. Cea mai interesanta inscriptie, din punctul nostru de vedere, este urmatoarea: „Nimfelor le-a pus (ca ofranda) Decebalus, fiul lui Lucius”. Aceasta inscriptie se poate data in a doua jumatate a secolului II probabil in timpul domniei imparatului Marc Antoniu sau Commodus, cel care a depus-o facand parte din a doua sau a treia generatie de daci din provincie. „Era instarit pentru ca altfel nu isi putea permite o ofranda asa de scumpa si era destul de bine romanizat caci se inchina nimfelor”, spun specialistii muzeului de la Deva.

Din cele 104 de placute votive cunoscute pana in acest moment pe vechiul teritoriu al Imperiului roman, arheologii informează că:

  • doua sunt de bronz
  • 91 de argint
  • și 11 de aur

8 placute de aur au fost descoperite in Geoagiu Bai. Acest lucru demonstreaza pretuirea de care se bucurau apele tamaduitoare ale acestor izvoare miraculoase.

Povestea statiunii Geoagiu Bai

Intr-o depresiune formata de ultimele ramificatii ale Muntilor Metaliferi, pe un afluent al Muresului, raul Geoagiu, romanii, au descoperit o asezare dacica bogata in ape minerale si termale. Acestia au construind aici castrul GERMISARA. Toponimic de origine dacica, mostenit si transmis in aceasta forma si in epoca romana, etimologia cuvantului exprimand: (germ-cald, iar sara-apa).

Aesculap era venerat ca zeu al izvoarelor calde, tamaduitoare, mostenindu-se si divinitatile locale. Imediat dupa cucerirea Daciei, teritoriul actualului GEOAGIU BAI a suferit o sistematizare. Un detasament al Legiunii a XIII-a Gemina, cantonata la Apullum, sapa in calcare o instalatie balneara, ale carei vestigii se vad si azi. Se cunoaste si numele constructorului: Lucretius Aqvila, imprimat pe o tigla fixata in peretele bazinului mic.

In inscriptiile descoperite prin sapaturi arheologice se afla marturia unui ofiter roman care multumea divinitatilor protectoare si lui Aesculap, in special, pentru apele acestor bai care l-au salvat de la moarte. De aceea, erau frecventate si de guvernatorii provinciei. Acestia au ridicat, in bazinul mare al termelor, un altar lui AESCULAP dar si zeitei sanatatii – HYGEEA. Sub comanda lui Furius Saturninus, guvernator al Daciei la 165 e.n. Cercetarile arheologice au descoperit resturi de coloane de marmura si altare votive. Una din incaperi pastra, inca, in pardoseala infiltratii din apele izvorului antic.

”Lacul Miresei”

In apropiere de statiunea balneara exista un lac „La Natau”. Legenda spune ca o prea frumoasa fata s-a indragostit de un comandant roman, care, a si cerut-o de sotie. Parintii fetei, care-i considerau pe romani invadatori, s-au opus. Mireasa a fugit din casa parinteasca si incercand sa treca lacul calare s-a inecat. Povestea spune ca a ajuns-o blestemul parintilor. Batranii povestesc, cum si astazi, in noptile linistite, se aude plansul miresei. Totodată, umbra unui tanar solitar, cauta pana in zori trupul iubitei…

Adevar sau legenda.. totul se transforma azi intr-o invitatie de vacanta de patru stele.

Germisara de azi ar trebui privita ca o metafora prelungita, cu sens ascuns in istorie, care uneori e imposibil de rostit. O locatie cu un vestigiu pretios, care da informatii asupra existentei noastre milenare.

Geoagiu s-e poate transforma intr-o zona de mare atractie turistica, daca-i prezentam imaginea in totalitate, cu multiplele sale valente, incluzand:

  • situl arheologic;
  • urmele cetatii dacice;
  • castrul roman Germisara;
  • monumentele vechi: biserica paleocrestina (sec. al X-lea) construita de cruciati si biserica Sf. Nicolae din centru construita la 1528 sau cea din satul Bozes, din secolul al XV-lea.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *