Pentru o imunitate de fier… vino la Băile Herculane! Natura simte, ascultă. Natura vindecă. Natura te cheamă la ea, iar România dispune de un excepțional potențial balnear care concentrează o varietate de factori de cură.
De altfel, apele minerale și termominerale, calitățile terapeutice și varietatea conținutului lor, toate acestea reprezintă principalul factor natural de cură din România. Trebuie precizat că apele minerale din România au un conținut deosebit de variat în elemente chimice, motiv pentru care prezintă o mare complexitate și diversitate sub aspect fizico-chimic, minerologic, termic.
Ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase, calcice, bromurate, iodate şi sulfuroase; Ape termosulfuroase (ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, hipertermale, hipotone) utilizate pentru cură externă şi internă; Ape termosaline (ape minerale cu conţinut de sodiu, calciu, magneziu) utilizate pentru agrement.
Apele minerale termosulfuroase din Băile Herculane se remarcă printr-o calitate deoasebită a sulfului termal (agentul terapeutic principal), faţă de cel conţinut de apele minerale termale din alte staţiuni din ţară şi străinătate. Acţiunea antioxidantă, progresivă, la nivel molecular, a sulfului termal, poate reduce procesele celulare de îmbătrânire.
Un alt factor de cură remarcat la Herculane este climatul mediteranean şi ionizarea negativă a aerului, cu multiple efecte benefice asupra organismului: restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic.
Pe suprafața stațiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, ape care conțin hidrogen sulfurat în mare concentrație (până la 60 mg/l). De altfel, izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din stațiunile Vichy și Mont Dore, din Franța.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că la Băile Herculane există cea mai ridicată ionizare negativă din ţară şi una dintre cele mai ridicate din lume. Un minunat dar de la natură oferit sănătății omului: să beneficieze de peste 2000 de ioni negativi pe cmc, la înălţimea de 168 m, adică să respire la această altitudine mică un aer corespunzător unei înălţimi de 2000-3000 m.
Pentru tratarea stresului cotidian se recomandă o cură de ioni negativi asociată curei de teren, constând în drumeţii pe traseele din jurul staţiunii sau jogging etc. Această combinație are un important efect de bioenergizare a organismului uman, cu rezultate excepționale.
Bazinele cu ape termale sulfuroase pot fi folosite în scop profilactic: aici poate fi practicată hidrogimnastica, pentru a veni în ajutorul persoanelor sănătoase, dar și al celor predispuse la îmbolnăvire. Sau pentru a preveni și corecta anumite condiții: sedentarism; poziții vicioase la locul de muncă; deficiențe constituționale la nivelul aparatului locomotor (scolioze, cifoze, hiperlaxitate); desfășurarea de activități în condiții de frig, umezeală, curenți de aer și adaptare defectuoasă la factorii termici (mâini și picioare reci).
De asemenea, tot ca o măsură de prevenție poate fi aplicată și climatoterapia, cu rezultate remarcabile în combaterea stărilor de surmenaj fizic și/sau intelectual.
având la bază apele minerale din zonă pot fi utilizate în trei moduri: în cură externă, sub formă de aerosoli sau în cură internă.
Pentru cura externă se folosesc apele minerale termale sub formă de balneație, prin hidrogimnastică la bazin sau băi în căzi special amenajate. Pot fi întâlnite următoarele izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice; izvoare cu ape minerale clorurate, sodice, calcice (izvoroarele Hygeea, Hercules), dar și izvoare cu ape minerale sulfuroase oligominerale.
boli ale aparatului respirator: astm bronșic (fără crize de astm bronșic) și în boli O.R.L.: sinuzite cronice, rinosinuzite alergice (fără pusee).
De asemenea, la Băile Herculane, pe lângă binecunoscuta cură externă există şi izvoare pentru cură internă (cu apă de băut), cum ar fi Izvorul Diana III (apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, sodică, calcică, hipotonă) pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv. De asemenea, trebuie amintit Izvorul NEPTUN III (cu apă potrivită în tratarea unor afecţiuni oculare incipiente): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă.
În ceea ce privește apa termală, aceasta are o temperatură ridicată, ceea ce permite tratarea bolilor cronice. De menționat că bolnavul trebuie să se prezinte la tratament când se află într-o fază cronică, nu în faza acută, pentru că atunci nu poate beneficia de apele sulfuroase.
Apa sulfuroasă din stațiunea Herculane este recomandată în afecțiuni precum cele reumatice – degenerative – artorze, aparat locomotor, mușchi, periartrite, posttraumatice; Respiratorii – nu în crize – astm stabilizat, rinite; Ginecologice – sterile(sterlitate primară), chisturi ; Diabet zaharat; Gastrice – gastrite hipoacide; Oftalmolgice – conjuctivite, blefarite; Dermatologice – chiar și în fază avansată – psoriazis generalizat.
Toţi aceşti factori de cură, împreună cu peisajul variat și pitoresc fac din staţiunea Băile Herculane un loc ideal pentru o cură balneară, pentru stare de bine şi odihnă activă. Vino și tu!
Explorator Wellness Virtual