/
/
Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic

Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic
Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic

Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic. Conform definitiei date de „Societatea Interna­tionala de Hidrologie Medicala“, namolurile (peloidele) sunt „sub­stante formate in conditii naturale sub influenta proceselor geologice si care in stare fin divizata si in amestec cu apa se folosesc in practica medicala sub forma de bai sau proceduri locale: impachetari, cataplasme sau onctiuni. Tratamentul cu namol se mai numeste si peloidoterapie.

Istoria utilizarii namolului terapeutic

Folosirea namolului, in mod special a celui de izvor, isi are originea in An­tichitate. Este relevant in acest sens comportamentul Cleopatrei, consi­derata o frumusete a timpului sau, in privinta intretinerii corporale, as­pect corelat direct cu sanatatea pielii. Efectele binefacatoare ale namolului si sarii de la Marea Moarta au deter­minat-o sa ii ceara lui Marc Antoniu sa cucereasa aceasta regiune, pentru a putea beneficia de remediul-minu­ne. In tara noastra, utilizarea namo­lurilor in terapie a inceput in a doua jumatate a sec. XIX-lea la Techirghiol (namol sapropelic) si Vatra Dornei (namolul de turba de la Copaceni si Poiana Stampei).

Tipurile de namol terapeutic

In functie de compozitia chimica, namolurile terapeutice se clasifica in:

– Namolurile sapropelice:

• namoluri sapropelice de limane si la­curi litorale: Techirghiol, Eforie, Agi­gea;

• namoluri sapropelice de lacuri conti­nentale: Amara, Sovata – Lacul Ursu, Bazna, Lacul Sãrat-Braila,Turda, Cai­neni;

• namoluri sapropelice fosile: Ocna Sibiului.

– Namolurile de turba:

Mangalia Nord (turba marina), Co­vasna, Borsec, Poiana Stampei.

– Namolurile minerale:

Sacelu, Sangiorz-Bai, Baile Govora (namol silicios iodurat) Geoagiu Bai (namol feruginos).

Peloidoterapia: Metode de aplicare a namolului tera­peutic

Obiectivul major al recomandarii te­rapeutice a namolului in statiunile balneare si centrele spa sau de recu­perare medicala il reprezinta actiunea profilactica si ameliorarea starii de sa­natate.

Impachetarile cu namol cald – con­stau in aplicarea namolului incalzit la 38-46ºC in strat de 1-2 cm, pe o regi­une limitata sau pe intreaga suprafata a corpului, timp de 20-40 de minute. Valoarea terapeuticã a impachetarilor calde cu namol (in cadrul tratamen­tului complex balnear) rezulta din atenuarea tulburarilor circulatorii si trofice.

Cataplasmele – aplicatii cu namol la diferite temperaturi, pe regiuni limita­te ale corpului.

Baile de namol

Acestea au loc in cazi cu apa incalzita, in care se adauga 10- 12 kg de namol, crescandu-se pro­gresiv concentratia acestuia pana la 10-25%. Amestecul se poate incalzi pana la 44ºC. In cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, temperatu­ra nu trebuie sa depaseasca 37 ºC, iar pentru cei cu afectiuni reumatice in­flamatorii, temperatura trebuie sa fie sub 36ºC. Durata baii este de 20-40 de minute. Aceasta trebuie urmata de dus la 37-38ºC, respectiv odihna de mini­mum o ora. O cura este formata din 12-15 bai zilnice.

Aplicatiile ginecologice

Sub forma de tampoane vaginale cu namol la 39- 40ºC (timp de 2 ore) sau irigatii vagi­nale cu namol dizolvat in apa si incal­zit la 37ºC.

Onctiunea cu namol rece

Aceasta este cea mai veche metoda si presupune aplicarea namolului rece pe pielea pacientului (dupa ce acesta s-a incalzit 10-15 mi­nute), in strat subtire, pe zone limitate sau pe intregul corp. Pacientul trebuie sa se expuna ulterior la soare, in po­zitie verticala, pana cand se usuca na­molul (aproximativ 30-60 de minute), dupa care urmeaza baia de 10-15 mi­nute in apa marii sau a lacului. Aceas­ta trebuie insotita de miscare si un dus scurt cu apa rece, dupa care urmeaza odihna la pat de minimum o ora. Este o metoda de solicitare a mecanisme­lor de termoreglare, stimulare neuro­endocrina si a proceselor de adaptare prin alternarea factorilor contrastanti cald – rece. Procedura are un rol im­portant in profilaxia primara, calind organismul si prevenind imbolnaviri­le, ca si in profilaxia secundara a unor afectiuni in stadii incipiente.

Masajul cu namol

Intinderea si ma­sarea corpului cu namol. Prin actiu­nea de detoxifiere si exfoliere, masajul curata si purifica pielea, redandu-i luminozitatea si catifelarea. Masajul cu namol este destinat persoanelor care acuza dureri de spate, celor care sufera de artroza, osteoporoza, dar si celor care vor doar sa se relaxeze.

Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic

Peloidoterapia: Contraindicatii

Contraindicatii generale in tratamentul cu namol terapeutic

Afectiuni acute febrile; bolile infectioase, venerice, in timpul perioadei de contagiozitate si convalescenta (sifilis, gonoree); starile casectice, indiferent de cau­za; tumorile maligne, indiferent de forma, localizare sau stadiu evolutiv; starile hemoragice repetate, boli­le de sange sau de sistem, cu alterarea starii generale (anemii, leucemii, limfoame); sarcina patologica in orice luna si sarcina normala peste 3 luni; epilepsia, psihopatiile cu tulburari de comportament social; alcoolismul cronic cu tulburari neuropsihice, toxico­maniile; diabetul zahatar decompensat; insuficienta cardiaca, hepatica sau renala manifesta.

Contraindicatii speciale in tratamentul cu namol terapeutic

Poliartrita reumatoida – forma acuta; spondilita anchilozanta cu insuficienta respiratorie avansata, leziuni sistemice; fracturile recente neconsolidate, fracturile instabile ale coloanei, cu potential lezional secundar medular, fracturile pe os patologic; poline­uropatiile in stadiul acut, neuropatiile paraneopla­zice; hemiplegii de etiologie infectioasa, tumorala maligna, hemoragica; cardiopatia ischemica dure­roasa, tulburarile severe de ritm si de conducere, valvulopatiile decompensate, insuficienta cardiaca decompensata, pacientii cu potential emboligen, cordul pulmonar decompensat; tuberculoza pulmo­nara activa, micozele pulmonare, bronsiectaziile cu forme hemoptoice severe, silicotuberculoza, insufi­cienta pulmonara manifesta, astmul bronsic cu crize frecvente sau starile de rau astmatic.

Autor: Dr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Reabilitare Medicala

Doctor in Stiinte Medicale

Spitalul Clinic de Recupare Cluj-Napoca

U.M.F. „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca

Vicepresedinte Asociatia Romana de Balneologie 

Articol publicat in Revista Spa si Wellness – Februarie 2014

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Peloidoterapia: sanatate prin tratament cu namol terapeutic
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *