Folosirea namolului, in mod special a celui de izvor, dateaza inca din antichitate. Iar daca credeai ca namolul este o terapie utilizata doar de catre varstnici pentru alinarea durerilor reumatismale, afla cum te poate ajuta aceasta terapie atat pentru infrumusetare cat si pentru sanatatea si starea ta de bine, indiferent de varsta pe care o ai.
In Egiptul antic, bolnavii se ungeau cu namolul adus de Nil in timpul revarsarilor. Conform manuscriselor vremii, romanii foloseau namolul ca forma de terapie, aspect mentionat de catre Plinius (23-79 e.n.), Dioskorides (50 e.n.) si Galenos (131 – 201 e.n.), ce recomandau folosirea namolului de izvor.
Pe langa beneficiile pentru sanatate, namolul era folosit si in ritualurile de infrumusetare si aici o amintim pe Cleopatra, care folosea namolul pentru a-si imbunatati aspectul pielii si care l-a impins pe Marc Antonius sa cucereasca regiunea Marii Moarte pentru a beneficia de acest remediu. Insemnari despre tehnica intrebuintarii namolului apar si in 1564, in lucrarea lui Fallopius.
Utilizarea balsamului negru in scop terapeutic in tara noastra a inceput in a doua jumatate a sec. XIX la Techirghiol si Vatra Dornei iar perioada moderna valorifica namolul atat din punct de vedere medical cat si turistic, numeroase statiuni balneare devenind recunoscute la nivel international din acest punct de vedere.
– Namolul este adesea utilizat in lupta impotriva celulitei. Stimuland transpiratia excesiva, actioneaza asupra celulitei din interior spre exterior, invers fata de procesul caracteristic cremelor obisnuite. Foarte recomandat este, in acest sens, masajul cu namol.
– Ajuta la detoxifierea generala a organismului, eliminand retentia de apa.
– Tratamentul cu namol ne poate scapa si de matreata prin aplicarea unor masti.
– Atunci cand namolul umed este aplicat pe piele, mineralele sunt absorbite foarte usor prin piele si apoi patrund in circulatia sangelui, imbunatatind aspectul pielii si atenuand ridurile. Indeparteaza celulele moarte, confera pielii un aspect catifelat, echilibreaza PH-ul pielii, reduce petele si stimuleaza productia de colagen.
Tratamentul cu namol este util in tratarea mai multor afectiuni:
· Inflamatii ale pielii: psoriazis, eczeme, acnee, urticarie, vitiligo.
· Afectiuni reumatice si musculare: fibromialgie, osteoartrita, reumatism, artrita, dureri ale ligamentelor musculare, suferinte ale incheieturilor, tendinite, fibrozite, coxatroze, gonartroze.
· Afectiuni survenite in urma unui traumatism (sechele osoase, musculo-articulare);
· Dereglari emotionale: stres, letargie, insomnii, oboseala;
· Probleme oculare: conjunctivita, infectii, alergii, glaucom;
· Probleme respiratorii: astm bronsic, pneumonie, bronsita, congestie;
· Probleme ginecologice: infertilitate;
· Afectiuni neurologice: sciatica, epilepsie, paralizie, dureri de cap, nevralgii;
· Probleme digestive: flatulenta, constipatie, indigestie, colita.
Intrucat namolul regenereaza la nivel celular, este contraindicat daca pacientul sufera de astm, diabet, ulcer, orice forma de cancer sau de hepatita, sau daca are afectiuni renale sau cardiovasculare.
In partea a doua a acestui articol, vom afla si sub ce forma folosim namolul si in ce terapii, precum si cateva exemple de centre spa din Romania care ofera acest tip de tratament
Surse:
http://bioclima.ro/Namol.pdf,
http://www.stilfeminin.ro/sanatate/Namolul-solul-miracolelor.html , https://sites.google.com/site/elixirultineretii/terapii/namolul
www.mudnett.com
Explorator Wellness Virtual