Locul balneoterapiei în afecțiunile renale este unul foarte important.
Apa este un element extraordinar, o știm deja! Aceasta facilitează activitățile articulațiilor corpului. În apă ne simțim mai bine, mișcările sunt mai libere, mușchii se relaxează, durerea scade.
Terapia balneo hidrominerală este recomandată în afecțiunile digestive și în afecțiunile cronice hepatice, metabolice, alergii, intoxicații cu metale grele, în afecțiunile renale și ale căilor urinare. Chiar Hipocrate (460-370 î.e.n.) a descris în lucrările sale simptomele litiazei renale și a recomandat ca și tratament folosirea apelor minerale. Tratamentul litiazei vezicale cu apele minerale din țara noastră are o vechime de peste 100 de ani. Litiaza renală este o problemă importantă de sănătate. Este frecvent întâlnită în stațiunile balneare din țara noastră, însă cu o adresabilitate mai mică față de afecțiunile reumatismale și cardiovasculare. Are o incidență mare în rândul populației active. Cu numeroase recidive și complicații, și cu un număr mare de zile de incapacitate temporară de muncă.
Crenoterapia cu ape minerale este eficientă, dacă se face în stațiunile balneare de profil prin calitățile fizico- chimice ale apei băută la izvor, prin efectele curative ale climei, ale plimbărilor, peisajului, odihnei. Iar dacă pacientul este imobilizat la pat, cura poate fi făcută în cameră, folosind apă proaspătă recoltată de la izvoare. Este recomandată să se țină alături de dieta specifică, cura de teren, kinetoterapie, termoterapie.
Dacă terapia medicamentoasă este uneori însoțită de efecte secundare, crenoterapia, dacă este administrată corect ca și cantitate, nu determină efecte secundare decât foarte rar. Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile. Administrate în cură internă, apele minerale influențează mai întâi funcțiile aparatului digestiv. După ce se rebsorb, acestea influențează metabolismul hidroelectrolitic şi aparatul urinar, prin acțiune asupra parenchimului renal, asupra căilor urinare, asupra compoziției urinei.
Izvoarele indicate pentru fiecare pacient trebuie precizate de către medicul de recuperare medicală și balneologie. Acesta va ține cont de afecțiunea prezentă (litiază sau infecție), de stadiul ei (subacut sau cronic), de scopul curei, terapeutic sau profilactic, de afecțiunile asociate.
Efectul apelor minerale ingerate este unul mecanic, prin creșterea diurezei care asigură scăderea concentrației urinare, împiedică precipitarea sărurilor și formarea calculilor. Au un efect chimic prin modificarea compoziției fizico-chimice a urinei și se discută și despre un efect antibacterian al crenoterapiei pentru flora banală sau rezidentă din căile urinare inferioare.
Efectul profilactic al curei hidrominerale este recunoscut, scade incidența cu mai mult de 50% a recidivelor și/sau dimensiunea calculilor. Tratamentul se poate recomanda în scop profilactic persoanelor ce prezintă condiții favorizante de apariție a litiazei sau infecții urinare. De asemenea, persoanelor care au antecedente de 1-2 colici renale, cu eliminarea de calculi fără modificări morfo-funcționale ale căilor urinare, sau de infecții urinare, celor cu reflux vezico-ureteral. Și, în anumite afecțiuni: această cură poate fi recomandată celor care au litiază renală cu calculi caliceali, bazinetali, uretrali, compatibili cu eliminarea, cu căi urinare permeabile, celor cu infecții urinare cronice, celor cu gută sau cu hiperuricemie, cistite cronice, în glomerulonefrite cronice, litiaze renale operate la 3 luni postoperator, rinichi unic chirurgical.
Sunt indicate ape oligominerale, ape minerale sulfuroase, ape hipotone alcaline, ape carbogazoase simple.
Stațiuni recomandate: Olănești, Călimănești, Căciulata, Slănic Moldova, Borsec, Băile Tușnad, Buziaș.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic Primar Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie Cluj Napoca
Vicepreşedinte Asociaţia Română de Balneologie
Dr. Ionela Peter
Medic rezident Recuperare, Medicină fizica și Balneologie Cluj Napoca
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie