/
/
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor

Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor

28 Jun 2017
|
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor

Una din legendele care circula in zona, spune ca romanii au descoperit efectele curative ale izvoarelor termale de pe Valea Cernei prin intermediul cailor. Intorsi dupa indelungi si obositoare campanii militare, soldatii din cavaleria romana, avand tabara la castrul Praetorium de la Mehadia, au lasat caii liberi sa pasca pe Valea Cernei. Dupa un timp, au observat cum caii lor, plini de rani si boli, imbaiati in apele primului izvor termal intalnit in cale, izorului Venera, avand o puternica concentrare de hidrogen sulfurat, se refaceau, recapatandu-si forta si vitalitatea.

Se spune ca soldatii romani au constatat ca mai ales, boala numita scabie (raie), se trata foarte bine cu aceste ape termo-sulfuroase.

Ca sa luam un alt exemplu, tendinitele, afectiuni ale oamenilor, tratate astazi, cu succes, la Baile Herculane se intalnesc si la cai, care pot beneficia de efectele terapeutice benefice ale apelor termosulfuroase ale statiunii. Desigur ca exemplele pot continua, cercetatorii avand un camp larg de exprimare in ceea ce priveste potentialul terapeutic al izvoarelor termale de la Baile Herculane, pentru recuperarea cailor.

Mai departe, legenda spune ca apele izvoarelor termale care curgeau liber in albia Cernei, au fost incercate apoi si de soldatii romani care au constatat direct efectele curative spectaculoase, recuperandu-si puterile istovite dupa indelungatele razboaie. Ei au raportat superiorilor cele constatate si, probabil ca acestia au trimis oameni inzestrati cu calitati extrasenzoriale care au constatat ca la Baile Herculane sunt locuri cu proprietati deosebite, in care energiile apelor, ale aerului si ale pamantului converg intr-un mod benefic in tratarea diverselor boli.

Acestea se presupune ca au fost considerentele care au stat la baza deciziei romanilor de a construi o statiune balneara, dedicata lui Hercules, eroul mult iubit de ei in acea perioada. Descoperirile de monede din timpul lui Traian pana la Constantinus I, dovedesc o folosire neintrerupta a bailor pe toata durata stapanirii romane, statiunea de pe Valea Cernei, devenind, probabil, una dintre cele mai cautate locuri de refacere a sanatatii din Imperiul roman.

Mai multe despre Baile Herculane si istoria lor, va invitam sa cititi in articol.

Si daca doriti sa vedeti si sa testati izvoarele termale ale caror proprietati curtive au fost descoperite acum mai bine de 1900 de ani de catre romani, dar sa va si bucurati de alte terapii SPA specific romanesti si facilitati moderne, va recomandam Afrodita Resort & SPA.

Sursa: Dorin Balteanu

“Herculane – arc peste timp. Turism si istorie la Baile Herculane”, vol. I, 2007, vol II, 2011, Editura Info Craiova

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare