/
/
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz-Bai

Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz-Bai

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz-Bai
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz-Bai

Sangeorz-Bai este o statiune balneoclimaterica care este atestata inca din anul 1245 sub numele de Sanct Gurgh. Aceasta a fost consemnata pe harta Imperiului Austriac in anul 1770 ca o locatie unde apele minerale fac minuni. Datorita izvoarelor tamaduitoare, in 1876 s-a hotarat ca numele statiunii balneo sa fie Hebe (in mitologia greaca zeita tineretii vesnice).

Denumirea de “Hebe” a statiunii, potrivit unei legende, provine de la unirea cuvintelor “hai be” care sugera ospitalitatea localnicilor. Localnicii erau mereu dornici sa indemne drumetii insetati sau bolnavi la a bea apa minerala pentru a-si reface fortele. Astfel sunt sugerate proprietatile apelor pastrate si in ziua de azi acelea de vindecare si revitalizare a mintii si a corpului.

Proprietatile apelor minerale din statiune atrageau turisti inca din 1800. In 1839 localitatile au raportat pentru prima data un numar de 500 turisti care erau cazati la localnici. In anul 1880 a fost amplasata statuia zeitei Hebe din marmura de Carrara de o deosebita frumusete plastica.

Apele erau folosite atat pentru consum, cat si pentru scaldat. Apa fiind incalzita cu pietre incinse sau bucati de fier inrosit aruncate in cazile cu apa minerala.

Desi acum sunt 9 izvoare de apa functionale, la inceputuri doar se stia doar de 5. In anul 1961 este descoperit inca unul care primeste, si el, denumirea de Hebe.

S-a constatat ca aceste izvoare de apa minerala, concureaza, din punct de vedere al proprietatilor medicale, cu apele minerale din statiunea Vichy din Franta si Karlovy Vary, Cehia.

In alta legenda locala se povesteste despre primii locuitori ai localitatii au fost 3 frati: Artenie, Samoila si Zaharie Malin. Acestia s-au stabilit la malul Somesului, intre colinele ce inconjoara Sangeorzul. Legenda spune ca dupa ce ocupau pamanturile, cei 3 frati le blestemau, pentru a-i tine departe pe doritorii acestora.

De “Lunca lui Malin” au relatat si unii istorici, acestia relatand ca aici a fost ridicata o manastire in anul 1633. Dupa 100 de ani Manastirea a fost legata cu lanturi si trasa pe zapada cu ajutorul unor boi si recladita pe moina lui Malin.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *