/
/
Lacurile terapeutice – o binecuvantare a naturii

Lacurile terapeutice - o binecuvantare a naturii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Lacurile terapeutice - o binecuvantare a naturii

Romania este o tara binecuvantata in ceea ce priveste factorii naturali de cura. Daca vorbim de lacuri terapeutice, dispunem de un impresionant numar de 3500 lacuri, din care aproximativ 70% au origine naturala, iar restul sunt antropice.

Clasificarea lacurilor terapeutice

O buna parte din aceste lacuri prezinta un interes terapeutic deosebit, datorita proprietatilor farmacologice si farmacodinamice. Dar mai intai sa vedem cum se clasifica aceste lacuri, in functie de geneza lor:

– Lacuri de liman

au luat nastere prin bararea gurii de varsare a unei ape curgatoare cu un grind fluviatil sau cordon marin. Cel mai cunoscut lac de liman utilizat in scop terapeutic este Techirghiol. Are trei ramificatii, Techirghiol, Tuzla, Urlichioi, cu apa cloruro-magneziana-sulfurata, utilizata in cura externa.

– Lacuri de campie

aici renumite sunt lacurile Amara, Slobozia, Strachina, Jirlau, Balta Amara, Campeni, Movila Miresii, Ianca, Sarat-Braila. Toate aceste lacuri au compozitie chimica variata. Alaturi de sarurile de natriu sunt prezenti sulfatii de magneziu si calciu. Apele acestor lacuri sunt de asemenea utile in curele terapeutice externe; 

– Lacurile provenite din masivele de sare

sunt Sovata, Tg. Ocna, Slanic, Ocnele Mari, Cojocna, Ocna Mures. Mineralizarea neomogena a apelor lacurilor sarate si gradul diferentiat de incalzire, explica fenomenul de heliotermie care are caracter terapeutic. Toate aceste lacuri depun pe fundul lor namoluri sapropelice. Astfel, alaturi de calitatea terapeutica a apelor sporesc valoarea balneara a acestora si gama de tratamente balneare ce pot fi aplicate.

Beneficiile bailor in lacuri terapeutice

In ceea ce priveste lacurile de liman, beneficiile terapeutice acestora sunt datorate namolului, ce ajuta la tratarea reumatismului cronic, stimularea sistemului imunitar, afectiuni reumatismale si articulare etc.

Lacurile ce provin din masivele de sare se folosesc in cura externa pentru baile reci din sezonul estival, cu efecte favora­bile datorita salinitatii ridicate a apei si caracterului lor helioterm, chiar de la inceputul sezonului cald.

Lacurile cu apa minerala clorurosodica hipertona au o mare concentratie in saruri: clorura de natriu, saruri de magneziu, calciu, potasiu, brom, iod etc. Ele se afla, fiecare, intr-o cantitate mica, dar toate la un loc au un rol terapeutic important. Caracterul helioterm al lacurilor este dat de stratificatia salinitatii apei in sensul cresterii acesteia de la suprafata spre profun­zime, pana la saturatie. Astfel, sunt influentate favorabil tulburarile cir­culatorii venoase la nivelul membrelor inferioare, scia­tica cronica sau afectiunile ginecologice.

Bucurati-va de natura si de nenumaratele surse de tratament balneo – naturale!

Surse: http://www.ocna-sibiu.ro/info/despre-ocna-sibiului-factori-terapeutici-naturali.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *