/
/
LACUL URSU din Sovata … măreț de 146 de ani!

LACUL URSU din Sovata ... măreț de 146 de ani!

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
LACUL URSU din Sovata
LACUL URSU din Sovata … măreț de 146 de ani!

LACUL URSU din Sovata – România se laudă cu multe capodopere naturale, printre care și Lacul Ursu din Sovata, o minune a naturii de peste 146 de ani. La ceas aniversar se cade o trecere în revistă a principalelor caracteristici ce i-au adus succesul și renumele în țară și dincolo de hotare.

Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. De altfel, lacul este supranumit și „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafață. Privit de la înălțime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfășurate, de unde îi vine și numele.

LACUL URSU din Sovata este cel mai mare lac sărat helioterm din Europa

Lacul este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special de heliotermie. Cum se explică acest lucru? Acest fenomen a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel asigurând încălzirea straturilor de apă sărată în adâncime.

De altfel, o altă caracteristică a lacului este că acesta are o dublă stratificare: termică și salină, iar la suprafața lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitații și câteva pâraie, strat cu temperatură scăzută vara (circa 25 de grade Celsius). Acest strat focalizează razele soarelui asemenea unei lentile către straturile cu salinitatea crescândă spre adâncime, astfel încât stratul de la adâncimea de cca 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, în timpul verii atinge temperaturi foarte mari, de până la 45 de grade Celsius.

Concentrația salină este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maximă de hormoni estrogen și progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina” susține dr. Suzana Pretorian, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels.

Prin urmare, la nivelul corpului imersat în apă, ajung concentrații hormonale și de sare maxime, cât și temperaturile cele mai ridicate, terapeutice, cu efect conjugat antiinflamator și de stimulare hormonală pentru tratarea infertilității feminine și a bolilor ginecologice.

Sovata, oaza de sănătate a Mureșului și nu numai

De altfel, Sovata, locul unde se află Lacul Ursu, este o stațiune care și-a dobândit renumele atât pe plan național, cât și internațional. Apa sărată și nămolul sapropelic din Lacul Ursu, la care se adaugă climatul, pot fi unele dintre cele mai importante resurse pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.  Toate aceste caracteristici fac din Sovata o adevărată binefacere pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, respiratorii și dermatologice.

Proprietățile complexe ale acestora permit tratarea și ameliorarea mai multor afecțiuni. Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conține substanțe minerale (în special clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine și auxine: estrogen și progesteron asemănător hormonilor umani feminini) în concentrații înalte.

În ce scop este folosit? Nămolul din Lacul Ursu este utilizat în prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice, reumatice și dermatologice, precum și pentru efectul antistres. Auxinele sunt cheia succesului în tratamentul infertilității feminine, posttratament cu nămol obținându-se o activare de durată (cca 6 luni) a funcției ovarelor.

Tratamentul infertilității feminine este terapia emblemă a stațiunii Sovata

Stațiunea Sovata a fost și este renumită în țară și peste hotare pentru tratamentul infertilității feminine. „Acest tip de tratament era aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilității, cât și posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod țintit.”, adaugă balneologul.

Succesul terapiei este asigurat de calitatea sa unică atât în România, cât și în Europa, dar și de procentul crescut de cupluri care reușesc să obțină sarcina și inclusiv să o ducă la termen, adică să obțină succesul integral: nașterea unui copil sănătos.

Alte beneficii ale nămolului?

Terapia cu nămol sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu are efect intens antiinflamator, biotrofic (retragerea edemelor, activarea circulației și regenerare celulară), emolient, hidratant, bacteriostatic și cicatrizant la nivelul pielii, respectiv de activare a tiroidei și glandelor suprarenale (în hipotiroidii și epuizare prin stres cronic a suprarenalelor) și a axei reproductive feminine (ovare, hipofiza, hipotalamus) cu efect de durată antiinflamator (boală inflamatorie pelvină – anexite repetate) și de stimulare a fertilității feminine.

Acestea sunt doar câteva cuvinte ce descriu frumusețea, importanța și valoarea Lacului Ursu. În fiecare an, noi și noi turiști îl vizitează fie pentru relaxare, fie pentru tratament. Alege să fii unul dintre aceștia. Vino la Sovata! Vino să cunoști LACUL URSU din Sovata și să beneficiezi de toate proprietățile curative ale acestuia!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *