Usoara, surda sau persistenta, durerea joasa de spate este o problema serioasa de sanatate, pe care o intalnim din ce in ce mai des in zilele noastre. De vina sunt – in mare parte – sedentarismul si pozitia defectuoasa din timpul orelor petrecute stand la birou. Acest tip de durere poate aparea si atunci cand petrecem prea mult timp in picioare, fenomen care intervine cu preponderenta in cazul anumitor tipuri de meserii. Iar daca promisiunile legate de mai multa miscare si mai multa grija de sine sunt greu de respectat, putem incerca o alternativa care nu necesita efort din partea noastra, ci doar dispozitia de a petrece cateva momente relaxante in bazinele umplute cu apa curativa: hidrokinetoterapia.
Reprezinta una dintre cele mai frecvente patologii intalnite atat la tineri, cat si la adulti sau varstnici. Atunci cand ea este prezenta, este afectata intr-o mai mica sau mai mare masura calitatea vietii pacientului, care nu mai poate sa isi desfasoare activitatile zilnice la fel ca in absenta durerii.
Din punct de vedere medical, este vorba despre disconfortul simtit de pacienti la nivel lombar, cu sau fara iradiere la nivelul membrelor inferioare.
Subiectul acestui articol consta intr-o problema de sanatate publica, o cauza frecventa de incapacitate de munca la adultii tineri si de varsta medie. Desi ar putea parea surprinzator, aproximativ 80-85% din populatie dezvolta cel putin un episod de durere lombara joasa intr-un moment al vietii.
Vestea buna este ca de-a lungul anilor s-au facut o serie de studii clinice care ne arata eficacitatea programelor de hidrokinetoterapie atat in bazine cu ape minerale sau termale, cat si in cele cu apa. „Effectiveness of balneotherapy in chronic low back pain – a randomized single-blind controlled follow-up study” este un studiu care compara efectele hidroterapiei in apa minerala in raport cu actiunea apei de la robinet asupra durerilor de spate.
S-au introdus in studiu 60 de pacienti, dintre care 30 de persoane au urmat un program de hidrokinetoterapie in bazine cu apa minerala sulfuroasa, iar restul in bazine cu apa de la robinet. La inceputul si la sfarsitul terapiei (dupa trei luni), participantii au fost evaluati prin Scala Analog Vizuala pentru durere si indicele Oswestry, care evalueaza gradul de dizabilitate. Rezultatele au aratat o imbunatatire semnificativa (prin scaderea durerii) la pacientii care au executat terapia in apa minerala si cresterea mobilitatii acestora la nivelul coloanei lombare. Apa de la robinet nu a prezentat insa efecte curative.
Aici, intra in discutie trei tipuri de factori: termal, chimic si mecanic. Factorul chimic cuprinde substantele prezente in apa: are loc o migratie a ionilor de potasiu, calciu, magneziu, fier, precum si a sulfatilor spre organism. Astfel, se stimuleaza metabolismele muscular si osos. Totodata, se elimina din corp natriul, ureea si radicalii acizi.
Factorul termal este strans legat de temperatura apei, care are intre 36 si 37 de grade in cura externa in bazine sau vani. Aceasta are efecte benefice asupra sistemelor circulator, central si periferic, dar actioneaza pozitiv si asupra musculaturii si metabolismului. Al treilea factor – cel mecanic – este reprezentat in piscine si bazine de catre presiunea hidrostatica. Vorbim in acest caz de forta de apasare asupra corpului omenesc exercitata de coloana de apa din mediul de baie unde se face tratamentul, dar si de forta de impingere descrisa candva de Arhimede. Acestea din urma fac minuni in special pentru aparatele locomotor si cardiovascular!
In ceea ce priveste baile calde, si ele sunt asociate unei intregi serii de beneficii. Produc vasodilatatie periferica, scad sensibilitatea fata de durere si dau nastere unui intens efect de relaxare. Impactul psihologic nu este nici el de neglijat, caci imersia in apa este urmata de o stare de confort psihic (sau chiar de euforie!) – o reactie normala daca luam in considerare increderea pe care o capata pacientul dupa ce observa ca se misca din nou mult mai usor.
Exista, deci, suficiente dovezi care sa vorbeasca in favoarea hidrokinetoterapiei si este limpede ca apele minerale sau termale au un potential benefic pentru pacientii care sufera de dureri la nivelul coloanei lombare. Asadar, rezultatele sunt garantate cu o singura conditie: tine-te de programele de tratament si vei scapa in scurt timp de toate necazurile legate de partea inferioara a coloanei vertebrale!
Autor: Dr. Gabriela Dogaru
Medic Primar Reabilitare Medicala
Doctor in Stiinte Medicale
Vicepresedinte „Asociatia
Romana de Balneologie”
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
U.M.F. „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Articolul a fost publicat in Revista Spa&Wellness editia Septembrie 2015.
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie