/
/
Fertilitate. Infertilitate. Cum poți schimba destinul?

Fertilitate. Infertilitate. Cum poți schimba destinul?

26 Nov 2019
|
Fertilitate. Infertilitate. Cum poți schimba destinul?

Sovata. Romania. 2015-2019. Peste 2500 de consultații ginecologice. 60% rata de succes în tratarea afecțiunilor ginecologice. 30% rată de succes în obținerea unei sarcini.

De ce este renumită Sovata și tratamentele ginecologice pro fertilitate?

”La Sovata, se fac tratamente pentru fertilitate încă din anul 1910. Timpul a permis efectuarea unor studii observaționale pe un număr impresionant de persoane care au venit la tratament. Calitatea namolului extras din apa Lacului Ursu (sapropelic peloidogen), apa sărată din același lac, precum și alte terapii fizice asociate măresc șansa de a obține o sarcină.

În afara problemele de infertilitate, la Sovata se mai tratează inflamațiile și infecțiile cronice ale aparatului genital feminine, precum și simptomele menopauzei.”, povestește medicul ginecolog, George Vasilescu, șeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Resorts Sovata.

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea obținerii unei sarcini timp de 12 luni în cadrul unui cuplu stabil, care are o activitate intimă regulată, fără folosirea vreunei metode anticoncepționale. În cazul în care partenera are o rezervă ovariană redusă sau vârsta ei depășește 36 ani, timpul de așteptare până la momentul instituirii unui tratament se reduce la 6 luni.

În mod uzual, rezerva ovariană se poate determina luând în calcul următoarele elemente: vârsta pacientei, numărul de foliculi antrali (de la începutul unui ciclu ovarian) măsurați prin ecografie transvaginală și AMH (hormonul antimullerian).

Cauzele infertilității? Multiple.

De cele mai multe ori, în cadrul unui cuplu, există mai multe motive: atât din partea partenerului feminin, cât și a celui masculin.

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri o adevarată sentință la tristețe și deprimare, însă există soluții… există speranță. Cu o singură condiție. Vizita la medicul specialist în infertilitate nu trebuie amânată!

Ce simptome ar trebui să ridice semne de întrebare unei femei?

Adesea, infertilitatea este o afecțiune diagnosticată de multe ori greșit sau greu de depistat. Dar există semnale de alarmă!

Primul și cel mai evident semn este lipsa instalării stării de graviditate. Altele? Prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularități menstruale, inflamații sau infecții vaginale. Dar, de cele mai multe ori infertilitatea se însoțește de o lipsă desavârșită de semne și/sau simptome.

Cauzele infertilității

Te-ai gândit vreodată că infertilitatea se moștenește? Nu chiar. Însă, ce se poate prelua de la părinți este greutatea cu care se obține o sarcină. ”Da, se pot moșteni anumite afecțiuni cromozomiale care pot interfera cu procesul de obținere a unei sarcini sau se pot întâlni afecțiuni comune mama – fiică, cum ar fi fibroamele uterine ,” precizează medicul ginecolog.

Dar infecțiile urinare ce rol joacă în cadrul definirii stării de fertilitate?

Ei bine, acestea pot juca un rol important, mai ales daca nu sunt tratate corespunzator.

“Infecțiile urinare nu reprezintă un pericol. În schimb, cele netratate sau tratate necorespunzator, da. Infecțiile urinare creează un mediu inflamator în toata sfera pelvina, deci și în aria organelor genitale interne. Inflamația se poate extinde și poate afecta procesul de implantare a embrionului. Infecția urinară poate coexista cu infecțiile vaginale, acestea la rândul lor pot determina endometrite (infecția endometrului) sau chiar a trompelor și ovarelor (salpingo-ovarite). Infecția sau inflamația trompelor poate duce la obstrucția lor, iar sarcina nu se mai poate instala,” explică specialistul de la Ensana Health Spa Resort Sovata.

Stresul si infertilitatea merg mana in mana?

“Desi pare ceva mai greu de crezut, stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important in infertilitate. Persoanele stresate si obosite, mereu preocupate si ingrijorate obtin mai greu o sarcina. In timpul stresului sunt activati hormoni specifici care mentin organismul intr-o stare de “alarma”. Pe de alta parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obtine o sarcina, se manifesta la parametri maximi in conditii de relaxare, liniste, cand grijile sunt lasate la o parte. Multe sarcini se obtin de exemplu in concediu sau cand stresul zilnic s-a mai diminuat,” spune medicul ginecolog.

Burnout-ul reprezinta o alta cauza infertiliatii

Fazele avansate de oboseala, cu simptome specifice pot impiedica atat fertilizarea ovocitului, cat si embrio-implantarea, fie ca vorbim de sarcini pe cale naturala sau FIV.

Tot mai multe femei isi doresc copii tot mai tarziu in viata. Infertilitatea tine cont de varsta?

 “Cu siguranta, da. Genetic, dupa 37 ani ovocitele incep sa isi piarda din calitate iar sarcina apare mai greu. Dupa varsta de 40, de ani sansele se reduc si mai mult, la scaderea calitatii ovocitare adaugandu-se si scaderea numerica. Exista si exceptii, sarcini normale obtinute dupa 43 ani precum si insuficiente ovariene urmate de menopauza la varste sub 37 ani. In concluzie, fiecare organism este unicat, dar, cu toate acestea, genetica umana are regulile ei,” atrage atentia doctor George Vasilescu.

Dieta pro-fertilitate

Regimul alimentar are un rol semnificativ asupra starii de sanatate si poate fi un aliat in ceea ce priveste tratarea infertilitatii.

“Exista o dieta pro fertilitate, elaborata dupa studii aprofundate de catre specialisti in nutritie din Elvetia. Principiile alimentare recomandate de catre acestia includ in mare parte legume si fructe, carne slaba alba, compoturi precum si ceaiuri din plante. Dieta trebuie sa fie echilibrata, cu 3 mese principale si doua gustari, zilnic,” a mai adaugat medicul.

In lume, exista diverse tratamente complementare pentru fertilitate. Unele din ele si-au dovedit eficienta, altele mai au nevoie probabil de timp. Cele mai des intalnite tratamente adjuvante sunt reprezentate de acupunctura, homeopatie, tratamente balneare, tratamente api-fito-terapice.

Unde poti trata infertilitatea in Romania?

“Sovata este renumita pentru tratamentele pentru fertilitate inca de la inceputul secolului trecut. Inca din prima decada a secolului 20 veneau aici persoane din toata Europa pentru a se trata de infertilitate. Baile sarate si namolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane sa devina mame intr-o perioada cand medicina nici nu-si putea inchipui progresele tehnologice din ziua de azi.

De ce Sovata?

In primul rand, Sovata este o statiune cu un climat bland, usor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor gasi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice. Un prim factor al infertilitatii, stresul, poate fi rezolvat in timpul curei balneare. In plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se stie ca inflamatia peste anumite limite este daunatoare.

Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent “atacului” factorilor inflamatori determinand astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent intalnite, se asociaza in multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care impiedica nidarea. Astfel, o cauza frecventa de infertilitate, inflamatia peste limitele fiziologice, poate fi tratata cu succes la Sovata,” explica doctorul.

Cine se poate trata la Sovata?

“Persoanele care doresc obtinerea unei sarcini prin metode naturale, simple; persoanele care se pregatesc pentru o procedura de reproducere umana asistata (stimulare ovariana, inseminare intrauterina, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni inghetati), sansele de reusita crescand in aceste cazuri simtitor.

Optim, tratamentele balneare se fac in luna premergatoare procedurilor de reproducere asistata, iar in cazuri speciale cu 3 – 4 luni inainte, luandu-se in considerare posibilitatea unui numar mai mare de zile de tratament; endometru nedezvoltat, incapabil de nidatie; insuficienta ovariana forma incipienta; stari cronice de oboseala, stres accentuat; inflamatii pelvine cornice si consecintele acestora. Si barbatii pot fi ajutati la Sovata prin terapii natural din plante, relaxare si momente de liniste.”

Terapiile naturale de la Sovata sunt reglatoare ale sistemului nervos, endocrin, mediaza raspunsul imun si reduc inflamatia.

Copul se pregateste astfel pentru marea incercare, dar si bucurie a crearii unei noi vieti.

Pe langa pregatirile de ordin fizic si starea psihica este foarte importanta, a subliniat medicul ginecolog. “Persoanele nemultumite, cu privirea mereu in jos, abatute si triste vor obtine mult mai greu o sarcina. Pe de alta parte, optimismul si echilibrul psihic creeaza premizele obtinerii mai usor a unei sarcini.

Observatii:

Fertilizarea in vitro reprezinta fara doar si poate un factor major de stres pentru multe persoane. Frica de necunoscut (mai ales la primele incercari), efortul psihic si finaciar, asteptarea rezultatului, toate acestea pot accentua o stare de incordare si oboseala preexistente. Dialogul bazat pe sinceritate cu medicul, privirea cu obiectivitate a metodei terapeutice de fertilizare precum si asumarea unui posibil esec trebuie sa faca parte din abordarea unei proceduri FIV.

Rata de succes nefiind nicaieri in lume de 100%, un posibil rezultat negativ nu trebuie sa demoralizeze complet o pacienta. De aceea, abordarea sufleteasca trebuie sa se bazeze pe un optimism obiectiv, cu premiza asumata si a unui “nu” care nu inseamna altceva decat “nu acum”.

Ensana Health Spa Resorts Sovata

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare