/
/
Dusul subacval

Dusul subacval

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
hidromasaj cada relax spa natura apa dreamstime 30306994 copie 1024x683 1

Dusul subacval. Imparatul Augustus suferea de o afectiune a ficatului si s-a vindecat cu ajutorul bailor reci, recomandate de un cetatean grec. Acest personaj, ce purta numele de Antonius Musa, a fost recompensat fiind scutit de impozit si a primit un inel de aur si bani. Se poate spune ca Antonius Musa este parintele hidroterapiei.

Dusul subacval este o forma de hidroterapie, acesta din urma grupand toate formele de terapii care folosesc apa ca metoda de tratament. Apa este utilizata sub toate formele ei: vapori, jet de apa, gheata, bai, comprese, dus Vichy, dus subacval, dusuri Kneipp / emotionale, gargara, inhalatii etc.

Apa calda, apa rece

Dilatand vasele de sange, apa calda activeaza aportul de sange dinspre organe, spre muschi si piele. Din contra, apa rece accelereaza aportul sangelui spre organe si il reduce in directia pielii. In timp ce apa rece stimuleaza, apa calda agita, dar ele au si un punct comun: reduc tensiunea si durerea musculara. Prin actiunea ei asupra sangelui apa, fie ea rece sau calda, stimuleaza intarirea sistemului imunitar.

Dusul subacval este o forma de hidromasaj ce se desfasoara astfel: intreg corpul sau o parte a lui este stropita de un jet de apa, in timp ce pacientul se afla intr-un bazin cu apa a carei temperatura variaza intre 34- 37°C. O sedinta de dus subacval variaza intre 5 si 15 minute si incepe, de regula, cu partea inferioara a corpului. Secretul dusului subacval consta in presiunea pe care o are jetul de apa, ea putand varia pe o scala de la 1 la 6, in functie de rezistenta zonei tratate. Apa proiectata de dus formeaza un unghi de 35°C fata de piele.

Efectele dusului subacval variaza, in functie de temperatura apei. Daca jetul are o temparatura sub 30°C, efectul sau este de tonifiere. Cand depaseste temperatura de 35°C, dusul are efect relaxant, asemanator cu cel al unui masaj. Cand jetul cald alterneaza cu cel rece, are loc un efect  de vasocontractie – vasodilatatie, cunoscut sub numele de vasomotor.

Principala functie a apei este sa intareasca organismul si sa il curete de impuritati: toxine, celule moarte etc. Prin aceste efecte, dusul subacval amelioreaza digestia, stimuleaza circulatia sangelui si reduce durerea. Sedintele de dus subacval se urmeaza de 3-4 ori pe saptamana, timp de mai multe saptamani la rand.

Prin efectul sau vasomotor, dusul subacval are o influenta pozitiva asupra a numeroase afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune, aterioscleroza, insuficenta cardiaca, varice si hemoroizi. Cu toate acestea, el este contraindicat in cazul bolilor de inima grave. Stimuland activitatea sistemului nervos, aceasta terapie este binefacatoare in cazurile de surmenaj, insomnie, hiperexcitabilitate, depresie, hiperemotivitate. Ea este insa contraidindicata in cazul tulburarilor mentale grave.

Dusul subacval: reguli

1. Corpul trebuie sa fie cald in mod constant – inainte de aplicarea apei reci se vor face cateva exercitii de incalzire. Camera in care se practica acesta terapie nu trebuie sa aiba o temperatura mai mica de 20°C.

2.  Aplicarea jeturilor de apa rece trebuie sa fie de scurta durata. Cu cat apa este mai rece, cu atat durata de aplicare a ei va fi mai scurta.

3.  Dupa aplicare, corpul trebuie reincalzit si nu sters. Absorbirea apei provoaca o uscare brusca si incalzire exterioara, nu una interiora. Apa va fi indepartata pe cat posibil cu ajutorul mainilor si apoi pacientul va imbraca un halat de bumbac.

4.  Aplicarea apei calde trebuie utilizata cu moderatie. Ea se foloseste mai ales la persoanele fragile sau aflate la inceputul curei. Apa calda este mai putin stimulanta si nu trebuie sa se abuzeze de ea pentru a nu se crea o obisnuinta. In caz contrar, temperatura apei va trebui sa creasca mereu pentru a se mai obine rezultate.

5.  Terapia trebuie urmata cu cel putin o ora inainte de masa si la un interval de 2-3 ore dupa masa.

Ti-am facut pofta de spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa partenere!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *