De ce e bine să mergi la tratamente în stațiunile balneare? – De la dureri articulare până la boli respiratorii, apele termale ajută corpul să funcționeze mai bine și să-și mărească apărarea imună. De asemenea, aceste ape ajută la vindecarea corpului prin „vindecarea” minții prin doze sănătoase de relaxare. De altfel, apele termale sunt un remediu natural, plăcut și relaxant și, de asemenea, fără contraindicații. Un adevărat leac pentru „trup și suflet” cunoscut din cele mai vechi timpuri.
E important să știm că, una dintre căile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Înainte de a alege stațiunea balneară pentru tratament, trebuie să ai în vedere compoziția apei, care este diferită în funcție de sursa utilizată. Concentrația diferită de minerale înseamnă că acestea sunt împărțite în sulfuroase, sosuri, sulfați, carbonice, arsenice – feruginoase și bicarbonatate. „Apele minerale naturale, cu virtuțile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii cronice. Acestea se pot administra atât în cura internă (crenoterapie), dar și în cura externă ( băi la cadă și la bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare).”, aflăm de la Suzana Pretorian – medic specialist balneolog la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Poți beneficia de un tratament balnear dacă suferi de:
Afecțiuni ale tubului digestiv: gastrite, ulcer duodenal, colecistite cronice, hepatite cronice stabilizate;
Afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare: litiaza, microlitiaza renală, infecții urinare, pielonefrite, pielocistite;
Afecțiuni metabolice: diabet zaharat, hiperuricemii, dislipidemii;
Afecțiuni ale aparatului locomotor: reumatism degenerativ: artroze, spondiloze cronice; reumatism inflamator: poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoetică (anchilozantă), artrita gutoasă, psoriazică, în formele cronice, tendinite, tenosinovite; deformări ale coloanei vertebrale: scolioze, cifoze, cifoscolioze.
Afecțiuni posttraumatice: după entorse, luxații, fracturi;
Afecțiuni postoperatorii: hernii de disc, artroplastii de șold, de genunchi;
Afecțiuni neurologice periferice și centrale: nevralgii, nevrite, polineuropatii, pareze de tip periferic, sechele post accident vascular cerebral, sechele posttraumatism vertebro medulare;
Afecțiuni cardiovasculare: hipertensiunea arterială, arteriopatii cronice obliterante periferice, cardiopatia ischemică;
Afecțiuni dermatologice: psoriazis, dermatita atopică, eczeme cronice;
Afecțiuni respiratorii: astm bronșic, rinofaringite, sinuzite, traheo-bronșite, viroze respiratorii, bronșita cronică, fibroza pulmonară;
Alte afecțiuni indicate pentru tratamente balneare: Oboseala cronică, insomnii, obezitate neurastenie.
„Spre deosebire de terapia medicamentoasă, care uneori este însoțită de efecte secundare, crenoterapia nu determină efecte secundare decât foarte rar. Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile. Rezultatul? Mulți pacienți își reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear.”, adaugă balneologul.
Pentru a simți efectele pe termen lung ale unui tratament balnear, ai nevoie de cel puțin două săptămâni de tratament. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viața de zi cu zi și de posibilele surse de stres.
„Este important să știi căîntr-o stațiune balneo, ai parte de un tratament multidisciplinar: tratamente bogate în apă minerală, mofetoterapie, crenoterapie, exerciții fizice pentru a învăța cum să te miști bine, cum să respiri bine, sfaturi pentru sănătate.”, punctează dr. Suzana Pretorian.
Cele 14 zile de tratament balnear sunt parțial acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dar, în prezent, are loc extinderea conceptului de cură balneară prin mini-cure, pachete balneare (neacoperite de asigurarea de boală), cure specifice (cu program educativ, cure profilactice).
„Într-o stațiune balneară, după ce a fost examinat clinic, pacientul este monitorizat medical și primește sfaturi pe toată durata curei. Acesta primește tratamentul de specialitate, prin valorificarea, în principal, a acestor factori naturali sanogeni.”, menționează medicul specialist.
„Rezultatele unor studii internaționale au arătat faptul că efectele benefice și de durată (pe termen mediu și lung) ale tratamentelor balnear pot fi obținute numai prin aplicații seriate care determină eficacitatea finală a acestora. Terapiile balneare ajută la ameliorarea multor afecţiuni cronice, inclusiv în afecţiunile respiratorii, fiind indicate atât la copii, dar și la adulţi. Pentru afecţiunile respiratorii se oferă îngrijiri pentru patologii din sfera ORL, dar şi pentru afectarea arborelui traheobronşic.”, adaugă balneologul.
Tratamentele balneare includ o serie de proceduri, toate recomandate de medicul specialist, în urma unei evaluări amănunțite și pe baza afecțiunii de care suferi:
„Stațiunea balneară se alege în funcție de tipul de afecțiuni de care suferi, la indicația medicului de familie și/sau a medicului specialist. Avem 160 de stațiuni balneare în România. Avem resurse naturale de neprețuit: ape carbogazoase, ape oligominerale, ape alcaline, ape feruginoase, ape clorosodice, ape sulfuroase, ape radioactive, ape arsenicale, lacuri terapeutice, emanații de gaze, mofete, nămoluri, saline, fitoterapie, factori de climă. În România avem locuri care fac minuni și trebuie să fim mândri de asta: Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimănești, Techirghiol.”, subliniază medicul balneolog, Suzana Pretorian.
Vrei să te bucuri de sănătate și o stare de bine? Apelează la factorii naturali de cură și alege stațiunile balneare pentru tratamentul de care ai nevoie! Te așteptăm la Sovata, să beneficiezi de cele mai bune tratamente balneare!
Explorator Wellness Virtual