Conform legendei, stăpânul cetății Balvanyos, Apor István, s-a îndrăgostit în timpul unui târg din satul învecinat, Turia, de o tânără frumoasă, Mike Imola. Dar pentru ca familia Apor încă nu era creștinată, tatăl fetei s-a opus căsătoriei.
Dacă a văzut ca nu are alta varianta, tânărul a răpit fata și a dus-o în cetate. Când au auzit, sătenii din Turia s-au dus să ia cetatea cu asalt, să poată aduce fata acasă.
În acel moment, Imola i-a sugerat lui István să se creștineze. El a acceptat pe loc, oamenii s-au transformat din atacatori în nuntași și au făcut o petrecere cum nu s-a mai pomenit până atunci.
Numele fetei a rămas peste veacuri: apa minerală care izvorăște la poalele cetății se numește Izvorul Imola. Iar numele stațiunii Balvanyos se trage de la Cetatea Balvanyos. În traducere ar fi Cetatea Cu Idoli – fiindcă familia Apor, a rămas vestită că a păstrat religia păgână încă mult timp după creștinare.
Cetatea Balvanyos se află pe una din culmile care face parte din Muntele Puturosu.
În press-trip-ul organizat de #VisitCovasna și Prime Road Media, nu am ajuns sa vizitam cetatea, dar, in schimb, am fost la alte două obiective care ne-au impresionante fiecare in felul lui:
Înainte sa le vizitam, am luat prânzul la Balvanyos Resort, la FORK The Restaurant
este cel mai nou dintre restaurantele din Balvanyos Resort. Are un specific gourmet și este amenajat după un concept inedit. Am avut parte de un pranz fine dining, un meniu delicios, creat de Chef-ul bucătar. A fost o surpriza foarte plăcută, care ne-a depășit toate așteptările.
După ce am mâncat, am plecat în drumeție.
Din păcate timpul nu ne-a permis sa petrecem câteva ore si la Grand Santerra SPA Balvanyos Resort, așa ca de data aceasta, nu-ti pot povesti nicio experiența spa trăita la ei. Dar pentru ca am fost de mai multe, o să-ți scriu câteva rânduri care sper ca te vor convinge sa mergi cât mai repede în acest spa senzațional care a ridicat nivelul întregii piețe spa din România.
Mai multe detalii și fotografii găsești pe pagina Grand Santerra SPA.
După cum îți spuneam, după prânz am plecat in drumeție si am vizitat cele doua obiective care sunt foarte aproape de hotel: renumita peștera sulfuroasa – Puturosu și Băile Fetelor Apor – locul unde veneau fetele celebrei familii Apor care locuia în Cetatea Balvanyos.
pe o suprafață de doar câțiva zeci de metri pătrați, se află o multitudine de izvoare de apă minerală, între care au fost identificate opt compoziții chimice diferite.
Cum se poate explica asta? Ghidul nostru, István Demeter, ne-a zis ca este o manifestare spectaculoasă a fenomenelor post vulcanice din Muntele Puturosu.
Apa bazinelor mai mari conține mult alaun și din cauza conținutului mare de sulf dizolvat au o culoare alb-lăptoasă. Acestea se folosesc pentru tratarea reumatismului.
Există mai multe izvoare mici, denumite și ape de ochi, care au un conținut mare de sulfat de calciu și se folosesc pentru tratarea conjunctivitei.
Există și niște izvoare care au o compoziție extrem de rară pe plan mondial deoarece conțin acid sulfuric în stare liberă și au un pH scăzut – de 1 și 2. Acestea au denumirea de ape de gură fiindcă numai după o singură clătire cu ele se simte deja efectul de detartrare.
Acest loc se mai numește și Valea Moartă pentru că din cauză că bioxidul de carbon iese din pământ cam peste tot, vegetația lipsește. Fenomenul se vede foarte bine la izvoarele cu apă minerală unde gazul bolborosește și face ca apa să pară că fierbe.
Chiar daca nu este prea multa vegetație, locul arată foarte bine. A fost amenajat în 2015 de către o asociație din Ungaria cu ajutorul mai multor studenți de la peisagistică și a unor voluntari din zonă.
este una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa. Încă din sec. al XIV-lea, zona este menționată într-o scrisoare în limba latină, sub forma „Bydoshyg”, Büdös-hegy in limba maghiara (büdös = puturos, urat mirositor). De aici și numele „Puturosu”, de la mirosul pe care-l emana sulful.
Este situată la 1.052 de metri altitudine, în masivul Ciomad – Puturosu.
Conform specialiștilor, din acest loc sunt eliberați zilnic în atmosfera aproximativ 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, cu cea mai mare concentrație de sulf din țară, dar și din Europa.
Dar trebuie sa știi ca emanațiile de gaze ale regiunii Balvanyos nu sunt mofete tipice, deoarece pe lângă componenta principala (CO2, dioxid de carbon) conțin si alte elemente: hidrogen sulfurat, dioxidul de sulf. Așa ca, aceste emanații reci se situează undeva între cele trei tipuri de emanații postvulcanice: mofete, solfatare, fumarole. În plus, în ape sau gaze se remarca și prezenta alaunului.
Peștera emana gaze mofetice într-o cantitate mare, aproximativ 2880 m3/zi, are o lungime de 14 m, astfel ca este considerata cea mai mare mofeta naturala din Romania, respectiv una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa (pe lângă Turcia și Italia).
Cavitatea Peșterii Puturosu nu s-a format în mod natural. Este galeria unei mine de sulf abandonate. Documentele curții princiare atestă că zona Turia poseda privilegiul producției de sulf. Mai târziu, peștera a intrat în posesia familiei Apor, astfel ca, în 1892 Gábor Apor a zidit cavitatea peșterii cu pietre cioplite. Acest lucru a dus la creșterea siguranței mofetei în 1892.
Tot la sfârșitul secolului al XIX-lea, peștera Puturosu a avut și ușa. Mai târziu, în anii 1970, peștera a fost renovată, completata cu bănci, iar din motive de siguranța, partea din spate a fost închisă cu bare metalice. Dar pana la gratii sunt aproximativ 6 m, care pot fi utilizați în scopuri medicale și de agrement.
Nu te costa nimic sa vizitezi Peștera Puturosul. De aceea, localnicii pot sa utilizeze aceasta mofeta în scopuri terapeutice, în mod regulat. Totodată, mulți turiști se întâlnesc cu noțiunea și cu experiența de mofeta prima data aici.
Foarte important dacă vei ajunge sa vizitezi peștera: În prezent, utilizarea ei nu este supravegheata sau controlată. De aceea este important sa verifici nivelul gazului cu foc deschis (bricheta sau chibrit). Unde se stinge flacăra, nu mai este oxigen.
De asemenea, tine cont ca aplecarea sub nivelul gazului este interzisă. Gazul inhalat este dăunător sănătății, și poate cauza moartea. Întotdeauna sa te informezi asupra locului de vizitat și să respecți indicațiile primite.
Gazul mofetic invizibil este produsul activității postvulcanice, și este alcătuit mai ales din bioxid de carbon (CO2). Acesta este folosit in balneologie ca baie uscata. Pentru ca este mai greu decât aerul, acest gaz se aduna și se așază sub nivelul oxigenului.
În timpul tratamentului, CO2 pătrunde în corp prin piele, ameliorează circulația periferica, normalizează tensiunea arteriala, și reduce efortul depus de cord.
Cui îi este recomandat acest gaz? în special persoanelor care suferă de boli cardiovasculare si reumatism.
Și pentru ca experiența noastră din press-trip-ul #VisitCovasna sa fie completa, pe drumul spre Peștera Puturosul ne-am intersectat cu o vulpița, care a ezitat mult dacă sa ne însoțească sau nu. Mi-ar fi plăcut sa o studiez mai mult, dar n-a fost sa fie, s-a decis să-și vadă de drumul ei.
Iar la plecarea din Balvanyos, când eram deja în autocar, ne-am întâlnit cu un urs care părea mult mai speriat decât mi-as fi putut închipui.
S-a retras când autocarul s-a oprit în dreptul lui. Când a văzut mișcare prin autocar, s-a mai dat doi pași în spate. Mi s-a rupt inima. Încă nu înțeleg de ce nu se găsește o soluție astfel încât sa nu mai fie nevoiți sa coboare după mâncare. Și dacă nu reușim noi, în România, sa gestionam situația, mi-e greu sa cred ca alte țări care au rămas fără ursi, n-ar fi dispuși sa-i primească la ei.
Dacă vrei sa citești și primele două articole despre tot ce am descoperit și am făcut în Covasna, le găsești aici și aici. A fost o experiența care mi-a încărcat bateriile și mi-a amintit cat de binecuvântați suntem cu acesti factori naturali de cura din mijlocul țării, care sunt accesibile tuturor. Cele mai multe sunt gratuite sau la prețuri modice. Depinde numai de noi sa ne menținem sănătatea și starea de bine cu ele.
Ioana Marian, fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro