/
/
Cum sa scapi de efectele pulmonare dupa Covid?

Cum sa scapi de efectele pulmonare dupa Covid?

15 Mar 2021
|
Cum sa scapi de efectele pulmonare generate de infecții respiratorii grave?
Cum sa scapi de efectele pulmonare generate de infecții respiratorii grave?
 

Cum sa scapi de efectele pulmonare generate de Covid si alte infecții respiratorii grave? La un  an de la declanșarea pandemiei de COVID-19, veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare. Odată cu apariția celui de-al treilea val, pandemia continuă să facă victime pe tot globul. Nici în țara noastră lucrurile nu stau prea bine.

Circa 20% dintre cei infectați SARSCoV2 fac forme severe ce necesită oxigenoterapie pe mască. Iar dintre aceștia, circa 5% necesită intubare, în timp ce aproximativ 3% decedează. În plus, „efectele pulmonare lăsate de infecțiile respiratorii grave (în particular, după Covid-19) sunt reprezentate de fibroza pulmonară, mai ales a segmentelor postero-bazale ale plămânilor, cu sau fără tracționări ale ramurilor bronșice prinse în zona de fibroză, vizibile la CT, scăderea capacității respiratorii obiectivabilă la teste funcționale respiratorii și boala vasculară pulmonară.

Mai exact, hipertensiunea pulmonară măsurabilă prin ecocardiografie. La acestea se adaugă oboseala marcată (la unele persoane prezența chiar și la 3 luni de la aparenta vindecare), decondiționarea la efort obișnuit, anxietatea și depresia, iar la unii pacienți apar tulburările cognitive, dezorientarea, confuzia.” aflăm de la dr. balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Hotels.

Care sunt efectele pulmonare în cazul formelor ușoare sau medii de Covid-19?

Lucrurile nu stau prea bine nici în rândul persoanelor care fac forme aparent ușoare și medii de Covid-19. Se pare că 30% vor rămâne cu sechele respiratorii. Nu se cunoaște dacă la aceste cazuri ușoare-medii cu sechele respiratorii, acele sechele vor dispărea spontan, parțial sau complet.

De aceea, „Indiferent de gravitatea cazului, după aparenta vindecare ar trebui cuantificate sechelele, pentru a fi monitorizate periodic prin teste funcționale respiratorii, CT scaare pulmonară, respectiv ecocardiografie. La 3 săptămâni după ameliorarea tusei, scăderea febrei, revenirea gustului/mirosului, ar trebui început un program de recuperare respiratorie individualizat.”, recomandă specialistul.

La Sovata poți beneficia de astfel de programe balneo care includ: gimnastica individuală de tonifiere a mușchilor respiratori și creșterea mobilității cutiei toracice, exerciții de respirație și educarea respirației, înot terapeutic și exerciții fizice în apă, oxigenoterapie simplă apoi forte, aerosoli și pulverizații la camera de sare cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu.

Concentrația mare de sare NaCl din apă, prin efect intens antiinflamator și antihistaminic, va scădea hiperreactivitatea bronșică, prin scăderea inflamației și a tendinței la alergizare. De asemenea, la toate acestea se pot adăuga împachetări cu nămol pe zone mici, pentru stimularea imunității, electroterapie decontracturantă și analgetică la nivel cervical, dorsal și lombar, hidroterapie și drenaj limfatic de activare a circulației.”, adaugă dr. Suzana Pretorian.

In plus, iti recomandam cura de teren prin deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic ca durată și intensitate. „Stațiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă (în Sovata și în zonele din jur neexistând poluare industrială),  cu o cantitate mare de aeroioni negativi prin vegetația abundentă din jurul Lacului Ursu și efectul de spargere a valurilor la vărsarea păraielor în lac. Oxigenarea obținută de organism este astfel mult mai intensă.” spune specialistul Ensana.

Rezultatul? O oxigenare mai bună, aport nutrițional crescut și eliminări de substanțe ce întrețin aciditatea și, consecutiv, inflamația. Toate acestea grăbesc ameliorarea și cresc imunitatea locală și generală.

Cum sa scapi de efectele pulmonare? În ce măsură și în ce cazuri are loc recuperarea?

Conform specialistului: „Nu se știe dacă cei 30% de pacienți cu forme ușoare și medii, care totuși au afectare pulmonară tipică la CT, se vor recupera spontan complet sau nu. Și dacă o parte dintre aceștia rămân cu sechele. Totuși, recomandarea este ca, indiferent de acestea, să fie început un program de recuperare individualizat pentru a crește elasticitatea cutiei toracice și capacitatea de efort, cât mai precoce după ameliorarea simptomatologiei de Covid 19 (mai exact, în primele săptămâni).”

Ca o concluzie generală: Recuperarea totală după forme de mare severitate nu pare posibilă. În schimb, se poate obține, cu perseverență, maximumul de funcție respiratorie pentru acel caz.

Ai avut COVID-19? Te așteptăm la Sovata să-ți recapeți vitalitatea și funcția respiratorie!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare