Dupa cum multi dintre noi stiu deja, Romania se afla printre tarile europene cu un remarcabil potential balnear si de sanatate. Aici se afla circa 1/3 din apele minerale si termale ale Europei. Din aproximativ 8000 de izvoare, sunt folosite insa doar 2000, conform unor date din raportul Consiliului Mondial al Calatoriilor, organism care apartine de Organizatia Mondiala a Turismului.
Statiunile balneare, climatice si balneoclimatice, adevarate centre de sanatate si stare de bine, s-au dezvoltat in jurul unor factori naturali terapeutici: apele minerale, termale, lacurile, izvoarele, namolurile (minerale, sapropelice, de turba), gazele terapeutice naturale (mofete) sau salinele. Toti acesti factori se gasesc fie pe plajele litorale marine (245 km), fie in zone montane sau de campie.
Rolul statiunilor balneo este de a valorifica extraordinarul potential al factorilor naturali de cura, sub forma unor cure balneare terapeutice si de recuperare, cu un rol foarte important in profilaxie si in mentinerea sanatatii si calitatii vietii.
Dintre factorii naturali de cura, un potential terapeutic deosebit il au apele minerale, care pot fi administrate sub forma crenoterapiei (cura interna pentru baut), atat in scop profilactic, cat si in scop terapeutic.
Singurul in drept de a prescrie utilizarea unei ape minerale sub forma de crenoterapie (doza, mod de administrare) este medicul de reabilitare medicala din statiunea balneara.
• In statiune, apa minerala trebuie bauta la izvor;
• Doza de apa prescrisa va fi bauta in inghitituri mici, repetate in ritm de 2-3 pe minut;
• Apele se administreaza, de regula, la temperatura lor naturala. Incalzirea prealabila este indicata in formele spastice digestive si biliare; constipatiile atone si curele de diureza implica utilizarea apei reci;
• Orarul administrarii dozelor este corelat cu cel al meselor, in general folosindu-se trei prize pe zi. Prima doza se ia dimineata, pe stomacul gol, cea de-a doua inaintea mesei de pranz, iar ultima inaintea cinei;
• Doza recomandata in 24 de ore trebuie raportata la greutatea bolnavului; dupa formula Nièvre (Vichy), cantitatea de apa prescrisa in mililitri intr-un interval de 24 de ore rezulta din greutatea bolnavului in kilograme, multiplicata cu 10.
Potentialul balnear al Romaniei este cunoscut atat in tara, cat si in strainatate. Poate ar trebui sa constientizam mai bine valoarea terapeutica a acestor ape minerale, mai ales ca insusi Napoleon Bonaparte a cerut sa i se aduca ape minerale de la Caciulata, pentru afectiunea gastrica de care suferea.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic Primar Reabilitare Medicala
Doctor in Stiinte Medicale
Spitalul Clinic de Recupare Cluj-Napoca
U.M.F. „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia septembrie 2014.
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie