/
/
Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Ultima actualizare în 14 Dec 2023
|
Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Toată copilăria am fost mai mult bolnavă decât sănătoasă . Apreciam și mă bucuram la maxim de momentele în care mă simțeam bine. Știam ca sunt rare, ca maine s-ar putea sa fiu din nou la pat, la cea mai mica neatentie sau chiar și fără să fie vina mea.

Am povestit aici cum m-am vindecat de astm bronsic in salina. Odată ce am înțeles ca natura a fost cea care m-a vindecat și m-a întărit, am devenit mult mai atentă la tot ce ne oferă: păduri, ape, aer, plante, sare, nămoluri și multe altele. 

Sunt fascinata de legendele din care aflu cum au descoperit oamenii puterea resurselor naturale din diversele locuri ale tarii 

Iubesc imaginile din perioada interbelica in care poti sa vezi orașele balneare în toata splendoarea lor. Sunt entuziasmata cand vad ca o statiune balneara arată mult mai bine decat acum 20 și ceva de ani. 

Sunt recunoscatoare oamenilor care ne ajuta sa redescoperim aceste bogatii. 

Covasna este una dintre stațiunile în care am văzut schimbări în bine de la o vizita la alta. Dar ce-i drept, mergeam la conferințe și abia apucam sa fac cate o plimbare scurta.

De data asta însă, scopul press-trip-ului a fost sa descoperim Covasna si imprejurimile.

O să-ți povestesc mai întâi despre resursele naturale și unde le gasesti și apoi despre activitățile pe care le poți face în zona.

Apele minerale din Covasna

După ce ne-am cazat – am povestit aici, prima oprire a fost la cele două izvoare Elvira.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Izvoarele Elvira / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Ni s-a explicat ca în Covasna, mai ales albiile râurilor sunt pline de izvoare cu apă minerală, care conțin bioxid de carbon, deci sunt natural carbogazoase. În urma prospecțiunilor geologice, s-a constatat existența a trei straturi acvifere separate între ele a căror ape nu se pot amesteca. Așa se explică varietatea foarte mare de ape minerale.

În centrul orașului, se găsesc mai multe izvoare de apă minerală, dintre care unele sunt captate pentru tratamentele efectuate în hotelurile din zonă, iar altele pot fi consumate liber.

La Izvoarele Elvira, denumite asa după doamna Gocz Elvira, care a finanțat construcția, se găsesc apele izvoarelor cunoscute sub denumirea de Elvira I și Elvira II. Interesant este ca aceste ape au componente chimice diferite. 

Apa primului izvor provine din al doilea strat acvifer și este carbogazoasă, bicarbonatată, sodică, clorurată și hipotonă.

Apa celui de-al doilea provine de la adâncimea de 120-130 metri și este feruginoasă, carbogazoasă, bicarbonatată, sodică, clorurată și hipotonă. 

Mai multe detalii despre principalele tipuri de ape minerale poți sa citești aici.

După aceea, am fost la simbolul statiunii “Balta Dracului” 

Denumirea în limba maghiară – Pokolsár – înseamnă Noroiul Iadului. Este un fenomen post vulcanic ce constă într-o emanație puternică de gaze mofetice combinată cu apă minerală noroioasă. 

In zona se întâlnesc trei falii tectonice care permit trecerea din adâncuri a bioxidului de carbon care, la rândul lui, antrenează cu ea ape minerale foarte reci și noroi mineral. 

De-a lungul timpului au fost consemnate mai multe erupții ale Bălții (1837, 1857, 1864, 1885), când, împreună cu un sunet puternic a gazului emanat,  apa noroioasă a inundat centrul localității Covasna. 

Erupția din 1837 a fost precedată de un cutremur și de atunci apa izvorului, care înainte era curată, a început să conțină și noroi.  Ultimul eveniment de acest fel s-a întâmplat în 1984 provocând panică în rândul locuitorilor și a turiștilor, dar după două zile s-a oprit.

Cu siguranță erau evenimente înspăimântătoare fiindcă înainte de sistematizarea pârâului și de îngrădirea în construcția actuală a izvorului, Balta și emanațiile asociate ”stăpâneau” centrul Covasnei. 

Prima atestare documentară a denumirii este din 1681. Prima analiză chimică a fost publicată în 1820, iar în rolul său de baie populară cu efecte curative este descrisă prima dată în 1850. 

Este considerată simbolul stațiunii pentru că acolo funcționa prima baie oficială a cărei reconstituire se poate vedea acum în centrul orașului. Momentan este o doar atracție turistică, nu se mai folosește cu scopuri curative.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Balta Dracului – simbolul statiunii / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Mofete

La doar cateva minute de Covasna este Satul Hătuica unde am vizitat Centrul Bai Hatuica.

Satul se află chiar deasupra faliei care leagă Muntele Puturosu, unde se află Băile Balvanyos, cu orașul Covasna. Din cauza asta locul este foarte bogat în ape minerale și emanații de bioxid de carbon. Despre aceasta baie s-a scris prima data în 1840.

Centrul din Hătuica este construit deasupra unui izvor de apă minerală prin care trec emanații foarte puternice de gaze mofetice unde este amenajata o mofetă clasică.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Centrul Hatuica Bai / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

În a doua parte a secolului trecut aici a funcționat o baie populară cu căzi și o mofetă dar cu timpul a ajuns în paragină. În locul acestei clădiri a fost ridicat în 2013 actualul Centru Băi Hătuica.

Factorul natural de cură utilizat în centru este bioxidul de carbon natural din gazul mofetic. Acesta fiind mai greu decât aerul se acumulează pe nivelurile mai joase ale mofetei și se folosește ca o baie uscată unde utilizatorii se pot ”scufunda” până cel mult la nivelul inimii.

Bioxidul de carbon are un efect vasodilatator la nivelul capilarelor îmbunătățind astfel circulația periferică.

În baia cu apă minerală efectul este similar pentru că CO2-ul din apă se depune pe piele și astfel funcționează ca o mofetă umedă.

In mofeta Hatuica Bai / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Datorită acestui efect baia terapeutică în bioxid de carbon este indicată pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor reumatice a bolilor asociate cu arteroscleroza.

Important: Această cură trebuie făcută numai la recomandarea unui medic balneolog.

Eu am făcut greșeală sa intru in aceasta mofeta după ce intrasem și dimineața în mofeta de la Hotelul Caprioara, in ciuda indicației doctorului – am povestit aici. Nu doar ca am intrat, dar am și stat mai mult de 5 minute, și am și respirat când mă uitam în jos. A fost o greșeală pe care am regretat-o amarnic. Am ieșit de acolo val-vartej, cu un gust de mofeta umeda în gat – de care n-am scapat decat după cateva ore, si eram foarte amețită. Atunci am inteles cat de important este sa asculți sfatul doctorului si sa respecți regulile de baza din mofete. Tot în acest articol gasesti și regulile.

În afară de mofeta, centrul mai dispune de căzi pentru baie cu apă minerală încălzită, saună și aparate cardio-fitness, de aparate pentru electroterapie și servicii de masaj. La etajul clădirii sunt amenajate 6 camere de închiriat. Au și lift pentru persoanele cu nevoi speciale?

În acest moment serviciile centrului sunt folosite mai ales de către oamenii din zonă.

Cum se pot folosi acești factori naturali de cura?

Atat pentru preventie, cat si pentru tratament poți sa mergi într-un centru balnear din Covasna, cum este cel de la Caprioara SPA & Wellness Resort.

Pentru cei care se confruntă cu probleme cardiace majore, acum 60 de ani, Dr. Benedek, a realizat ceva unic. A stabilit o metodologie pentru bolnavii de afectiuni cardiovasculare: cât, cum și sub ce formă se pot combina factorii naturali terapeutici din zona ( ape minerale carbogazoase, mofetele, aer puternic ozonificat si bogat în ioni negativi) cu metodele clasice de reabilitare, în funcție de afecțiunile pe care le are pacientul.  Această  metodă este numită “metoda Covasna”, preluată astăzi și de bazele de tratament balnear din Covasna 

Și azi oamenii continuă să considere Spitalului de Cardiologie Covasna – un loc minune.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza înseamnă 60 ani de experiență, 250 cadre medicale, 950.000 pacienți tratați – 17.000 pacienți / an, 12 secții.

În acest moment pe lista de așteptare sunt 4000 de persoane.

In spital este cea mai mare mofeta naturala din Europa, care are totodata si cea mai mare concentrație de gaz mofetic.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Mofeta din spital / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Ce activități poți sa faci în Covasna și împrejurimi?

Pe scurt: legende, yoga, plimbari printre veverițe și cai, zbor cu balonul cu aer cald, totul într-o atmosferă de poveste.

Prima data cand am deschis site-ul Zabola Estate am crezut ca am greșit. Am redeschis fișierul .pdf trimis de Diana Cotoros, organizatorul press-trip-ului, și am verificat dacă acela este domeniul pe care urma să-l vizităm. Am început sa citesc fascinata despre istoria familiei Mikes și abia așteptam să ajung sa vad și eu acest castel care e doar la 10 minute de mers cu mașina de orașul Covasna. 

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Zabola Estate / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Familia Mikes de Zabola a apărut în rândurile politice încă în evul mediu. 

Domeniul Zabola este format dintr-o padure de 400 ha si un parc de 40 ha cu 7 clădiri istorice, lacuri, peste 100 de specii de plante și aria de conservare a biotopului Carpatin al domeniului.

Acest biotop este baza unei faune sălbatice bogate. Pe lângă căprioare, mistreți, cerbi, urși, lupi și râși, aria de conservare este zona de habitat pentru berze, stârci, veverițe, bufnițe, lilieci, broaște și multe alte animale. 

Prima dată parcul a fost amenajat în secolul al XIX-lea de arhitectul care s-a ocupat atunci și de o parte din grădinile de la Versailles.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Gradinile Zabola Estate / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Istoria Domeniului Mikes de Zabola datează din secolul al XV-lea când deja exista o clădire fortificată cu un bastion pe locul castelului de astăzi.

În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, clădirile au fost jefuite și domeniul devastat. În noaptea de 2 martie 1949, familiile nobile au fost adunate și evacuate în decursul a câteva ore de pe teritoriul întregii țări. Proprietatea a fost naționalizată.

Castelul și-a schimbat funcția de mai multe ori. La început a fost sat de vacanță al presei comuniste, apoi preventoriu mai târziu orfelinat, școală și sanatoriu.

Proprietatea a fost revendicată de  succesorii familiei Mikes în 1999. In 2005 familia a putut să intre în posesia domeniului.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Zabola Estate / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

Parte a clădirilor (The Machine House, The New Castle, The Old Saddle House, The Garden House și The Old Stables), împreună cu parcul englezesc înconjurător servesc ca un hotel castel.  Casele de oaspeți din secolele XVIII, XIX sunt numite după funcțiile originale: The Machine House (Casa mașinăriei), The Saddle House (Casa harnașamentelor), The New Castle (Castelul nou). 

Aceste clădiri au în total 22 de camere de cazare.

În grajduri azi au 22 cai pur sange arab.

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Grajdurile Zabola Estate / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

La sfarsitul lunii octombrie se va deschide și centrul spa al domeniului care va utiliza apa minerala din izvorul care este pe proprietate.

Zbor cu Balonul cu aer cald la Domeniul  Mikes de Zabola

Nu mai fusesem niciodată cu balonul, așa ca am savurat tot momentul, chiar și pregătirile.

Nu mi-as fi putut închipui ca: 

•  materialul din care este făcut se întinde pe o suprafață de 1.200 m2 , care, gonflat, cântărește 4 tone. 

• arzătorul încălzește aerul care ridică balonul la înălțime are 3.800 kw (pentru comparatie, o masina are 100 kw). 

• zborul liber se face la 500 – 1.000 m, însă, practic, nu există limită maximă. 

Pilotul X Balloon Transylvania este Kovács Gyula. A absolvit cursul de piloți în Ungaria, o țară cu tradiție în zborul cu balonul cu aer cald. 

A fost un zbor ancorat – ceea ce înseamnă ca am fost 5 persoane si s-a ridicat la circa 30 m deasupra solului. A durat cam 5 minute. 

Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Zbor ancorat cu balonul cu aer cald / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului

X Balloon Transylvania este un start-up. Și-au început activitatea în 2020. Vara, la zborul liber se înscriu 35-40 de persoane / lună. 

Dar vara nu este cel mai potrivit anotimp pentru zborul cu balonul cu aer cald. Toamna și iarna sunt considerate anotimpuri mai bune, atât datorită stabilității vremii, cât și datorită faptului că aterizarea este mai ușoară. 

La zborul liber pot participa copiii de la vârsta de 10 ani, cu părinți sau însoțitori. Pentru copiii sub 10 ani se recomandă zborul ancorat. 

În general zborul durează o oră, însă traseul și aterizarea depind de direcția vântului. Pilotul are control doar asupra altitudinii balonului cu aer cald. După aterizare, o echipă  urmărește  traseul  balonului cu mașina, preia călătorii și îi duce înapoi la locul decolării.

Alte activități pe care le poți face:

Tot în Domeniul Familiei Mikes de Zabola, am făcut și:

  • o ora de yoga in vechile grajdurile de lux. Sala arată fantastic, n-aș fi bănuit niciodată ca acolo au fost grajduri. Iar ora de yoga mi-a depasit asteptarile.
Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Sala unde am facut Yoga / Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
  • am făcut și un workshop de Kurtos Kalacs. Eu nu sunt mare gospodina, așa ca nu m-am băgat, dar m-am bucurat sa vad secretele din spatele acestui desert delicios pe care nu-l ratez niciodată. 
Covasna - ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
  • poți sa mergi la observatorul de ursi.

În alte zone din imprejurimile Covasnei:

  • inchiriezi biciclete prin Kommando Camp – ai opțiunea sa alegi sa mearga și un ghid cu tine
  • participi la workshop-uri de decorare turtă dulce

Aerul puternic ozonificat si plin de ioni negativi va contribui la starea ta de bine în sejurul pe care-l vei petrece la Covasna!

Pentru mai multe detalii, acceseaza https://visitcovasna.com/ – gazda noastra in acest press-trip.

Saptamana viitoare îți voi povesti despre zona Băile Balvanyos, ce am vizitat, ce resurse naturale gasesti și ce activități poți să faci la Balvanyos Resort.

Ioana Marian, fondator despreSpa.ro

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Covasna – ape terapeutice, mofete, legendele și activitățile care au dat farmec sejurului
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *