/
/
Investiții în construcții noi în orașele balneare românești

Investiții în construcții noi în orașele balneare românești

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce putem face în orașele balneare românești | Investiții în construcții noi
Foto: Băile Herculane

Pentru a transforma stațiunile balneare în destinații atractive, din păcate, nu este suficient doar să salvăm fondul construit existent. Cerințele în materie de servicii, activități și condiții s-au schimbat odată cu societatea. Prin urmare, pentru a răspunde cerințelor actuale în materie de practici balneare sau de altă factură este necesar să investim în construcții noi.

Este important de menționat ca aceste noi dotări nu trebuie sa fie abuzive. Noile clădiri trebuie să completeze acolo unde există lipsuri, fără să strice imaginea și atmosfera stațiunii. Fie că discutăm de construcții cu totul noi sau de extinderi ale unor clădiri mai vechi, acestea trebuie să reflecte perioada în care au fost realizate. Nu trebuie să promovăm o arhitectură-pastișă, ci dimpotrivă – arhitectura stațiunilor balneare trebuie să reflecte imaginea perioadelor de glorie – prima parte a secolului 20 și perioada contemporană. Reușita acestor destinații turistice va fi posibilă numai prin inovație și originalitate, iar fondul construit trebuie sa reflecte această idee.

Cum am scris și mai devreme, nu trebuie ca noile construcții să fie abuzive. Ele trebuie să reprezinte un raspuns exact la o cerință reală din piață, din societate. Terenurile pe care putem interveni cu noi construcții sunt limitate, iar acest fapt ar trebui să ne determine să luam decizii responsabile, bazate pe analize reale. Răspunsul venit din piață poate fi diferit în funcție de zonă, de țară, de profilul turistului care frecventează destinația respectivă și, nu în ultimul rând, de scopul primordial al său (vacanță recreativă, concediu de relaxare cu terapii spa sau nevoia de tratamente medicale).

Propuneri de noi investiții și ansambluri arhitecturale:

–             Centre pentru wellness și spa – separate de bazele de tratament, cu dotări și servicii contemporane și cu un ambient care să promoveze un stil de viață sănătos, prin metode preventive;

–             Baze de tratament moderne – turism medical;

–             Baze sportive cu terenuri de sport, bazine de înot și dotări auxiliare precum, cămine, vestiare, săli polivalente;

–             Terenuri de golf;

–             Bazine de înot pentru activități recreaționale tip aqua park;

–             Hoteluri, hosteluri și alte tipuri de unități de cazare;

–             Centre pentru conferințe;

–             Școli profesionale și centre de pregătire pentru personalul necesar.

Pentru a lua niste decizii bune este nevoie ca autoritățile locale să lucreze împreună cu investitorii interesați în scopul de a se sprijini unii pe alții.

Una dintre cele mai bune metode de a ajunge la un raspuns de succes este organizarea unor concursuri de arhitectură pentru aceste noi investiții. Printr-o astfel de metodă, factorii decizionali, precum autoritățile locale și investitorii privați, pot avea acces la unele dintre cele mai inovative idei. Această metodă a fost promovată în Italia, în stațiunea San Pellegrino.

AUTOR

arh. Ica PAPARI

ica.papari@gmail.com

Subiecte:Wellness

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *