/
/
Conservarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu din orasele balneare

Conservarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu din orasele balneare

21 May 2020
|
Ce putem face în orașele balneare românești? | Conservarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu
Foto: Băile Herculane

România are extrem de mult potențial în sectorul balnear, aici regăsindu-se un număr foarte mare de izvoare de ape termale și minerale. Mai mult decât atât, de-a lungul timpului, s-a investit mult în dezvoltarea unor stațiuni balneare în jurul acestor tipuri de resurse, însă, după cum am observat în istoria relativ recentă, acestea au decăzut pe toate planurile, de la fondul construit până la oferta de activități. Scopul articolelor anterioare a fost acela de a identifica o serie de soluții aplicabile în orașele balneare autohtone, folosindu-ne de experiența dobândită în diverse alte orașe din Europa de Vest și de Est. Analiza metodelor de revitalizare regăsite pe teritoriul european este extrem de relevantă, o parte dintre acestea putând fi aplicate și în România.

Prin urmare, va propun cateva direcții care merită analizate. Trebuie să găsim o metodă prin care putem pune în aplicare aceste metode de bună practică din restul Europei, astfel încât să reușim să refacem destinațiile balneare din nou atractive pentru populație.

CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA CLĂDIRILOR DE PATRIMONIU

Stațiunile cu un istoric impresionant se bucură, în general, și de un fond construit extrem de valoros, cu diverse exemple de stiluri arhitecturale (arhitectură balneară, neo-românească, barocă, etc.), însă, datorită modului în care s-au desfășurat procedurile de privatizare, lipsa unor strategii unitare și inexistența investițiilor au dus la o degradare puternică a acestor clădiri.

Datorită valorii patrimoniului arhitectural, orașele balneare precum Băile Govora sau Băile Herculane au un potențial turistic extrem de mare. Destinații precum acestea au capacitatea de a oferi o paleta de activități mai mare, care depășește domeniul tratamentelor balneare medicale sau al terapiilor wellness.

              Propuneri și idei

  • Restaurarea clădirilor aflate în stare gravă de degradare;
  • Conservarea clădirilor cu valoare arhitecturală;
  • Păstrarea caracterului orașelor, oprind realizarea unor construcții care pot periclita imaginea stațiunilor;
  • Clasarea clădirilor cu valoare arhitecturală ca Monumente Istorice;
  • Evitarea tendințelor de muzeificare odată ce aceste clădiri sunt restaurate și propunerea unor activități atractive care se pot desfășura în incinta lor.

Situația în orașul balnear Băile Govora nu este extraordinară din acest punct de vedere, existând înca un numar extrem de mare de clădiri cu valoare arhitecturală în stare foarte avansată de degradare. În ciuda acestui fapt, există si exemple pozitive. În ultimii ani s-au demarat proiecte pentru restaurarea Cazinoului și a Hotelului Palace. Primul exemplu – cazinoul sau cinematograful (așa cum a rămas în memoria colectivă din perioada comunistă) nu este folosit la adevaratul potențial, acesta fiind deschis rareori publicului. Hotelul Palace, pe de altă parte, functionează la capacitate maximă, găzduind pe langă servicii de cazare și tratamente medicale sau terapii wellness.

Povestea Pavilionului Balnear – un imobil emblematic din Parcul Balnear vâlcean – este cu totul diferită.

Clădirea, odată una dintre cele mai importante din întreg orașul, este nefolosită de foarte mulți ani. Mai mult decât atât, până în momentul de față clădirea respectivă nu a fost clasată ca monument istoric. Starea actuală a Pavilionului se poate vedea în următoarea imagine:

baile govora 769x1024 1

În altă ordine de idei, la Băile Herculane ne confruntam cu o problemă chiar mai gravă. Este un lucru cunoscut de toată lumea că este absolut necesar să se intervină cât mai curând pentru a salva numeroasele clădiri extrem de importante și de valoroase pentru societatea noastră. În acest spirit a aparut si Herculane Project – o inițiativă studențască care a pornit din dorința unor viitori arhitecți de a salva Centrul Istoric al orașului Băile Herculane. Vă invit să le urmăriți ideile și inițiativele asociației lor:

https://herculaneproject.ro/

Herculane Project

AUTOR

arh. Ica PAPARI

ica.papari@gmail.com

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *