Nămolurile sunt mase plastice naturale, roci de consistență păstoasă, folosite ca remediu terapeutic. Ele au luat naştere fie prin depozitare subacvatică a materialului organic si anorganic (sedimente curative), fie prin descompunerea unor roci sub acţiunea agenţilor atmosferici (pământuri terapeutice). În funcţie de materialul depus, sedimentele curative sunt de doua feluri: biolitice (din material organic) și abiolitice (din material anorganic). Din categoria pământurilor terapeutice fac parte: lutul, marna, loessul.
Nămolul se foloseşte sub formă de oncţiuni reci, băi calde de nămol şi împachetări calde.
Se face folosind 10 kg de nămol diluat în 120 – 150 l apă sărată. Temperatura de aplicare este de 37˚ – 39˚ C, termoneutralitatea pentru nămol fiind situată la 38˚C. Durează 20 – 25 de minute şi temperatura este menţinută cvasiconstantă prin adăugarea unei cantităţi de apă caldă la ½ duratei băii. După expirarea timpului, pacientul face un duş cald pentru îndepărtarea nămolului şi apoi unul rece scurt, pentru împiedicarea vasodilataţiei sistemice.
Se face folosind 10-15 kg de nămol încălzit la 40˚C – 45˚ C. Nămolul este întins pe toată suprafaţa corpului, de la regiunea cervicală până la picioare. Pacientul este învelit cu un cearceaf şi o pătură, i se aplică o compresă rece pe frunte pentru a preveni o prea mare vasodilataţie a vaselor cerebrale şi efectuează procedura timp de 30 min. După expirarea timpului, nămolul este îndepărtat la duşul cu apă caldă. Procedura se încheie cu o aplicaţie rece scurtă, pentru prevenirea vasoplegiei produsă de căldură.
Se face prin aplicare de nămol pe zonele dureroase (genunchi, coate, umeri, coloana lombara). Zona se acoperă cu o folie și se învelește cu un cearceaf/pătură.
Masajul de relaxare este făcut pe întreaga suprafață a corpului, în loc de uleiuri se folosește nămol; în timpul masajului sunt stimulate circulația sanguină, limfatică, exfolierea pielii, producându-se concomitent o hiperemie locală cu favorizarea absorbției substanțelor din nămolul aplicat.
– Afecțiunile acute febrile și cele cronice în puseu acut;
– Toate bolile infecțioase în timpul perioadei de contagiozitate și convalescență;
– Bolile venerice aflate în stadiul de contagiozitate;
– Stările casectice, indiferent de cauză;
– Tumorile maligne, indiferent de formă, localizare sau stadiu evolutive;
– Stări hemoragice repetate și abundente de orice natură;
– Purtătorii de germeni patogeni sau infestați cu paraziți;
– Perioada de menstruație, sarcină patologică în orice lună și sarcină normală peste 3 luni, lăuzia;
– Epilepsia;
– Bolile de sânge sau de sistem cu alterarea stării generale (anemii, leucemii, limfoame);
– Psihopatii cu tulburări de comportament social;
– Alcoolismul cronic cu tulburări neuropsihice;
– Toxicomaniile;
– Diabetul zaharat decompensat, greu controlat prin dietă și tratament medicamentos, în special cel insulinodependent;
– Insuficiență cardiacă, hepatică sau renală decompensată.
Vă invităm să descoperiți gama completă de tratamente balneo spa disponibile la AQVATONIC BALNEO SPA.
AQVATONIC BALNEO SPA
AQVATONIC BALNEO SPA
Explorator Wellness Virtual