Impreuna, cele doua concepte – balneo si spa-ul – ar putea aduce turismul romanesc la un nivel superior, cu conditia ca lucrurile sa fie gestionate adecvat atat la nivel micro, cat si la nivel macroeconomic.
Exista deja nenumarate dovezi ca ne aflam „pe drumul ce bun”, iar rasfoind sectiunea Investitii in curs va veti convinge singuri de acest lucru – unul dintre indicii este faptul ca numeroase hoteluri din cadrul statiunilor balneare au fost sau sunt in curs de reabilitare, iar procesul de modernizare a statiunilor este constant. In plus, se observa o tendinta pregnanta de a dota spatiile curative cu centre spa care sa vina in completarea tratamentelor propriu-zise.
Vazut ca un tot unitar, conceptul de BalneoSPA formeaza o solutie completa, in cadrul careia fundamentul medical si terapiile alternative se materializeaza intr-un produs final atragator, cu un potential vandabil ridicat.
Un exercitiu interesant il constituie compararea situatiei din 1980 cu cea actuala: daca acum aproximativ treizeci de ani existau circa 130 de statiuni cu conditii specifice de clima, factori terapeutici si facilitatile tehnice pentru utilizarea acestora, astazi exista in jur de 160 de statiuni, dintre care numai 100 sunt inregistrate la Ministerul Turismului.
In ceea ce priveste proprietarii patrimoniului balnear, se poate spune ca 80% se afla in grija unor persoane private, in timp ce aproximativ 20% reprezinta proprietate publica si apartine Ministerului Sanatatii.
Este unanim acceptat faptul ca balneologia implica utilizarea apei. Problematice sunt insa sursa si procesarea sa chimica. Traditionalistii au simplificat definitia balneoterapiei si au ajuns la concluzia ca numai trei caracteristici ale apei sunt esentiale (vezi caseta-text).
In cele ce urmeaza, va vom prezenta proprietatile si beneficiile principalilor factorilor terapeutici din Romania, impreuna cu modalitatile de administrare si locurile in care pot fi gasiti (locurile pot fi identificate in cadrul hartii, cu ajutorul simbolurilor aferente).
Apele minerale carbogazoase sunt ape ce contin cel putin 1 g dioxid de carbon/litru, formandu-se prin dizolvarea in apele de infiltratie a gazului de origine vulcanica. Apele carbogazoase pure sunt foarte rare, intrucat au o mare capacitate de solubilizare a sarurilor minerale din rocile pe care le strabat in drumul lor spre suprafata. Astfel ca, in tara noastra intalnim de obicei ape carbogazoase-alcaline, alcalino-teroase, feruginoase, clorurate, sodice etc.
Administrare: cura interna;
Pot fi tratate astfel boli digestive, hepato-biliare, urinare; curele cu ape carbogazoase au ca efect cresterea activitatii pancreatice, bilei si sucului gastric;
Sunt cuprinse in aceasta categorie apele cu mineralizarea totala sub 1 g/l. Aceste ape slab mineralizate sunt ape de infiltratie cu circulatie prin roci care contin substante minerale solubile in apa de infiltratie.
Administrare: cura externa sau interna;
In cure externe (cand apele sunt folosite in bazine in care bolnavul face miscare dirijata/elongatii), acest factor terapeutic s-a dovedit a fi eficient in tratarea: inflamatiilor articulare, atrofiilor musculare, reumatismului, osteoporozei, afectiunilor nervoase periferice, boli dermatologice (prin actiunea siliciului) sau tulburarilor ginecologice. Apa este utilizata la o temperatura de peste 20 de grade Celsius.
In cure interne, apa poate avea efect analgezic, antispastic si rezolutiv (micsoreaza inflamatiile din organism).
Contin cel putin 1g saruri la litru, predominant bicarbonat de sodiu si potasiu.
Administrare: cura externa sau interna;
Cura externa are loc sub forma de aerosoli sau inhalatii si poate trata afectiuni precum: rino-faringite cronice, laringite sau traheo-bronsite cronice.
Administrate in cura interna, fluidifica secretiile faringo-traheo-bronsice si favorizeaza detoxifierea. Consumate inainte de masa sau odata cu alimentele, stimuleaza secretia gastrica si evacuarea gastrica, cresc colereza (stimuleaza vezica biliara). Administrate dupa masa, neutralizeaza aciditatea gastrica.
Sunt caracterizate prin continutul lor in ioni ferosi sub forma de sulfat bicarbonat sau clorura de fier.
Administrare: cura interna;
Apa se consuma direct de la izvor, pentru a impiedica oxidarea. Apele feruginoase sunt indicate in anemii hipocrome, debilitate fizica si convalescenta. Contraindicatii: in timpul curei, nu este recomandat consumul de produse lactate, acidulate sau de fructe care contin acid citric, intrucat toate aceste alimente reduc absorbtia fierului.
Contin predominant clor si sodiu.
Administrare: cura interna si externa;
Cele cu concentratie de pana la 15g/l (concentratia apei marii) se folosesc in cura interna (crenoterapie si inhalatii), iar cele cu concentratii mai mari se folosesc in cura externa (bai, pulverizatii, irigatii).
In cura interna, cresc secretia gastrica si motilitatea intestinului. Administrate sub forma de inhalatii, scad vascozitatea secretiilor si usureaza expectoratia. Irigatiile vaginale cu ape cloruro-sodice au efect antiinflamator.
Apele sulfuroase contin minim 1 gr. de H2S, HS sau S la litru sau complexe coloidale sulfuroase.
Administrare: cura interna si externa;
Din cauza concentratiei ridicate de sulf, care confera un gust neplacut, apa sulfuroasa nu poate fi folosita ca apa de masa, ci doar ca apa medicinala.
Apele sulfuroase au indicatie atat pentru crenoterapie, cat si in cura externa, sub forma de bai, inhalatii si irigatii vaginale, datorita efectelor H2S, care se reasoarbe prin tegument si prin mucoasele gastrice, a cailor aeriene superioare, bronhopulmonare si vaginale.
In ceea ce priveste afectiunile care pot fi tratate, apele sulfuroase imbunatatesc digestia, au efect antitoxic si coleretic la nivelul ficatului, reduc glicemia si cresc diureza. Prin urmare, sunt indicate in cura interna in: colite, hepatite, colecistopatii, diabet zaharat, cure de detoxifiere, edeme periferice etc.. In cura externa, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc travaliul cardiac si stimuleaza metabolismul.
Apele iodurate contin iod in concentratie de 1-5 mg./litru. Sunt de obicei mixte, cloruro-sodice. Iodul din apa provine din rocile sedimentare sau are la origine flora sau fauna marilor de odinioara
Administrare: cura interna si externa;
In cura interna, actioneaza in special la nivelul glandei tiroide si este indicata si in tratarea bolii Basedow, a gusii nodulare sau a gutei. In cura externa, efectul antiinflamator actioneaza cu succes asupra suferinzilor de reumatism articular, arteriopatie periferica sau afectiuni dermatologice (eczeme, psoriazis).
Aceste ape minerale contin elemente radioactive din seria uraniului si toriului. Desi concentratiile apelor din Romania sunt sub limtele internationale necesare pentru a fi incadrate in categoria radioactiva, si apele noastre trateaza cu succes anumite afectiuni.
Administrare: cura externa;
Sunt recomandate pentru tratarea nevralgiilor, nevritelor sau hipertiroidiilor.
Contraindicatii: boli acute, T.B.C., tumori, sarcina, epilepsie, tulburari psihice, sindrom hemoragic.
Contin ioni de arseniu, care provin din spalarea unor roci eruptive.
Administrare: cura interna;
Sunt utilizate pentru efectul hematoformator (refacerea globulelor rosii), in convalescente, debilitate fizica, anemii, disfunctii tiroidiene, eczema cronica, psoriazis (deoarece arsenicul se elimina prin piele) sau in vederea reducerii proceselor metabolice oxidative din organism.
Caracteristicile si proprietatile terapeutice ale lacurilor difera in functie de zona in care se afla si resursele aferente acestei regiuni.
Exista in Romania lacuri a caror apa clorurata sodica sau sulfatata magneziana este folosita si in scopuri terapeutice. Asemenea lacuri sunt distribuite in Campia Romana (Amara, Lacu Sarat—Braila, Balta Alba – Buzau).
Administrare: prin bai, masaje cu namol, expunere la soare dupa ce corpul a fost dat in prealabil cu namol. De asemenea, namolul se poate aplica pe zonele afectate ale corpului sub forma de compresa.
Printre afectiunile care pot fi tratate astfel se numara reumatismul, problemele respiratorii, bolile ortopedice si vasculare, afectiunile ginecologice, endocrine si chiar paraliziile.
Contraindicatii: astm, diabet, ulcer, orice forma de cancer sau de hepatita, afectiuni renale sau cardiovasculare.
Acumularea apei in depresiunile formate prin prabusirea unor vechi exploatari de sare a dat nastere unor lacuri sarate de mare concentratie (Slanic, Telega, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Cojocna, Ocna Mures, Ocna Sibiului, Sovata).
Administrare: prin bai in lacul sarat;
Printre afectiunile care pot fi tratate astfel se numara: bolile reumatismale degenerative si diartritice (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroza, poliartroza, tendinita, tendimiozita, periartrita scapulohumerala).
Tratamentele sunt eficiente si in cazul acelora care se afla in in stari:
Lacul Techirghiol s-a format dintr-un vechi liman, separat de Marea Neagra printr-un cordon litoral, si a carui apa s-a mineralizat puternic prin evaporare.
Zonele unde se exploateaza namolul in scop terapeutic sunt distribuite in multe regiuni din tara; astfel, in lacurile aflate in Campia Romana se gaseste namol de tip sapropelic continental, iar namolul sapropelic de liman se extrage din lacul Techirghiol; namolul sapropelic fosil apare in lacurile sarate.
Administrare: prin bai, masaje cu namol, expunere la soare dupa ce corpul a fost dat in prealabil cu namol. De asemenea, namolul se poate aplica pe zonele afectate ale corpului sub forma de compresa.
Afectiunile care pot fi tratate sunt cele dermatologice, reumatismul, alergiile, afectiunile acute febrile sau cele cronice, toate bolile infectioase in timpul perioadei de contagiozitate si convalescenta, bolile venerice contagioase, starile hemoragice, perioada de menstruatie, sarcinile patologice in orice luna si sarcinile normale peste 3 luni, lauzia, anemiile, leucemiile, insuficienta cardiaca, hepatica, renala, limfoamele sau epilepsia.
Contraindicatii: astm, diabet, cancer, ulcer, afectiuni renale sau cardiovasculare.
Una din bogatiile naturale cu care tara noastra se poate mandri este mofeta. Provenind din termenul latin „mephitis”, care inseamna „emanatie puturoasa”, mofetele sunt emanatii de gaz ce pot aparea prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale sau pot fi facute artificial.
Administrare: tratamentele au loc in mofetarii (incaperi special amenajate in trepte, asemanatoare cu niste mici amfiteatre, astfel incat in partea interioara sa fie acumulate gazele terapeutice). Evacuarea gazelor din mofeta se efectueaza in mod continuu prin guri de evacuare care nu trebuie sa fie in directia vanturilor dominante. Pacientul trebuie expus doar de la partea inferioara a trunchiului in jos, unde se exercita actiunea benefica. Pentru a evita producerea unor intoxicatii, nivelul dioxidului de carbon trebuie verificat din jumatate in jumatate de ora cu ajutorul unui chibrit aprins.
Inaintea tratamentului, se recomanda ca pacientul sa se odihneasca 5-10 minute. Trebuie evitata orice miscare, inclusiv vorbitul, deoarece gazul, care este mai dens decat aerul, se misca foarte usor, iar pacientul l-ar putea inhala. Intre cele doua tratamente zilnice trebuie sa existe o pauza de 4-8 ore. Durata unei sedinte nu ar trebui sa depaseasca 20 de minute. Pentru a avea un efect pe termen lung, sunt necesare de la 10 pana la chiar 28 zile de tratament. Prin baile de gaz se pot trata in special afectiunile cardiovasculare, bolile dermatologice, ginecologice si endocrine, precum unele afectiuni ale aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative articulare.
Pentru cei care sufera de hipertensiune sau prezinta un nivel crescut al colesterolului. Este indicata si fumatorilor, persoanelor care au probleme cu circulatia, precum si celor care lucreaza la temperaturi scazute. De asemenea, este cunoscut faptul ca gazul mofetarian are efecte benefice si asupra potentei, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural (dinamizeaza potenta sexuala la barbati, prin procesul de vasodilatatie).
Foarte interesant de mentionat este faptul ca in straturile superioare ale gazelor, concentratia de dioxid de carbon este mult mai scazuta, fapt care stimuleaza transportul de oxigen catre tesuturile organismului, inclusiv catre creier, ceea ce duce la cresterea randamentului intelectual. Se stie ca multi scriitori si pictori celebri veneau apelau la baile de gaz, deoarece acestea le generau adevarate explozii de inspiratie.
Fata de aerul exterior, care este supus variatiilor zilnice si/sau sezoniere, salinele terapeutice se caracterizeaza printr-un microclimat cu parametri fizici, chimici si microbiologici constanti.
In interiorul salinelor, se gasesc cantitati crescute de CO2 si H2S si nu exista poluanti atmosferici.
Administrare:
Organismul se expune la atmosfera salina circa 30-60 minute pe zi, in functie de afectiune; numarul de zile de tratament se stabileste tot in functie de afectiune. Printre afectiunile care pot fi tratate se numara astmul bronsic la copii si adulti, bronsitele cronice, rinitele si rinosinuzitele.
De asemenea, prin expunerea la atmosfera salina are loc atenuarea afectiunilor respiratorii si ORL, pot fi prevenite raceala si gripa, iar caile respiratorii sunt curatatate de particulele din fumul de tigara. Sistemul imunitar este imbunatatit, reactiile alergice de sezon sunt diminuate, are loc mineralizare si hidratarea celulelor, respectiv stimularea aparatului digestiv. Salinele sunt benefice si pentru piele si reducerea nivelului general de stres si oboseala.
Contraindicatii: tuberculoza pulmonara, cord pulmonar cronic decompensat; insuficienta cardiaca; neoplasm pulmonar; reumatism inflamator si degenerativ in puseu acut; infectii; pacienti febrili; astm bronsic in criza.
Fitoterapia este o ramura a medicinei naturiste care foloseste plantele si preparatele din plante ca mijloc de tratare a bolilor. Plantele se utilizeaza fie intern (sucuri, ceaiuri, decocturi, tincturi, pulbere), cat si extern (bai, cataplasme, clisme). In Romania, exista clinic medicale care ofera fitoterapia ca modalitate de tratare a diverselor afectiuni ale pacientilor, punand la dispozitie terapii personalizate.
In anumite regiuni ale tarii, factorii climatici fac posibila vindecarea unor afectiuni.
Prin climatul alpin, unde aerul prezinta o structura corespunzatoare, (Arieseni – Alba; Stana de Vale – Bihor; Sangeorgiu de Mures – Mures; Paltinis – Sibiu;), pot fi tratate afectiuni precum hipertiroidiile si boala Basedow, anemiile secundare, influentele cronice ale cailor respiratorii superioare, astmul bronsic, tuberculoza pulmonara si extrapulmonara cu evolutie spre vindecare, rahitismul si infectiile cronice la copii, distoniile neurovegetative de adolescenta si menopauza, asteniile, sechelele pulmonare, hipertiroidia benigna si surmenajul.
Administrare: exercitiu fizic sau „cura de loc” (influenteaza durabil organismul prin modificari in compozitia sangelui, in metabolismul gazos si mineral, prin marirea volumului respirator, frecventa pulsului si a tensiunii arteriale).
Contrindicatii: hipertensiune arteriala ridicata, insuficienta cardiaca, pulmonara sau renala necompensata, boli infectioase, chiar si banale stari de denutritie.
Climatul subalpin (Baile Tusnad – Harghita, Borsa – Maramures; Durau – Neamt; Cheia – Prahova; Valcea – Voineasa; Balvanyos – Covasna; Campulung Moldovenesc – Suceava) este recomandat in convalescenta ulterioara tuberculozei pulmonare, respectiv pentru pleurazii, inflamatii bronho-pulmonare cronice, emfizem pulmonar, afectiuni cardiovasculare compensate sau stari psihice neurastenice.
Administrare: expunere la factorii climatici, exercitii fizice in aer liber.
Plimbarile si exercitiile fizice in aerul puternic ionizat (peste 2000 de ioni pe centimetru cub; in Baile Herculane – Caras-Severin; Geoagiu Bai – Hunedoara; Oglinzi – Neamt ) ne ajuta sa amelioram starea generala a organismului. Aeroionii pot actiona asupra corpului in doua moduri: fie patrund in plamani odata cu aerul inspirat, fie prin actunea directa asupra pielii.
Aeroionizarea s-a dovedit a fi de folos si in cazul persoanelor care sufera de tulburari endocrine, migrene sau insomnii.
Climatul marin trateaza si previne inflamatiile cronice din sfera ORL, bolile pulmonare, afectiunile reumatismale cronice, bolile ginecologice cronice, rahitismul si debilitatea la copii, precum si starile depresive.
Contraindicatii: insuficiente cardiace si renale, boli infectioase latente, agitatie psihoafectiva, stari de debilitate sau de oboseala cronica.
Explorator Wellness Virtual