/
/
Baile Herculane – Legenda lui Hercule

Baile Herculane - Legenda lui Hercule

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Baile Herculane - Legenda lui Hercule
Baile Herculane – Legenda lui Hercule

Baile Herculane – Legenda lui Hercule. Legenda spune ca Hercules s-a luptat cu hidra de pe Valea Lernei, care potrivit unor autori, ar fi chiar Valea Cernei. Prima batalie, spune legenda, ar fi fost undeva, la aprox. 40 km pe Valea Cernei, inspre izvoare, la Cheile Corcoaiei.

Cheile Corcoaiei

Extraordinara inclestare dintre Hercules si balaurul cu mai multe capete, ar fi avut ca rezultat formarea cheilor. Acestea au intr-adevar, o forma rotunjita, ca si cum ar fi fost strabatute de corpul urias al hidrei urmarite de Hercules.

Sfinxul Cernei sau Capul lui Hercules

Urmatoarea lupta ar fi avut loc in zona “7 Izvoare”. În aceasta confruntare Hercules, imbaiat in apele miraculoaselor izvoare termale din zona, a mai taiat un cap fiorosului balaur.

In cinstea victoriei, oamenii timpului ar fi construit, sus pe creasta muntelui din dreapta Cernei, o statuie megalitica, un chip de om care priveste in zare, peste Muntii Mehedinti. Statuia a fost denumita Sfinxul Cernei sau Capul lui Hercules.

Baile Herculane – Legenda lui Hercule: Sfinxul banatean

Urmatoarea confruntare ar fi avut loc pe locul unde se afla Basorelieful lui Hercules, la parterul Hotelului Roman. Hercules s-ar fi imbaiat din nou in apele izvorului cu apa termosalina, care-i poarta numele. Si cu forte proaspete, a mai taiat un cap hidrei, care a fugit pe Cerna in jos, spre Dunare. La Toplet, eroul antic a ajuns balaurul si i-a mai taiat un cap. Locul victoriei a fost marcat de localnici cu o noua statuie megalitica, Sfinxul banatean.

Musca columbaca

In fine, ultima batalie a avut loc undeva in Defileul Dunarii, intr-o pestera, unde balaurul s-a refugiat. Balaurul a blestemat ca daca Hercules ii va taia si ultimul cap, din sangele lui va lua nastere o musca ucigasa ce va face prapad printre vitele oamenilor. Si iata ca in acest punct, legenda se impleteste cu realitatea pentru ca intr-adevar, in zona a existat musca columbaca. Aceasta musca ucigasa se infigea in partile carnoase ale vitelor care fugeau cuprinse de durere, pana-si gaseau sfarsitul in chinuri groaznice. Oamenii au incercat sa alunge roiurile de muste ucigase cu fum sau sa protejeze vitele, ungandu-le cu catran. Dar, de-abia cand apele lacului de acumulare de la Portile de Fier au inundat pestera, oamenii au scapat de acest flagel.

Herodot pomeneste despre acest fenomen, spunand ca „in tara Agatarsilor nu se poate patrunde din cauza multimii mustelor care omoara omul si animalele”. De asemenea, Francesco Grisellini, in a sa Istorie a Banatului Timisan, descrie pe larg acest fenomen. Acesta realizează un adevarat studiu despre insecta ucigasa.

Baile Herculane – Legenda lui Hercule

Potrivit unor autori, eroul mitologic, Hercules, ar fi actionat in mod deosebit prin partile Dunarii (Istru, cum i se spunea in antichitate). Acesta a participat chiar la expeditia argonautilor, prin anul 1225, i. Chr..2, in cautarea lanei de aur.

Sursa: Dorin Balteanu

“Herculane – arc peste timp. Turism si istorie la Baile Herculane”, vol. I, 2007, vol II, 2011, Editura Info Craiova

Va invitam la Hotelul Afrodita sa vizitati locurile si orasul al carui nume provine de la Hercules: Baile Herculane!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *