/
/
Băile generale medicinale. Recomandări și beneficii

Băile generale medicinale. Recomandări și beneficii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Băile generale medicinale. Recomandări și beneficii
Băile generale medicinale
Imagine: Ana Aslan Health Spa Hotel Eforie Nord

Băile generale medicinale utilizează pentru tratament, pe lângă factorul termic și mecanic, și factorul chimic prin diferite substanțe chimice sau plante medicinale. Băile medicinale te ajută să-ți menții sănătatea, promovează o bună circulație a sângelui și bunăstarea și, totodată, calmează pielea. Și atunci, de ce să nu te bucuri de efectul benefic al băilor medicinale?

Pentru băile cu ingrediente chimice, temperatura apei din baie este de 35-37 grade, iar durata de 10-20 minute.

Băile generale medicinale. Baia cu iod și baia cu sare: când sunt recomandate și cum acționează?

Baia cu iod se realizează dizolvând în apă 50 -100 g iodură de potasiu pentru o baie completă sau 5-10 g pentru o baie parțială. Căzile sau vasele în care se face baia trebuie să fie din lemn, iar pacientul trebuie să fie acoperit, pentru a evita acțiunea nocivă a vaporilor de iod.

Acțiunea acestei băi se bazează, în special, pe efectele pe care iodul le are asupra organismului: vasodilatație, scăderea vâscozității sângelui, reducerea inflamației, creșterea puterii de apărare nespecifică a organismului.

Indicațiile sunt: afecțiuni inflamatorii cronice, afecțiuni reumatismale, inflamații cronice genitale, nevralgii, afecțiuni dermatologice cronice.

Baia cu sare se pregătește cu 6-10 kg sare pentru o baie generală, respectiv 1-2 kg pentru una parțială.

Efectele ei asupra organismului constau în: vasodilatație superficială, influențarea metabolismului general, influențarea echilibrului fosfo – calcic, creșterea eliminării de acid uric, efect antiinflamator și resorptiv.

Sunt indicate în afecțiunile cronice ale aparatului locomotor, afecțiuni genitale cronice, hipotiroidie.

Folosirea Sării de Bazna

Se face și sub formă de comprese, cataplasme, băi parțiale și generale. Pentru compresă, cataplasmă și băi parțiale se diluează 25 g de Sare de Bazna într-un litru de apă, iar pentru bai generale 300 g sare terapeutică la aproximativ 50 litri de apa. Utilizarea Sării de Bazna se face în scop profilactic, terapeutic și de recuperare .

Cura profilactică este indicată persoanelor sănătoase predispuse la îmbolnăviri ale aparatului locomotor, laxitate ligamentară și musculo-articulară.

Indicații – patologie reumatismală cronică, afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni posttraumatice.

Baia cu sare Praid – Sare de baie sulfoiodurată

Se pun 500 g de sare de baie în cadă și se adăugă puțină apă fierbinte. După ce se dizolvă sarea, se umple cada cu apă (aprox. 35 L). Timpul tratamentului este de aproximativ 20-30 de minute. După tratament nu se va face duș și este indicată odihna. Se recomandă 2-3 ședințe săptămânal.

Indicații: artroze, sechele posttraumatice ale membrelor, dureri de gât, boli de piele (alergii, inflamații), boli respiratorii, probleme ginecologice,  crampe musculare, bronșita cronică.

Băile medicinale generale au efect antiseptic și antiinflamator.

Referințe:

Delia Cinteză. Recuperarea medicală. Termoterapia. Editura medicală VOX, București, 2003;

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Băile generale medicinale. Recomandări și beneficii
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *