/
/
Baile Balvanyos – izvoare minerale si mofete

Baile Balvanyos - izvoare minerale si mofete

Ultima actualizare în 14 Dec 2023
|
Baile Balvanyos - izvoare minerale si mofete
Baile Balvanyos – izvoare minerale si mofete

Baile Balvanyos este o statiune balneoclimaterica de interes local, caracterizata de prezenta a numeroase izvoare de apa minerala, de emanatii mofetice de bioxid de carbon, precum si de frumusetea peisajului.

Dintre factorii balneo locali, in afara de mofete, apele minerale au cel mai important rol. Izvoarele Bailor Varpad (Poiana Transilvania) se folosesc in cura interna (Izvorul Vasas sau Izvorul feruginos), precum si in cura externa. Izvorul Vasas cu o apa minerala bicarbonatata, clorurata, sodica, calcica, feruginoasa, carbogazoasa, bromurata si sulfuroasa, iar Ibolya, cu gustul cel mai placut dintre toate izvoarele statiunii, are o apa bicarbonatata, magneziana, sodica, bromurata, feruginoasa.

Izvorul Seyke, cu apa bromurata, bicarbonatata, sodica, clorurata, carbogazoasa, hipotona, se foloseste in cura interna.

Exista si izvoare cu ape minerale carbogazoase, sodice, calcice pentru folosirea in cura externa.

Apele minerale au indicatie, sub forma de cura externa, in urmatoarele afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul I si II sub control terapeutic; boli vasculare periferice: sindrom Raynoud, acrocianoza, livedo reticularis; insuficienta mitrala sau aortica; insuficienta venoasa cronica asociata, boala ocluziva aterosclerotica a membrelor inferioare.

Sunt recomandate si in afectiuni ale aparatului locomotor: boli reumatismale, degenerative, abarticulare, boli profesionale, neurastenia etc.

Izvoare recomandate in cura interna in:

– afectiuni digestive: boala ulceroasa/ gastritele (Imola, Ibolya, Mogyoros) si unele afectiuni hepato-biliare (Imola, Jordan)

– pentru stimularea functiei renale (Vasas)

– anemii (Vasas, Mogyoros)

Mofetele sunt in numar de 3, grota Puturoasa si mofetele amenajate din centrul statiunii si cea de la Baile Csiszar. Indicatia majora a mofetelor profilaxia secundara si recuperarea unor boli cardiovasculare.

Apele minerale au rol si in profilaxie la persoanele cu forme de risc pentru boli cardiovasculare:

1. Sindrom dislipidemic

2. Obezitate

3. Conditii de viata si de munca stresante

4. Tensiune arteriala cu valori oscilante

5. Fumatul

6. Antecedente heredocolaterale

Eficacitatea curei balneare depinde in mare masura de a stabili corect momentul optim al aplicarii acesteia si de alegerea cea mai potrivita a statiunii in functie de profilul clinic al individului.

Dr. Gabriela Dogaru 

Articolul a aparut in Revista SPA & Wellness Romania nr. 7.

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Baile Balvanyos – izvoare minerale si mofete
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *