Mereu mi-a placut ideea de baie in vin sau in bere. Ba chiar m-a fascinat.
Ei bine, pentru ca nimic nu e intamplator, iata ce am experimentat saptamana trecuta. O baie cu adevarat speciala: in apa minerala carbogazoasa. Unde? La Hotel Caprioara, cu ocazia press-tripul in Covasna. Am petrecut 4 zile senzationale in “Statiunea mofetelor si a celor 1000 de izvoare de ape minerale”, la invitatia #VisitCovasna si Prime Road Media.
Am fost pur si simplu uimita de cat de multe izvoare minerale exista in Covasna – aproape nu exista gospodarie in partea de sus Covasnei in curtea careia, din fantana, sa nu izvoreasca apa minerala.
Covasna este tinutul unde sunt cele mai multe mofete cu cea mai mare concentratie de gaz mofetic din lume – o adevarata mana cereasca pentru toti cei care se confrunta cu probleme cardiace, dar nu numai. Mofete gasesti si in oras, dar si in pivnitele caselor.
In acest press-trip, ne-am plimbat prin Covasna si imprejurimi. In urmatoarele 2 saptamani o sa-ti povestesc despre tot ce am testat si am facut, dar azi o sa ma rezum la experientele traite la hotel.
Am fost cazati in trei hoteluri, eu am stat la Caprioara Spa & Wellness Resort 4*, care este chiar in centrul orasului, chiar vis-a-vis de parcul in care sunt si izvoarele Elvira si simbolul orasului, “Balta Dracului”.
Daca ar fi sa fac un clasament, pe primul loc as trece ospitalitatea si amabilitatea personalului. Si ma refer aici de la receptia hotelului pana la doamna care pregatea cazile de baie din centrul balnear. Toti mi-au zambit sincer, si cu totii s-au straduit sa-mi faca sejurul cat mai placut. Inclusiv sa gaseasca solutii atunci cand a fost cazul. O sa-ti povestesc pe parcursul articolului.
Recunosc ca nu m-as fi asteptat la atat de multa amabilitate de la angajatii unui hotel care nu este un business de familie. Este un hotel de 9 etaje care face parte dintr-un complex hotelier de peste 15.000 mp in total, a fost redeschis in 2016 dupa 8 ani de lucrari, si redecorat partial si in 2020 pe perioada pandemiei. Iar acum, in 2021, au facut si o schimbare completa de imagine si logo astfel incat sa poata transmite mai clar ideea ca la ei se pune accentul si pe suflet, nu doar pe corp si relaxarea mintii.
Este singurul centru balnear din Covasna care are 3 mofete. Ba chiar este situat direct pe sursa de gaz mofetic. Pentru comparatie, in Ungaria mai exista o singura mofeta si mai sunt doar cateva in Franta, in Italia, si SUA – dar cu o concentratie de gaz mofetic mult mai mica decat cele din Romania.
Hotelul este si inconjurat de ape minerale, iar unul din aceste izvoare de ape minerale este exact in centrul de tratament, apa cu care am facut si eu baia.
Hotelul Caprioara are cel mai mare centru de tratament din Covasna. In peste 4000 mp au atat un Centru Balnear aferent Căprioara SPA & Wellness Resort, cat si o piscina interioara, jacuzzi interior, 2 jacuzzi exterioare, saune uscate, sauna umeda, sala de fitness, camera de masaj și camera pentru alte tratamente spa de relaxare. Iar acum sunt in curs de amenajare a unei sali de gaming pentru adolescenti.
Cand m-am cazat, am aflat ca ziua incepe la 7:30 cu o sesiune de stretching cu Maria Burlaca. Apoi, de la ora 8:00 se serveste micul dejun. Cum sunt o persoana matinala, credeam ca o sa ma plictisesc pana la 7:30, dar aerul puternic ionizat – cu peste 19.000 ioni negativi, plimbarile si mofetele -m-au facut sa dorm mult mai mult si mai profund decat m-as fi asteptat.
Dupa ce Doamna Narcisa Diaconu, Directorul General, ne-a povestit despre cele 3 hoteluri, centrele balneare si campingul lor din Valea Zanelor, am fost invitati la consultul medical.
Completasem dinainte o fisa, dar Dna Doctor Yulia Manolaki ne-a luat tensiunea si pulsul si a povestit putin cu fiecare. Cu toate ca bausem trei shoot-uri de espresso la micul dejun, tensiunea mea era 9 cu 6. Ceea ce nu m-a surprins pentru ca stiu ca am tensiune mica, motiv pentru care pana si in cele doua sarcini ginecologul mi-a zis ca trebuie obligatoriu sa beau cafea ca sa nu risc sa cad pe strada.
Dar Yulia nu s-a lasat impresionata si verdictul initial a fost ca n-am voie nici la baie, nici in mofeta. I-am explicat ca pentru ele am venit. Cu greu am convins-o si mi-a permis sa intru maxim 5 minute in mofeta si maxim 10 in baia de apa minerala, dar doar cu conditia sa beau inainte de mofeta 500 ml de apa de izvor “din izvorul nostru, nu imbuteliata”. Dupa mofeta, pauza o ora si abia apoi, baia.
Mi-a explicat si de ce nu-mi face bine: Gazul CO2 are un efect de dilatare asupra vaselor de sange periferice si sporeste astfel circulatia sangelui in muschi si tesuturile conjunctive, imbunatateste activitatea inimii, creste circulatia periferica si sistemica, imbunatateste capacitatea la efort, creste capacitatea de concentrare, dar scade tensiunea arteriala care in cazul meu era oricum foarte mica.
Am respectat indicatiile doctoritei, am baut apa de izvor si am intrat in mofeta. In timpul prezentarii, Narcisa ne spusese ca asteapta cu mare nerabdare rezultatul cercetarilor deoarece se pare ca, mofeta lor din centrul balnear de 4*, are cea mai mare concentratie de gaz mofetic. Pana acum se considera ca cea de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Benedek Geza ar fi cea mai puternica.
Mai intrasem in mofete in trecut si retinusem ca imediat incepeam sa simt furnicaturi in talpile picioare. De data asta, n-am simtit nimic. M-a gandit ca poate n-am stat suficient de mult. Ulterior am aflat ca furnicaturile erau un semn ca aveam probleme de circulatie. Se pare ca intre timp le-am rezolvat 🙂
Pozele sunt facute de asistenta care se ocupa de mofeta. A fost emotionata cand am rugat-o si mi-a facut din mai multe unghiuri ca “macar una sa fie buna”.
Dupa mofeta, am respectat indicatiile primite si intr-o ora si ceva m-am dus la baia in apa minerala. Sincer, initial nu ma gandisem la nimic si nu aveam nicio asteptare. Am considerat ca este o terapie balneara, si nu mi-as fi imaginat ca poate sa fie atat de interesanta.
In momentul in care a vazut asistenta de la baile terapeutice ca doctorita mi-a scris pe fisa medicala doar zece minute la baia in apa minerala, m-a intrebat daca este vreo problema de sanatate sau poate sa seteze ceasul cat sa fac tratamentul intreg “pentru ca este pacat sa nu-l faceti complet”.
Cand m-a invitat sa intru in cada, m-a intrebat daca sunt ok sa fac baie in apa rece. Recomandarea lor este sa lasam apa la temperatura din sol. I-am zis ca nu prea suport apa rece, ca acasa baia mea se transforma intr-un hammam ori de cate ori intru, asa ca mi-a adaugat si putina apa calda.
M-am uitat cu suspiciune la cada. Ma indoiam ca asa putina apa calda ar fi putut sa fie de ajuns, dar pana la urma am pus un picior in ea. Nu pot sa zic ca era calda, dar cu siguranta nu mi s-a parut rece si nici frig nu mi-a fost deloc.
De cum am intrat, am simtit cum o multitudine de bilute de gaz se aseaza pe corpul meu. Era o senzatie foarte placuta, un pic de gadileala dar ceva incredibil de relaxant. Genul de senzatie pe care am sperat sa o iau cu mine, sa o inmagazinez, sa reusesc sa mi-o amintesc atunci cand voi fi stresata. Simteam ca nu mi-ar fi trebuit nimic mai mult decat ce aveam chiar in acel moment.
Apoi, mi-am dat seama ca mi s-a zis sa stau nemiscata. Daca te misti, prin agitarea apei, gazele se evapora. In cazile lor este usor sa ramai nemiscat pentru ca stai cu genunghii putin ridicati pe un suport. M-am abandonat iar senzatiei de bule minuscule care parca sareau din toate directiile.
Cand am auzit soneria de la camera mea, am iesit cu regret din apa magica: feruginoasa, bicarbonatata, clorurata, sodica, carbogazoasa, hipotona, cu un grad de mineralizare de pana la 1745,9 mg/l si CO2 2244 mg/l.
Beneficiile acestei bai? Relaxare profunda intre toate bulele. Efectul chimic al mineralelor, efectul mecanic, care se datoreaza presiunii apei asupra partilor moi ale corpului: abdomen, vene periferice. Prin insumarea efectelor termice, mecanice si chimice asupra pielii sunt stimulate si metabolismul si circulatia sangelui.
Am mai aflat ca baile carbogazoase sunt usor hipotensive – scad tensiunea arteriala prin vasodilatatie, iar cele mai reci sunt tonicardiace – stimuleaza circulatia, echilibreaza tensiunea si au ca efect o buna functionare a sistemului cardiovascular.
In general, o baie dureaza intre 15-30 minute. Ca si la mofeta, dupa baie se recomanda sa te odihnesti cel puțin jumatate de ora. In cazul meu, cum cele zece minute au zburat imediat, n-am simtit de niciun fel nevoia sa ma odihnesc. Chiar am fost fresh pana seara tarziu.
Dupa-amiaza am avut un program plin de activitati despre care o sa-ti povestesc in urmatorul articol.
A doua zi, dimineata la 7:20, m-am dus la receptie sa intreb unde este sala de fitness, pentru ca urma sa inceapa ora de stretching. Un domn cu salopeta – lucra intr-un departament tehnic – era intamplator in receptie si cand a vazut privirea mea pierduta, s-a oferit imediat sa ma conduca.
Sa incepi dimineata cu Maria este o adevarata bucurie. Pe langa exercitiile de incalzire si stretching care m-au intins si detensionat, am facut chiar si exercitii de respiratie cu Maria. Apoi, dupa 30 de minute, am ramas la un masaj, tot cu ea.
Dar total diferit fata de ce as fi crezut. La inceput, m-am intins pe burta. M-a dat cu niste uleiuri esentiale si apoi m-a stropit cu o apa de lavanda 100% naturala. O primise in dar de la o clienta care cultiva lavanda. Mi-a spus ca tot ce primeste imparte la randul ei cu ceilalti clienti.
Foloseste produsele Equilibrium de la Farmec. A inceput cu un scurt masaj al talpilor, apoi a continuat cu un masaj foarte usor pe picioare si pe spate. Dupa cum am aflat mai tarziu, scopul era sa identifice contracturile din corp. Cum nu a gasit niciuna pe corp, nici macar la spate, in zona cervicala, a trecut la cap.
A identificat niste tensiuni la nivelul creierului mic. Mi-a acoperit corpul cu prospoape mov, asortate cu decorul din camera si mi-a pus pietrele fierbinti acolo unde a simtit ea. Mi-a zis ca la fiecare client face un alt puzzle.
Apoi, mi-a propus sa facem impreuna o mediatie ca sa se elibereze tensiunile. Am intrat in meditatie, cu toata ca nu eram asa sigura ca voi reusi, dar indrumata de ea, totul a decurs foarte lin. Dupa meditatie, a urmat un scurt masaj cu pietre pe spate si pe picioare.
Am intrebat-o daca mediteaza cu toti clientii si mi-a raspuns ca depinde de ce simte cand verifica contracturile. Daca as fi avut, s-ar fi ocupat de ele. Dar la mine erau doar tensiuni la nivelul creierului mic asa ca a ales meditatia ca sa le atenueze.
Am plecat de acolo usoara ca un fluturas, incredibil de destinsa si totodata plina de elan. M-am indreptat spre micul dejun, recunosc, inca surprinsa de masajul primit. M-as fi asteptat la o astfel de combinatie intr-un day spa sau un centru wellness cu clienti fideli, care se intorc periodic, dar nu si in micutul spa dintr-un centru balnear. Dar, asa cum iti spuneam, oamenii de la Caprioara Spa & Wellness Resort sunt absolut speciali. M-au incarcat cu bunavointa lor, m-au facut sa ma simt rasfatata in fiecare moment petrecut la ei.
In urmatorul articol o sa-ti povestesc despre activitatile pe care le-am facut in orasul Covasna si imprejurimi, locurile pe care le-am vizitat si legendele care m-au ajutat sa inteleg mai bine aceasta statiune si bogatiile ei.
Ioana Marian, fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro