/
/
Baia Populară Sibiu – primul SPA modern din România

Baia Populară Sibiu - primul SPA modern din România

04 Aug 2017
|
Baia Populara Sibiu - primul SPA modern din Romania
Baia Populară Sibiu – primul SPA modern din România

Pe locul unde se gaseste in prezent Baia Populara Sibiu a functionat prima fabrica de lumanari din stearina din Transilvania, deschisa in 1840.

Dupa mutarea fabricii pe actuala strada Turnului, Franz Fruhbeck senior infiinteaza in anii ’40 ai secolului XIX primele bai de aburi din oras.

In 1886, Johann Habermann cumpara baia de la urmasii lui Fruhbeck, pe care o extinde si o modernizeaza. Baia lui Habermann se afla pe locul actualului Spital de Pediatrie, in parcul Astra.

Adunarea Generala a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa) si-a insusit aceasta idee si a furnizat mijloacele de executie din fondurile sale de rezerva.

Constructia, creatia profesorului de arhitectura al Universitatii Tehnice din Munchen Karl Hocheder (1854-1917), imbina stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil” de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX, fiind cea mai reprezentativa cladire din oras pentru acest stil arhitectural. Profesorul Karl Hocheder a insarcinat pe unul dintre cei mai buni asistenti ai sai la conducerea lucrarilor de constructie – Hans Heckner care, impreuna cu mesterul Gustav Matz si echipa sa, a ridicat atat de repede acesta cladire, incat inaugurarea a putut avea loc in 11 decembrie 1904.

Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populara Sibiu, este o copie aproape fidela a Baii Muller din Munchen aceasta fiind realizata de acelasi arhitect.

La vremea respectiva nici un alt oras din Austro-Ungaria de marimea Sibiului, nu dispunea de o asemenea institutie.

Baia dispunea in partea stanga, de un bazin lung de 21 de metri, lat de 9 metri, acoperit cu placi de gresie verde-marin. In dreapta vestibului se ajungea la sauna romano-irlandeza. Unica in tara prin complexitatea dotarilor sale: sala de sudatie cu 32 de cabine, sauna umeda, sauna uscata, bazine de altemanta (cald si rece), dusuri, spatiu de masaj.

La etaj se aflau 10 cabine cu cazi si dusuri pentru imbaiere. Precum si 5 incaperi pentru bai de tratament. Tratament cu namol adus din Battaglia (Italia), bai de lumina electrica sau vana pentru curenti electrici galvanici.

Cele mai multe dintre aceste servicii sunt accesibile si astazi.

Popularitatea tot mai mare de care se bucura baia, l-a convins pe Dr. Carl Wolff sa ia in considerare oferirea posibilitatii atat de tratament. Cât si de cazare a pacientilor veniti din exterior. Astfel a luat nastere sanatoriul.

Sanatoriul Stadtpark (inaugurat in 1906) a format impreuna cu Baia Populara

Sanatoriul Stadtpark (inaugurat in 1906) a format impreuna cu Baia Populara pana dupa primul razboi mondial, un complex sanatorial unic in Transilvania.

Cladirea sanatoriului, ridicata dupa planurile aceluiasi profesor Hocheder, se compunea jumatate din camerele destinate bolnavilor si locuinta doctorului institutiei. Și jumatate din locuinte de inchiriat. Sala de mese si cea de lectura erau amplasate partial in corpul de cladire care facea legatura dintre baie si sanatoriu. Dupa inaugurarea sanatoriului, numarul de clienti ai Baii Populare a crescut la o medie de 5000/an. Pacientii provenind din toate colturile tarii, dar si din Turcia si Germania.

Baia Populara Sibiu - primul SPA modern din Romania

Ioana Pureca

Director

Serviciul Public Baia Populara Sibiu

Str. Andrei Saguna nr.2, 550009 Sibiu, Romania

Tel. / fax – 0040-269-214 445

Mobil – 0040-0752 227 862

E-mail: ioana.dancanet@sibiu.ro

Site – www.baiapopulara.sibiu.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare