Folosirea nămolului, în mod special a celui de izvor, îşi are originea încă din antichitate. În Egiptul antic, bolnavii se tratau cu nămolul adus de Nil în timpul revărsărilor. În ţara noastrã, utilizarea nămolurilor în terapie a început în a doua jumătate a sec. XIX-lea la Techirghiol (nămol sapropelic) şi Vatra Dornei (nămolul de turbă de la Copăceni şi Poiana Stampei).
Profilaxia și ameliorarea stării de sănătate reprezintã obiectivul major al indicației terapeutice ale nămolului în staţiunile balneare şi diferite centre spa sau de recuperare medicalã.
Conform definiţiei date de „Societatea Internaţională de Hidrologie Medicală şi Climatologie”, nămolurile (peloidele) sunt „substanţe formate în condiţii naturale sub influenţa proceselor geologice şi care în stare fin divizată şi în amestec cu apa se folosesc în practica medicală sub formă de băi cu nămol sau proceduri locale: împachetări, cataplasme sau oncţiuni„.
Tratamentul cu nămol se mai numeşte şi peloidoterapie.
În funcţie de compoziţia chimică nămolurile terapeutice se clasifică în 3 tipuri:
Băile de nămol se efectuează în căzi cu apă încălzită în care se adaugă 10-12 kg nămol, crescându-se progresiv concentraţia acestuia până la 10-25%.
Amestecul se poate încălzi până la 44ºC. În cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, temperatura nu trebuie să depăşească 37 ºC, iar pentru cei cu afecţiuni reumatice inflamatorii sub 36ºC. Durata băii este de 20-40 de minute. Baia trebuie urmată de duş la 37-38ºC şi odihnă de minim o oră.
O cură este formată din 12-15 băi zilnice.
Afecțiuni reumatismale inflamatorii:
Afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic:
Afecțiuni inflamatorii ginecologice cronice – sterilitate primara/ secundară
Băile cu nămol îmbunătățesc metabolismul organismului în general, stimulând funcționarea glandelor endocrine și sunt recomandate în afecțiunile endocrine:
În dermatologie, numeroase studii şi cercetări cu privire la acţiunea atât curativã, cât şi profilactică a nămolului terapeutic au stabilit că anumite dermatoze pot beneficia de ameliorări de lungã durată. Peloidoterapia poate fi indicată în:
În afecţiunile dermatologice, nămolurile terapeutice pot fi utilizate sub diferite forme de aplicare:
a) Băile de nămol, la temperaturi de 36-37°C, cu durata de 15-30 de minute, de 2-3 ori pe zi, indicate în psoriazis, eczeme cronice, prurit.
b) Aplicaţii de nămol rece (oncţiuni cu nămol), asociate cu helioterapie şi băi de lac (ex. Lac Techirghiol) , indicate în psoriazis, eczeme cronice, prurit.
c) Împachetări cu nămol cald, la temperatura de 46-48°C , cu durata de 15-30 de minute, indicate în neurodermite întinse cu lichenificare, în forme de psoriazis vechi, rebele la tratamente balneare obişnuite.
Cura balneară cu nămol produce efecte favorabile ce persistă timp îndelungat prin modificarea capacităţii de răspuns adaptativ la diverşi stimuli. Peloizii acţionează asupra:
Contraindicații generale ale unei băi cu namol
Stațiuni balneare recomandate: Techirghiol, Eforie, Amara , Sovata – Lacul Ursu, Bazna, Lacul Sărat-Brăila , Ocna Sibiului , Poiana Stampei.
Dr.Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Referințe – Constantin Munteanu. Balneoterapia. Editura Balneară, București, 2013;
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie