/
/
Apa termală: beneficii și valorile ei asupra sănătății noastre

Apa termală: beneficii și valorile ei asupra sănătății noastre

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Apa termala
Therme

Ce este apa termală?

Apa termală este un produs natural format în condiții geologice specifice caracterizate printr-un dinamism chimico-fizic ce asigură puritatea bacteriologică și potențialul terapeutic. 

Conform Wikipedia: Izvorul termal este un izvor natural, cu temperatura apei ce depășește temperatura medie a locului geografic fiind unul din rezultatele proceselor vulcanismului. De regulă, temperatura acestei ape variază între 20 și 63 de grade Celsius. Aceste ape termale iau naștere la diferite adâncimi în regiunile cu activitate vulcanică, unde apa încălzită și îmbogățită cu săruri minerale ajunge la suprafață.

Pentru a fi folosită pentru îmbăiere, cură externă sau internă, apa termală trebuie să se încadreze în anumite valori prin testele făcute de către instituțiile autorizate local sau internațional (Institutul Fresenius, Institutul de Sănătate Publică, BioSol laborator privat, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București etc). 

Aceste teste verifică parametrii determinați de cloruri, sulfați, calciu, magneziu, sodiu, fier total, mangan, rezidu fix la 180C, conductivitate electrică, mineralizați, PH la 20.6C, duritate,  precum și o analiză radio chimică a activității Alfa Global și Beta Global care verifică radioactivitatea apei extrase. 

Utilizări ale Apei termale

Prin adăugarea elementelor ca Sare din Marea Moartă, Sare de magneziu (Epsom), Sare de Seleniu, Sare de Zinc, sau Sare de Litiu, apa își imbunatateste valorile terapeutice și acționează asupra unor simptomatologii sau deficiențe specifice. 

 • De exemplu, apa termala imbogatita cu Seleniu și Zinc protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, ajută la fortificarea sistemului imunitar, echilibrează metabolismul, îmbunătățește funcțiile vitale ale organismului oferind un impuls de energie, vitalitate și frumusețe. 
 • Pe de alta parte, apa imbogatita cu săruri de Calciu și Magneziu menține ritmul cardiac în limite optime, susține musculatura, întărește sistemul osos, protejează împotriva surmenajului fizic, ajută în perioadele stresante și solicitante, încetinește procesul de îmbătrânire, ajută la menținerea tonusului fizic și psihic. 

Observație științifică: persoanelor care se tratează în apa minerală la Marea Moartă, au arătat o îmbunătățire a simptomatologiei cu beneficii vizibile (obiectiv) și sesizabile (subiectiv) asupra durerii, oboselii, anxietății și insomniei  (Dan Busila, 9 February 2001).

Rețineți: apa funcționează ca și mediu de transfer și poate introduce elemente (minerale) în organism.

apa termala
Therme Bucuresti

Apa termala în prevenirea bolilor

Apa termală este utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni, în ameliorarea simptomelor bolilor cronice, dar și în prevenție. 

Tot mai mulți medici specialisti in dermatologie, reumatologie sau pediatrie, precum și terapeuți recunosc importanța și beneficiile apelor geotermale ca adjuvant în tratamentul fizico – medical. 

Printre strategiile propuse în AHA (active and healthy ageing), balneologia este una dintre principalele metode de susținere a sănătății creierului prin prevenirea unor boli ca demența sau Alzheimer, dat și a altor boli degenerative ale sistemului nervos central.  

Principalele boli dermatologice și musculo-scheletice care sunt tratate frecvent prin balneoterapie, cu o rată remarcabilă de succes, sunt dermatita atopică, psoriazisul, artrita reumatoidă (RA), spondilita anchilozantă, osteoartrita și lombalgia. Mai mult, efectele benefice ale terapiei balneare continuă să fie cercetate și în cazul unor afecţiuni metabolice. (NASERMOADDELI, 2015) 

Apele termale românești și valoarea lor terapeutică

România are capacitatea să devină unul dintre cele mai dezvoltate centre de turism de sănătate din Europa datorită resurselor sale termale naturale mari (mai mult de 30% din resursele de ape termale și minerale ale Europei se află în România).

Apele termale românești pot fi utilizate în multe tratamente balneare datorită gamei largi de minerale din ape: 

 • ape carbogazoase, 
 • ape oligominerale, 
 • ape alcaline, 
 • ape feruginoase, 
 • ape clorosodice, 
 • ape sulfuroase, 
 • lacuri terapeutice, 
 • mofete
 • nămoluri.

Zone cu ape și izvoare termale în România:

 • Băile Herculane, Băile Felix și Vatra Dornei au reprezentat panoplia balneoclimaterică curativă a României.
 • Călimanești-Căciulata, și-a castigat faima prin apele sale minerale folosite în tratarea bolilor renale
 • Forajele executate recent în partea de Nord a Bucureştiului au arătat că în zona cuprinsă între Casa Presei Libere, Otopeni, Baloteşti și care ajunge până la Snagov  exista resurse de ape minerale cu temperatură mare, precum şi ape sulfuroase, ape care se asemăna foarte mult din punct de vedere al compoziţiei cu apele de la Călimănești sau Căciulata.

Observatie: Chiar dacă mecanismele de acțiune ale apelor termale asupra organismului uman sunt in continuă cercetare, prin teste clinice s-a putut observa o echilibrare a mediatorilor (prostaglandin E2, interleukin-1 și leukotrieneB4) ce scad inflamația organismului în fibromialgie, dureri reumatice, osteoporoză, dureri musculare. Una dintre cele mai importante și interesante descoperiri pe pacienți arată beneficiile apei termale asupra scăderii stresului oxidativ și îmbunătățirea regenerării celulare, a capacității de vindecare și echilibrare a homeostaziei (M. E. Falagas E. Zarkadoulia, February 2009).

Apa Termala
Therme Bucuresti

Apele termale și în alte zone ale lumii

Global Wellness Institute (Institutul Global de Wellness) estimează că, în prezent, există 34.099 unități ospitaliere cu izvoare termale/minerale care funcționează în 130 de țări. 

Aceste companii au obținut venituri de 64,0 miliarde USD în 2019 și 39,1 miliarde USD în 2017. Din punct de vedere economic, izvoarele termale/minerale au fost printre sectoarele de wellness cu cea mai rapidă creștere în perioada 2017-2019, veniturile crescând cu 6,8% anual în această perioadă. 

Potrivit GWI, cel puțin 115 noi unități ospitaliere și facilități de wellness cu izvoare termale/minerale au fost deschise în perioada 2018-2020, în fiecare regiune a lumii. Alte 25 de proiecte noi erau programate să se deschidă în 2021, iar peste 140 de proiecte sunt în curs de dezvoltare în viitor.

Sectorul izvoarelor termale/minerale este puternic concentrat în Asia-Pacific și Europa, reflectând istoria de secole a vindecării și relaxării pe bază de apă în aceste două regiuni. Împreună, Asia-Pacific și Europa reprezintă 96% din venituri totale generate, respectiv 94% din resursele comerciale din acest sector.

Apele termale au fost văzute ca resurse pentru îmbunătățirea calității vieții încă din antichitate

Balneologia și hidroterapia, ca metode de prevenție și tratament, au primit respectul cuvenit și recunoștința medicinei occidentale începând cu anii 1800.

Mai întai în Europa, Japonia apoi în America de Sud si de Nord, însă cultura izvoarelor termale și beneficiile acestora erau demult recunoscute de civilizațiile străvechi de romani, nordici, popoare orientale sau amerindieni. 

Fiecare civilizație străveche avea anumite ritualuri prin care valorificau puterile vindecătoare ale apelor minerale, de unde au pornit și legendele apei vii, fântâna tinereții, ale izvoarelor regeneratoare, zeităților veșnic tinere ce se îmbăiau numai în izvoarele calde ieșite din piatră seacă. 

apa termala
Therme Bucuresti

Clasificarea apelor termale

Apele minerale pot fi clasificate în funcție de chimia lor distinctivă şi elementele fizice, cum ar fi temperatura, concentrația moleculară, compoziția chimică și mecanismele de acţiune terapeutică. 

Cum ne ajuta aceste clasificari?

Apele geotermale, hipertermice, au dizolvat mineralele în cantități mai mari decât sursele de apă la temperatură normală, ele tind să aibă un conținut ridicat de minerale, inclusiv calciu, litiu. 

În funcție de compoziția minerală, medicul balneolog își adaptează programele, indicațiile, durata și frecvența tratamentelor recomandate.

Astfel, ca direcție simplificată, apa termală poate fi caracterizată ca fiind:

 • mineralizat scăzut (0,6–2 g/l), 
 • mineralizat ușor (>2–10 g/l), 
 • foarte mineralizat (>10 g/l).

Proprietățile apelor termale și importanța lor

O altă caracterizare, ce este de interes pentru domeniile wellness și medical este dată de compoziția minerală, care clasifică apele termale ca fiind:

 • hipotonice
 • Hipertonice
 • izotonice

Conținutul de minerale le poate face sulfuroase, sărate – cloruro-sodice, bicarbonate, feruginoase, iodurate, etc.

În funcție de aceste proprietăți apa ca și mediu de transfer ajuta organismul în diferite modalități:

 • să introducă minerale în corp, 
 • să hidrateze corpul, 
 • să scoată reziduurile, 
 • să elimine impuritatile. 

În funcție de această clasificare, mai ales la apele imbuteliate de uz alimentar se fac indicații pentru sport, recuperare, detox, regenerare, etc.

Apa Termala
Therme Bucuresti

Concluzii:

Tot mai multe studii științifice aplicate demonstrează gradul terapeutic al apelor minerale ce încorporează efectul chimic, termic, mecanic și imunomodulator. 

În prezent se fac cercetări  pentru a aprofundarea mecanismelor prin care apele termale influențează starea de bine atat a persoanelor afectate de diverse boli, cât și a persoanelor sănătoase.

Autor: Cosmin Nicolae Cîrîc – Director Wellness Therme Bucuresti, sub indrumarea domnului Ing. Marin Gheorghe

Subiecte:Ape naturale

Cu drag,

Cosmin Nicolae Cîrîc

Director Wellness Therme Bucuresti

Email: office@desprespa.ro
Apa termală: beneficii și valorile ei asupra sănătății noastre
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Cosmin Nicolae Cîrîc

Cosmin Nicolae Cîrîc

Director Wellness Therme Bucuresti

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *