/
/
Apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă

Apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă

02 Mar 2020
|
Efectul băilor cu apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare. Foto: Hotel Ozone, Băile Tușnad
Efectul băilor cu apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare. Foto: Hotel Ozone, Băile Tușnad

Apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă – Băile cu ape minerale carbogazoase sunt o metodă de tratament utilizată în câteva stațiuni balneare din țara noastră, pentru arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare.

Arteriopatia cronică obliterantă periferică se manifestă prin:

  • durere la nivelul membrelor inferioare la mers sau în repaus;
  • modificări de temperatură și culoare ale tegumentelor (paloare);
  • diminuarea până la abolire a pulsațiilor arteriale (picioare reci);
  • tulburări trofice.

Balneoterapia cu apă minerală carbogazoasă este aplicată clinic de mult timp în țările europene, dar și în stațiunile balneare din țara noastră,  pentru ameliorarea simptomelor din această afecțiune.

Deși izvoarele minerale cu dioxid de carbon CO2 conțin multe tipuri de substanțe minerale, depinzând de locația geografică, efectele băilor carbogazoase par a fi atribuite concentrațiilor ridicate de CO2.

Efectul băilor cu apă minerală carbogazoasă. Ce efecte produc băile cu apă minerală carbogazoasă asupra funcțiilor fiziologice?

O baie conținând concentrații mari de CO2 determină efecte asupra funcțiilor fiziologice, cum ar fi vasodilatație și creșterea fluxului sanguin cutanat. Baia cu apă minerală carbogazoasă crește fluxul sanguin arteriolar din piele, fapt demonstrat cu fluvograful, efectul vasodilatator fiind direct proporţional cu concentraţia de dioxid de carbon din baia minerală.

Într-o baie completă, se absorb prin suprafața pielii între 10 și peste 80 ml/min/m² dioxid de carbon, în medie 30 ml/min/m² de dioxid de carbon (echivalent cu 1,8-4,5 l/h), depinzând de concentrație, metoda de măsurare și temperatură. Aceasta corespunde la 10% -12% din cantitatea de dioxid de carbon la care corpul este expus în această perioadă. Prin urmare, dioxidul de carbon este absorbit de către corp de 100 ori mai puternic decât apa.

Indicațiile băilor cu apă minerală carbogazoasă

Există numeroase indicații ale băilor cu apă minerală carbogazoasă, în principal pentru tulburările cronice circulatorii bazate pe boli aterosclerotice cum ar fi boala arterială periferică ocluzivă, ulcerațiile trofice, microangiopatiile de diverse origini, și hipertensiunea arterială ușoară.

Temperaturile folosite la băile carbogazoase se situează sub valorile de 34°C, sub temperatura de termoindiferență a apei, fiind băi hipoterme.

Aplicările succesive de dioxid de carbon pot fi eficiente clinic la pacienții cu obstrucție arterială la nivelul extremităților inferioare. Și ar putea, de asemenea, întrerupe generarea de radicali liberi, conform unor studii recente.

Însă efectele dorite, susținute pe termen lung, ale băilor cu ape minerale carbogazoase pot fi obținute numai prin aplicații seriate care determină eficacitatea finală a băii cu dioxid de carbon.

La noi în țară sunt recomandate stațiunile balneare Băile Tușnad, Covasna, Buziaș, Vatra Dornei.

Conform unui studiu efectuat la Băile Tușnad, tratamentul balneo de recuperare cu factorii naturali terapeutici au influențat tabloul clinic și funcțional, determinând semnificativ ameliorarea durerii la nivelul membrelor inferioare. Dar și o îmbunătățire a calității mersului la pacientul cu arteriopatie cronică obliterantă, creșterea perimetrului de mers. Tot aici se desfășoară ,,Programul de educație terapeutică și recuperare medicală pentru pacienții cu arteriopatie cronică obliterantă periferică.”

Referințe:

Gabriela Dogaru, Ioana Stănescu, Daniela Pop, Marieta Motricală, Molnár Ákos. Effects of carbonated mineral water treatment in Băile Tuşnad on chronic arterial occlusive disease – a case report . Balneo Research Journal. 2017;8(3):121-124  Full Text DOI 10.12680/balneo.2017.146

Dogliotti GGalliera EIorio EDe Bernardi Di Valserra MSolimene UCorsi MM. Effect of immersion in CO2-enriched water on free radical release and total antioxidant status in peripheral arterial occlusive disease.Int Angiol. 2011 Feb;30(1):12-7.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim-Vicepreşedinte Asociația Română de Balneologie

Vicepreşedinte Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Apă minerală carbogazoasă în arteriopatia cronică obliterantă
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare