/
/
Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice

Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice
Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice

Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice – Natura este foarte generoasă în țara noastră. Suntem înconjurați de locuri minunate, de ape binefăcătoare cu rezultate spectaculoase în cazul multor afecțiuni. Nu ne rămâne decât să le descoperim și să beneficiem de minunatele lor calități curative. Pentru că apa ne face bine!

Crenoterapia sau terapia hidrominerală prin ingestie este inclusă în planul terapeutic complex al unor afecțiuni digestive cronice, în stațiunile balneare din țara noastră.

Este foarte important, în acest sens, de a avea un diagnostic corect al afecțiunii, dar și o bună cunoaștere a izvoarelor minerale naturale, în ceea ce privește compoziția chimică, indicațiile de administrare, dar și contraindicațiile acestora.

Terapia hidrominerală prin ingestie este recomandată, pe lângă afecțiuni ale căilor urinare și afecțiuni metabolice, și în afecțiuni ale tubului digestiv, respectiv în gastroduodenite cronice, ulcer gastric şi duodenal cronic, stomac operat, diaree, constipații, dar și în unele afecțiuni hepatice și ale căilor biliare cronice.

Cantitatea de apă minerală consumată, ritmul de administrate, izvorul recomandat, toate acestea sunt indicate de către medicul de recuperare medicală și balneologie după consultația prealabilă, care va urmări și efectele clinice ale acestora.

Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoțită de efecte secundare, crenoterapia, dacă este administrată corect, nu determină efecte secundare decât foarte rar.

Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice, efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile.

Administrate în cură internă, apele minerale influențează mai întâi funcțiile aparatului digestiv și, după ce se rebsorb, influențează metabolismul hidroelectrolitic și aparatul urinar, prin acțiune asupra parenchimului renal, asupra căilor urinare, asupra compoziției urinei.

Condițiile de suprasolicitare, alimentația nerațională cu mese neregulate și exces de alimente iritante, alcool, tutun, cafea, medicamente fac ca frecvența suferințelor digestive să fie la ora actuală foarte mare.

Apa minerală ca factor natural terapeutic. Trebuie respectate anumite reguli privind tehnica de administrare:

► În stațiune, apa minerală trebuie băută la izvor.

► Numai când bolnavul este imobilizat la pat, cura poate fi făcută în cameră sau pe terasă, utilizând apă proaspăt recoltată de la izvor.

 ► Doza de apă prescrisă va fi băută în înghițituri mici, repetate în ritm de 2-3 pe minut. Acest ritm crește toleranța gastrică față de apa minerală.

 ► Apele se administrează, de obicei, la temperatura lor naturală. Încălzirea prealabilă la baie marină este indicată în formele spastice digestive și biliare; constipațiile atone beneficiază de apa rece.

 ► Orarul administrării dozelor este corelat cu cel al meselor, în general, folosindu-se trei prize pe zi. Prima doză se ia dimineața, pe stomacul gol, cea de-a doua înaintea mesei de prânz, iar ultima înaintea cinei.

Trebuie ținut cont de contraindicațiile acestor tratamente:

► Ulcer gastroduodenal în puseu dureros cu hemoragii în ultimele trei luni sau cu stenoză pilorică, fisule gastro-intestinale, sindrom de malabsorbţie, enterocolite acute, rectocolite ulcero-hemoragice, litiaze biliare cu calculi mici mobilizabili, litiază coledociană, colecistita acută, hepatite cronice agresive.

Sunt indicate apele minerale sulfuroase de la Călimănești, Căciulata, Olănești, Băile Herculane, Băile Govora, dar și apele minerale carbogazoase de la izvoarele 3 și 4 de la Băile Tușnad, Buziaș, Borsec, apele minerale alcaline de la Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Malnaș, Bodoc.

Efecte terapeutice ale apelor minerale sulfuroase:

1. Sulful absorbit pe cale digestivă stimulează procesele metabolice- enzimatice din epiteliul gastro-intestinal;

2. Efect coleretic și colagog asupra ficatului și căilor biliare;

3. Determină scăderea glicemiei;

4. Stimulează secreția gastrică și peristaltică intestinală.

Apa minerală de la izvorul nr. 3 din Băile Tușnad, cu o mineralizare totală de 3351,0 mg/l, este recomandată în boli cronice ale ficatului, steatoza hepatică. În acest context a fost efectuat un studiu experimental, care a avut ca și obiectiv evidențierea efectelor biologice ale apei minerale în ficatul alcoolic indus experimental asupra țesutului hepatic. În urma analizelor biochimice, a analizelor de microscopie optică și electronică, s-a ajuns la concluzia că apa minerală de la izvorul nr. 3 din stațiunea Băile Tușnad are,  posibil, proprietăți hepatoprotectoare, prin capacitatea sa de a diminua acțiunea toxică a alcoolului în hepatocite și a păstra foarte aproape de normal structura și funcția hepatică.

Referințe:

Gabriela Dogaru, Marieta Motricală, Molnár Ákos, Vasile Rus .Effects of mineral water from spring 3 in Băile Tuşnad on experimentally induced alcoholic liver disease .Balneo Research Journal. 2017;8(3):125-128

Gabriela Dogaru, Ioana Stănescu, Adriana Bulboacă, Marieta Motricală, Vasile Rus, Constantin Crăciun, Septimiu Toader, Ioana Adela Rațiu .The therapeutic effect of mineral water from spring 3 in Baile Tusnad in experimental alcoholic liver disease in rats – an electron microscopic study.Balneo Research Journal. 2018;9(3):211–215

Constantin Munteanu. Balneoterapia. Editura Balneara, București, 2013

Constantin Munteanu, Delia Cinteza, Diana Munteanu. Apele sulfuroase.Editura Balneara, Bucuresti, 2012

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

.

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Apa minerală ca factor natural terapeutic în afecțiunile digestive cronice
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *