/
/
ABC – ul imunității

ABC – ul imunității

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
ABC – ul imunității
ABC – ul imunității

AABC – ul imunității – Odată cu instalarea sezonului rece, organismul nostru trece printr-un prim test al imunității.

Sistemul imunitar este un mecanism foarte complex, format în special din sistemul limfatic, o componentă esențială pentru protecția sănătății noastre care, datorită vaselor limfatice, transportă limfa în corpul nostru. De aceea, imunitatea înnăscută, prima linie de apărare a organismului nostru, joacă un rol cheie în rezistența agentului patogen, și rezolvă 90% dintre problemele cauzate de contactul cu bacterii și viruși.

Ce se întâmplă când imunitatea scade?

Când sistemul imunitar este slăbit, bariera împotriva virușilor și bacteriilor nu mai răspunde eficient. Aceste lucru se întâmplă, de exemplu, în timpul schimbării anotimpului, când nu știi exact cu ce să te îmbraci, ca apoi să constați că nu ai făcut cea mai bună alegere și, astfel, te-ai ales cu o răceală sau cu o durere de gât foarte deranjantă.

Stresul și procesele oxidative, oboseala și alimentația incorectă sunt dușmanii sistemului imunitar care, atunci când este slăbit, nu ne poate proteja în mod adecvat împotriva atacului de substanțe străine dăunătoare bunăstării noastre. Acest puternic scut de apărare intră în joc în două moduri: cu imunitate înnăscută, alcătuită din apărări imune prezente încă de la naștere, care răspund rapid împotriva agentului extern văzut ca o amenințare, și cu o imunitate specifică care se construiește în timp, <educând> sistemul imunitar pentru a răspunde infecțiilor”, explică medicul balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Dar, să aflăm cum funcționează programul de IMUNITATE RESPIRATORIE, care poate fi urmat la Sovata:

Imunitatea respiratorie poate fi crescută la Sovata prin proceduri cu efect local, efectuate în bazele de tratament ale hotelurilor Ensana (Sovata, Brădet, Ursina), respectiv prin așa-numita „cură de teren  în jurul Lacului Ursu, și îmbăierea în Lacul Ursu în sezonul estival”, adaugă balneologul.

ABC – ul imunității – Iată cele 3 proceduri disponibile la Sovata:

1. Programele respiratorii efectuate în bazele de tratament

Acestea conțin proceduri care cresc apărarea locală la nivelul mucoaselor tractului respirator – cavitate nazală, sinusuri, rino-faringe, trahee, bronhii, alveole – prin creșterea nivelului de imunoglobuline A și a calității mucusului; scăderea nivelului de histamină alergizantă; activarea aparatului ciliar de îndepărtare a impurităților, respectiv îmbunătățirea ventilației prin antrenarea mușchilor respiratori și creșterea flexibilității cutiei toracice.

Toate acestea se realizează prin prescrierea de:

  • aerosoli salini (efect pe zona ORL), în paralel cu pulverizații cu apă sărată la cameră (efect bronșic și pulmonar) – apa sărată fiind extrasă din Lacul Ursu, cu nivel crescut de minerale, în special clorură de sodiu NaCl cu efect antiseptic, fluidificant al secrețiilor și antiinflamator, antialergic;
  • oxigenoterapie forte – care combină inhalarea de oxigen concentrat 80% cu efort cardio moderat, confortabil, la bicicletă orizontală – efortul produce deschiderea suplimentară de vase de sânge, cu antrenarea în circulația generală a unei cantități mari de oxigen – cu efect revigorant, antibacterian, antitumoral general, în paralel cu readaptarea rapidă la efort în câteva zile. Altfel, un efect mai dificil de obținut în timp scurt la sedentari;
  • gimnastica respiratorie individuală combinată cu gimnastica de creștere a forței mușchilor respiratori și a mobilității cutiei toracice – care permit îndepărtarea rapidă și eficientă, naturală, prin imunitatea locală amplificată de circulația intensă, și prin tuse, a agenților patogeni (virusuri, bacterii), înainte ca aceștia să pătrundă în celulele alveolare.

Toate aceste proceduri au atât efect preventiv – imunitatea locală crescută neutralizează la poarta de intrare mucoasă virusurile și bacteriile, cât și efect terapeutic – eficient în caz de alergii (rinite alergice, bronșite astmatiforme, astm bronșic), hiperreactivitate bronșică și tuse persistentă după tratamente antibiotice prelungite, respectiv diferite inflamații restante după sinuzite, amigdalite, laringite, bronșite, pneumonii, stări de convalescență după infecții respiratorii, inclusiv Covid-19”, punctează dr. Susana Pretorian.

2. „Cura de teren”

Aceasta semnifică deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic, ca durata și intensitate. De menționat că stațiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă (în Sovata și în zonele din jur nu există poluare industrială), cu o cantitate mare de aeroioni negativi prin vegetația abundentă din jurul Lacului Ursu și efectul de spargere a valurilor la vărsarea pâraielor în lac. Astfel, oxigenarea obținută de organism este mult mai intensă.

3. Îmbăierea în Lacul Ursu în sezonul estival (de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie)

…este o altă sursă de ameliorare a capacității respiratorii toracice, creșterea imunității locale prin aerosolii salini inhalați la suprafața lacului. Atât „cura de teren”, cât și „îmbăierea în Lacul Ursu” în sezonul estival au efect de călire a organismului și de protecție respiratorie cu latentă de 6 luni- 1 an post sejur la Sovata.

Ai imunitatea scăzută și te temi că te vei îmbolnăvi? Te invităm la Sovata, să te bucuri de programul de Imunitate Respiratorie și de cea mai bună stare de sănătate!

https://www.ensanahotels.com/ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *