Echilibru, eleganta, design si functionalitate sunt cateva dintre premisele de la care se pleaca , atunci cand se gandeste proiectul decorativ al unui spa. Deciziile intr-o directie sau alta implica valorarea unor factori cum ar fi armonia spatiului, creativitatea si integrarea in atmosfera si mediu. Trei concepte necesare pentru ca decorarea sa rezulte atractiva estetic.

Alegeti echipa care va vorbeste limba: un arhitect , un designer , un consultant spa si un inginer care inteleg foarte bine cele 4 coordonate importante : ambianta , flux , design si decor. Ei vor dezvolta structuri si interioare placute estetic, eficiente din punct de vedere al energiei consumate si sigure in ceea ce priveste mediul. Ei sunt niste vizionari – uitandu-se catre viitor in ceea ce priveste explorarea in culoare , textura si materiale. Va spun cateva secrete in ceea ce priveste alegerea materialelor in spa:
· Umiditatea relativa in zonele umede trebuie mentinuta la 65% HR , asa ca puteti alege orice material potrivit pentru acest procentaj
· Fenomenul oxidarii se poate preveni protejand adecvat fiecare dintre elementele din zona umeda , cu produse pe baza de rasina sau epoxidice
· Alegeti materialele luand in considerare functionalitatea, usurinta de a fi curatate , durabilitatea, siguranta , eleganta etc .
· Lemnul genereaza un ambient cald si se potriveste foarte bine in spa, dar atentie, sunt foarte putine tipuri care se preteaza (este un mediu agresiv cu lemnul), apoi trebuie potentata rezistenta acestuia cu tratamente
· Robinetele sunt foarte importante in zona umeda – considerati actionarea (manuala sau automatica) si sistemul de deconectare pentru un uz eficient. Mixul se poate face printr-un cartus termostatic. De asemenea , aici se poate face economie prin alegerea unei robineterii potrivite
· Daca se doreste o atmosfera de curat, amplitudine si o anumita nota grava se va folosi sticla (geam securizat provenind de la un fabricant ce ofera garantii)
· Intodeauna un spa va avea podele anti –alunecare ( conform standardelor de determinare a alunecarii pe suprafete lustruite si nelustruite)

Exista o suma intreaga de elemente care conditioneaza designul unui spa: iluminarea este un element foarte pretios care determina caracterul spatiului. Lumina si felul in care aceasta ´imbraca´, ´incalzeste´ sau , dimpotriva, ´raceste ´ o incapere este un detaliu important. Va dau cateva exemple – o receptie foarte luminoasa invita la dinamism, este mai tonica si in general , un spatiu mai invitant pentru vanzare, deoarece permite o mai buna comunicare. O receptie iluminata slab, cu lumini indirecte este mai sugestiva in ceea ce priveste idea de relaxare, si ´cocooning´, perceputa ca mult mai putin agresiva. Lumanarile, lampile, iluminarea in tavan, podea si pereti , lumina naturala , toate sunt luate in considerare. Alte elemente sunt : plantele ( elemente de natura trebuie incorporate in spa , mai ales cand se vrea trimiterea catre o anumita tema: marina , montana , eco et ., si aici vorbesc si de pietre , crengi sau trunchiuri de copac), zgomotul (diferentiem intre zgomot pozitiv si zgomot negativ), temperatura, practicalitatea mobilierului, zonele de depozitare, calitatea materialelor, complimentarea meniului de terapii si servicii.

Rezultatul final al ambientizarii va fi atingerea unei estetici vizuale care sa reuseasca sa trezeasca si sa mentina curiozitatea. Creati cu oaspetele vostru in fata!
Oana Manole