/
/
Spa design – sustenabilitate si confort

Spa design - sustenabilitate si confort

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Spa design - sustenabilitate si confort
attractive woman enjoying a heat stone massage on the beach

Abordarea cea mai evoluata in proiectele Spa e aceea a sustenabilitatii mediului. E si viziunea cea mai corecta a unei investitii pe termen lung si pentru un domeniu care se adreseaza direct sanatatii consumatorilor. Intr-o asemenea abordare, atentia e indreptata inspre reducerea consumului global de energie primara si inspre alegerea de resurse si tehnologii cu impact redus asupra mediului, recuperarea de resurse, folosirea resurselor reciclabile, reducerea expunerii la substante toxice, utilizarea de finisaje si materiale ecologic compatibile.

Strategiile de aplicare ale sustenabilitatii in industria Spa se coreleaza si cu un confort maxim, dar si cu costuri reduse de gestiune si, in consecinta, cu investirea de capital in modul cel mai profitabil. Nu este asa ca asta va doriti si pentru Spa-ul d-voastra?

Specialistii recomanda:

  • O buna izolare termica, sau imbunatatirea izolatiei pentru peretii deja existenti.
  • Usi si ferestre din lemn  cu mare indice de izolare termica. Costul ridicat al acestora e compensat de reducerea pierderilor termice si de valoarea intrinseca a materialului, si nu in ultimul rind de raspunsul pozitiv al lemnului la diferentele conditiilor din interior (umiditate, temperatura).
  • Utilizarea materialelor de constructie minerale, cum sunt piatra naturala, caramizi de pamint, care au efectul de a echilibra temperatura ambientala. Acestea inmagazineaza caldura in timpul iernii si o elibereaza apoi treptat, in vreme ce, in timpul verii mentin incaperile racoroase. Si materialele precum lemnul, lana, argila sau ghipsul absorb umiditatea in exces si apoi o restituie gradual.
  • Materialele de constructie naturale au si un foarte scazut continut de substante nocive. Si, nu lipsit de importanta, in special intr-un ambient Spa, materialele naturale creaza senzatii placute si dau sentimentul “de stare de bine”, sunt placute la vedere si au mirosuri incintatoare.
  • Aerul proaspat recirculat e bine sa fie asigurat de instalatii de ventilatie controlata, care in acelasi timp pot fi utilizate si pentru incalzire, ca o substituire a instalatiilor conventionale. In felul acesta, schimbul de temperatura asigura o recuperare foarte eficienta a caldurii, de pana la 70 %.
  • Utilizarea de panouri solare pentru incalzirea piscinelor si a apei din instalatiile sanitare. Economisirea energetica ajunge pana la 60-80% (in cazul instalatiilor mari centralizate).
  • Utilizarea instalatiilor de incalzire cu fluid primar de joasa temperatura si emitatori radianti (ex. pompe de caldura si panouri radiante in paviment).
  • Recuperarea apei de ploaie si gestionarea consumului acesteia cu robineti ce controleaza fluxul. Reducand consumul de apa in acest mod, se reduce si energia folosita de multiutilitare pentru tratarea si eliminarea apelor uzate. Apa recuperata poate fi folosita pentru toate sistemele in care nu e necesara apa potabila: wc, irigarea spatiilor verzi, apa recirculata din instalatii, etc.
  • Controlul calitatii aerului. Daca aerul e prea uscat, creste procentul de praf. In schimb, daca aerul e prea umed apar mucegaiul, bacteriile, virusii.
  • Prevenirea formarii poluantilor in interiorul cladirii prin solutii adecvate de presurizare, depresurizare a solului, igienizare cu materiale potrivite, finisaje si mobilier din materiale naturale.

Toate acestea sunt considerate bune practici si asigura oricarui Spa un confort elevat. Orice loc din interiorul Spa-ului care satisface aceste aspecte, poate fi considerat unul de calitate superioara.

Surse: Arhitect Andrea Bonfanti- Toscana. I luoghi dell’ armonia

Maria Rendes – Spa Consultant Colaborator

SPARTNER- The Wellness Consultants

0727 912 653

maria.rendes@yahoo.com

www.spartner.es

Cu drag,

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

Email: office@desprespa.ro
Spa design – sustenabilitate si confort
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Maria Rendes

Maria Rendes

Spa Consultant Colaborator

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *