/
/
Aportul medicinei alternative in diabet

Aportul medicinei alternative in diabet

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Aportul medicinei alternative in diabet
salad

Te confrunti frecvent cu o stari de ameteala, sete excesiva, palpitatii, oboseala cronica, transpiri din abundenta, ti-e pofta in permanenta de ceva dulce, starea de spirit ti se schimba frecvent, simti senzatia de a urina des si ti-e foame constant? Aceastea sunt semne care ar trebui sa te puna pe ganduri, intrucat pot indica un risc crescut de a face diabet, sau de a fi intr-o stare pre-diabetica.

Adesea trecute cu vederea, astfel de simptome raman netratate, desi corpul a dat semnale ca ceva nu este in regula, iar complicatiile nu intarzie sa apara. Boala afecteaza, in timp, toate sistemele si aparatele organismului, avand consecinte negative asupra calitatii vietii si a sperantei de viata, de aceea este extrem de importanta monitorizarea si mentinerea glicemiei in limite normale, odata ce a fost pus clar diagnosticul de diabet.

Sa intelegem diabetul

Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli ale civilizatiei moderne, fiind o boala cronica, ce afecteaza metabolismul glucozei din sange. Glucoza este unul dintre principalii “carburanti” sau surse de energie a celulelor. Atunci cand concentratia crescuta de glucoza in sange (glicemia) nu este tinuta sub control, pe termen lung pot aparea complicatii din cauza afectarii vaselor de sange de la nivelul inimii, creierului sau rinichilor. Diabetul netratat poate duce la orbire, suferinte ale nervilor, ulcere la nivelul picioarelor, ateroscleroza, boli cardiovasculare, leziune la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor etc.

Cauzele aparitiei diabetului

– Cauzele diabetului zaharat sunt cunoscute doar partial. Pe de o parte, diabetul are caracter ereditar. Pe de alta parte, stilul de viata joaca si el un rol important. Greutatea corporala excesiva, sedentarismul, stresul sunt factori de risc ce favorizeaza diabetul.

– Exista dovezi clinice si experimentale ce atesta ca un virus ar fi implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1. Aceasta afecteaza celulele beta din pancreas, acestea fiind celulele producatoare de insulina.

– Consumul de lapte de vaca ar putea fi o potentiala cauza intrucat albuminele din lapte ar duce la formarea unor anticorpi care afecteaza celulele beta pancreatice, contribuind la declansarea diabetului.

Care este diferenta intre diabetul zaharat de tip I si cel de tip II?

In cazul diabetului de tip I, exista un deficit de producere a insulinei de catre organism, singura solutie pentru a compensa acest deficit fiind o injectie zilnica de insulina. Din acest motiv, se mai numeste si diabet insulino-dependent si apare mai frecvent la copii si tineri. Cand pot fi identificate tulburari sau conditii patologice care cauzeaza sau favorizeaza dezvoltarea bolii diabetice, vorbim de diabet zaharat secundar. Printre cauzele care pot conduce la diabetul zaharat secundar se numara: boli care afecteaza pancreasul, tulburari hormonale (de exemplu acromegalia, feocromocitomul, boala Cushing), diverse boli genetice etc. Diabetul de tip II apare mai frecvent la adultii de varsta mijlocie sau mai tarziu, in special la persoanele supraponderale, ce duc un stil de viata nesanatos dar are adesea si character ereditar, pentru ca stilul de viata este preluat prin imitatie, cel mai adesea. 

Aportul mediciniei alternative

In completarea tratamentului alopat, terapiile alternative propun produse hipoglicemiante usoare (pentru diabetul de tip II) si diverse solutii pentru a ameliora si imbunatati calitatea vietii pacientilor. Pentru a evita eventualele interactiuni nefaste cu medicamentele alopate, este necesar sa cerem avizul medicului curant intainte de a incepe un anumit tratament alternativ, si, de asemenea, sa instiintam practicianul de medicina alternativa despre tratamentul alopat pe care il urmam.

Nutritie

In diabet, dieta este cruciala pentru a tine nivelul glicemiei sub control. O serie de suplimente nutritive, cum ar fi radacina de konjac, ovazul, psyllium sau anumite produse vegetale (albastrelele, felul de aloe sau ginsengul) au proprietati hipoglicemice usoare si pot fi absorbite inainte sau dupa masa, pentru a incetini cresterea glicemiei, ce apare imediat dupa consumul de alimente. Unele oligoelemente (cromul si vanadiul) au rolul de a regla nivelul glicemiei in sange. Recomandate sunt si usturoiul, ceapa, infuziile de virnat si gentiana. Siropul de stevie este o alegere excelenta pentru a indulci ceaiurile sau dulciurile, in locul zaharului, intrucat acest sirop ajuta la reglarea glicemiei.

Este important ca 50% din caloriile consumate trebuie sa provina din carbohidrati, in special din produse nerafinate (paine integrala, orez brun etc.), cereale si fructe. Incercati sa controlati senzatia de foame, repartizand 4-5 mese usoare, pe tot parcursul zilei.

In functie de simptomatologia dvs, medicul nutritionist va recomanda cel mai adecvat regim in cazul dvs.

Homeopatia si acupunctura

Homeopatia ofera remedii naturale si eficiente pentru pacientii care sufera de diabet. Simptomele pe care le prezinta pacientul diabetic difera in functie de personalitatea fiecaruia, de tipul de diabet si de complicatiile aparute in timp. Deoarece tratamentul homeopatic este pentru persoana bolnava si nu pentru boala in sine, vor fi luate in considerare si simptomele care deriva in urma complicatiilor aparute.

Acupunctura este si ea de un real folos in aceasta boala, avand in vedere ca medicina chineza descrie 7 tipuri de sindroame corespunzatoare diabetului occidental – fiecare cu o alta abordare terapeutica.  

Aromaterapia

Un masaj al abdomenului si spatelui cu un amestec de cateva picaturi de uleiuri esentiale de camfor, eucalipt, muscata si ienupar, diluate in ulei de migdale dulci, poate fi foarte benefic pentru atenuarea catorva dintre simptomele specifice diabetului. 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *