/
/
Terapii alternative in afectiuni de cancer

Terapii alternative in afectiuni de cancer

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapii alternative in afectiuni de cancer
Terapii alternative in afectiuni de cancer

Tratamentele alternative in afectiuni de cancer reprezinta un adjuvant in terapia anticancer.

Odata cu aparitia metastazelor, simptomele comune precum: anxietatea, oboseala, greata si varsaturile, durerile, dificultatile de somn si stresul pot fi ameliorate prin intermediul medicinii alternative si terapiilor complementare. Terapiile alternative au rolul de a veni in completarea medicatiei alopate, in scopul optimizarii efectelor medicatiei prescrise de medicul dumneavoastra. 

In ultima decada, specialistii in domeniul medicinii alternative si holistice impreuna cu specialisti din medicina alopata au studiat si elaborat tratamente specifice simptomelor pe care le-au acuzat subiectii afectati de cancer, in scopul imbunatatirii starii generale de bine a acestora.

In randurile ce urmeaza, va prezint simptomele pe care le-au descris bolnavii de cancer, precum si tratamentele alternative recomandate fiecaruia. Astfel:

– pentru stari de stres, recomandarile au fost urmatoarele: aromaterapie, exercitiu fizic de intensitate usoara, hipnoterapia, terapie prin masaj, tehnici de meditatie, tai chi, gimnastica, yoga, qi-gong;

– in cazurile in care subiectii au acuzat probleme cu somnul, terapeutii au facut urmatoarele recomandari: exercitiu fizic de intensitate usoara si medie, tehnici de relaxare, tai chi, qi-gong, terapie prin masaj;

– in cazuri de durere, recomandarile au cuprins: acupunctura, hipnoterapia, tehnici de meditatie, terapie prin masaj combinata cu terapie prin muzica;

– in cazuri de anxietate, tratamentele indicate au fost: hipnoterapia, terapia prin masaj, tehnici de meditatie, tehnici de relaxare;

– in cazurile de greata si varsaturi, s-au facut urmatoarele recomandari: acupunctura, hipnoterapia, tehnici de relaxare;

– in cazuri de oboseala, s-au recomandat: exercitii fizice de intensitate scazuta, terapia prin masaj, tehnici de relaxare, terapia prin muzica.

Conform terapeutilor holistici, exista nenumarate forme de terapii neinvazive, cu rezultate deosebite in cancer. Dintre acestea, ma voi rezuma la urmatoarele:

Homeopatia

Cuvantul “homeopatie” este sinonim cu “vindecarea”. Este un termen derivat din doua cuvinte grecesti, “homoeos”, care inseamna “similar” si “pathos”, care inseamna “afectiune”. 

Este bine stabilit ca medicamentele homeopatice pot vindeca boli precum cancerul.

Homeopatia este recunoscuta si practicata in peste cincizeci de tari de pe glob si este recunoscuta si ca parte componenta importanta a medicinii alternative.

Naturopatia

Naturopatia este un sistem de tratament care depinde in totalitate de imunitatea organismului impotriva agentilor patogeni.

Aceasta metoda de tratament vizeaza nevoia de a rezolva cauza ascunsa a bolii, nu numai efectul acesteia asupra organismului deja slabit, scopul principal fiind acela al cresterii imunitatii organismului si restabilirea functiilor vitale ale acestuia.

Acupunctura

In timpul tratamentului prin acupunctura, practicianul insera ace fine in piele in anumite puncte. Studiile arata ca acupunctura poate fi de ajutor in ameliorarea greturilor provocate de chimioterapie. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de durere la pacientii cu cancer.

Aromaterapia

Aceasta foloseste uleiuri volatile pentru a oferi o senzatie de relaxare. Uleiurile volatile, cum ar fi cel de levantica sau tei, pot fi aplicate pe piele in timpul masajului sau pot fi adaugate in apa in timpul baii. Aromaterapia poate fi de folos in ameliorarea greturilor, durerii sau a stresului. 

Siddha

Siddha este o metoda de tratament antica, considerata mult timp ca parte a filosofiei ayurvedice, fiind practicata cu precadere in statul Tamil Nadu din sudul Indiei. 

Tehnica terapeutica consta in folosirea plantelor si a radacinilor plantelor. Medicatiile sunt preparate din extracte de plante si minerale.

Tumorile sunt tratate eficient cu aceasta metoda, fara efecte secundare sau interventii chirurgicale majore. Acest sistem si-a dovedit eficienta si in chistul uterin si alte probleme ginecologice.

Exercitiul fizic

Exercitiile fizice pot ajuta pacientul sa faca fata semnelor si simptomelor din timpul si dupa tratamentul anticancer. Exercitiile fizice usoare, cum sunt mersul pe jos si inotul pot ajuta la ameliorarea oboselii si stresului si pot ajuta pacientul sa doarma mai bine. 

Terapia prin masaj

Aceasta tehnica devine din ce in ce mai populara si autenticitatea sa a fost dovedita de catre Societatea Americana pentru Cancer, datorita proprietatii sale de a reduce stresul, durerile, imbunatateste circulatia si sistemul imunitar, reducand efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei. Este imperios necesar ca pacientii cu o cantitate mica de elemente sanguine sa nu faca masaj, iar acesta sa nu fie facut la nivelul cicatricelor chirurgicale, al tratamentelor prin iradiere sau in jurul tumorilor. Daca pacientul are cancer osos sau alta afectiune osoasa, este recomandat sa fie aplicata o presiune usoara pe durata terapiei prin masaj. 

Tehnici de meditatie

Meditatia este o stare de concentrare profunda, timp in care mintea persoanei este concentrata pe o imagine, sunet sau idee, cum ar fi un gand pozitiv. In timpul meditatiei, pacientul poate exersa si respiratia profunda. Meditatia poate ajuta pacientii cu cancer la ameliorarea anxietatii, durerii si stresului. 

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica poate ajuta la ameliorarea durerii si controlul greturilor si varsaturilor. Terapia prin muzica poate fi sigura si nu necesita nici o abilitate muzicala. 

Tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare reprezinta concentrarea atentiei asupra unei stari de calm a mintii si de relaxare musculara, fiind de ajutor in ameliorarea starilor de anxietate si oboseala. 

Tai chi chuen

Tai chi este o forma de exercitiu fizic care cuprinde miscari delicate si respiratie profunda. Cel mai frecvent,  tai chi este predat de un instructor. Practicarea tai chi poate ajuta la eliminarea stresului. Poate fi de folos si pentru pacientii care au probleme cu somnul. Miscarile incete din tai chi nu necesita forta musculara, iar exercitiile pot fi adaptate starii pacientului. Totusi este bine ca pacientii sa discute aceste aspecte cu medicul si sa nu efectueze miscari care determina durere.

De cele mai multe ori, terapiile alternative functioneaza bine impreuna. Spre exemplu, respiratia profunda in timpul masajului poate oferi mai multa relaxare. Terapiile prin masaj pot fi combinate foarte eficient cu aromaterapia si terapia prin muzica.

Va recomand ca in momentul in care va decideti sa experimentati o terapie complementara, sa folositi acele tipuri care au proprietati de stimulare a sanatatii, indiferent ca sunteti bolnavi sau nu, stimuland astfel starea de bine a organismului.

Tratamente balneare

– La recomandarea medicului specialist de recuperare medicala se pot indica:

– Kinetoterapie, hidroterapie

– Masaj de drenaj limfatic

– Drenaj limfatic

– Terapie ocupationala

– Psihoterapie

Contraindicatii: Tratamentele balneare/termale sunt contraindicate cel putin in primii 5 ani de la diagnostic. Este importanta monitorizarea si evolutia ulterioara.

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Mobil: 0724.080.577

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *