
Legatura dintre emotii si organele din partea superioara a corpului – In medicina moderna, se iau in considerare in special functiile fiziologice si componentele diverselor organe. In medicina greaca si in alte sisteme traditionale insa, se stie ca organele sunt afectate puternic de emotiile pe care le traim. In randurile ce urmeaza vom descrie corespondentele principale dintre punctele cuprinse in partea superioara a corpului si trairile cu care acestea au legatura.
De ce se imbolnaveste inima:
Este principalul organ al Facultatii Vitale si totodata o parte a corpului extrem de sensibila la starile emotionale. Sentimentele nobile si expansive precum curajul, sinceritatea sau altruismul intaresc inima, in timp ce vinovatia, dezamagirile si minciunea o slabesc. Potrivit medicinei grecesti, se poate muri exclusiv din cauza suferintei (sau „de inima rea”, asa cum se spune in popor). Inima este totodata cel mai cald organ al corpului, fapt ce-l face vulnerabil in fata pasiunilor prea „fierbinti”… sistemele traditionale catalogheaza aceste trairi intense sub umbrela termenului de „febra efemera”.
De ce se imbolnavesc gatul si tiroida:
Gatul este principalul centru de comunicare al organismului. Incapacitatea de transmitere a trairilor spre exterior si imposibilitatea de exprimare a sinelui vor cauza adesea probleme cu gatul sau cu tiroida. In cazuri extreme, dificultatile din aceasta sfera pot duce si la pierderea definitiva a vocii. Gatul reprezinta in acelasi timp si partea superioara a tractului digestiv si, prin urmare, este o componenta a Facultatii Naturale. Tensiunile emotionale si anxietatile pot sa agite aceasta Facultate si sa perturbe functiile ficatului, determinand cresterea acestuia din urma si blocarea lui in gat – asa se explica senzatia de „nod in gat”, denumita stiintific globus hystericus. Valurile de tristete intensa si tragediile pot cauza si ele dificultati la inghitire, in timp ce orice dezechilibru al tiroidei este legat de o problema de exprimare a sinelui sau un conflict intre perceptiile lumii interioare si exterioare eului.
De ce se imbolnavesc plamanii:
Plamanii sunt organe importante si nobile ale Facultatii Vitale. Din acest motiv, ele lucreaza strans cu inima, fiind la fel de sensibile la diversele tipuri de emotii. Senzatia de sufocare (la propriu sau la figurat) cauzeaza afectiuni ale plamanilor si probleme respiratorii. Legata de piept este si demnitatea, care permite plamanilor sa se extinda si sa functioneze corespunzator. Suferinta neexprimata este si ea puternic conectata la starea plamanilor – asa se explica faptul ca anumite boli de plamani apar pana si in cazul nefumatorilor.
De ce se imbolnaveste creierul:
Creierul se imbolnaveste in urma aparitiei unor dezechilibre majore ale unui alt organ, care va trimite semnale subtile cum ca nu ar functiona corespunzator. Persoanele colerice se agita, se irita si se inflameaza si se descarca prin furie, invidie si gelozie. Persoanele sangvine sunt legate strans de starile de placere si de senzualitate. Cei melancolici sunt caracterizati de prudenta, griji si atentie sporita, in timp ce flegmaticii obisnuiesc sa-si incetoseze creierul prin gandire excesiva si sentimente mult prea intense. Cu toate acestea, problemele la nivelul creierului nu reprezinta intotdeauna efectele. Ele pot fi si cauza, avand in vedere faptul ca emotiile si gandurile noastre afecteaza profund Spiritul Vital.
De ce se imbolnavesc sanii:
Afectiunile sanilor au legatura cu situatiile conflictuale (de multe ori din sfera de cuplu). Este interesant de vazut cum fiecare dintre cei doi sani reactioneaza la emotii diferite. Sanul drept este afectat puternic de certurile si neintelegerile cu partenerul/partenera, iar sanul stang se afla in legatura stransa cu sentimentele materne si relatia cu propriii parinti.
Surse:
naturalhealthwarriors.com