/
/
Indulcitori prieteni cu sanatatea

Indulcitori prieteni cu sanatatea

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Indulcitori prieteni cu sanatatea
Indulcitori prieteni cu sanatatea

Despre faptul ca zaharul este extrem de rau pentru sanatate stie mai toata lumea. Dar trebuie sa recunoastem ca e al naibii de bun, si, oricum, sunt slabe sanse sa te mai gandesti la diabet, obezitate, carii, tulburari de vaz si auz cand esti pus fata in fata cu o delicioasa si siropoasa… savarina.

Gustul dulce e un rasfat pentru papilele gustative, iar creierul nostru este construit astfel incat sa simta placere atunci cand mancam dulce. Nu mi-am propus ca in acest articol sa va bombardez cu informatii privind efectele negative pe care zaharul il are asupra starii noastre de sanatate, pe care oricum le stiti deja. Asa ca hai mai bine sa vedem cum putem manca dulce intr-un mod sanatos si ce alternative avem.

Extractul de stevie dulce (sau dulcostevina)

Am pus extractul de Stevie in capul listei intrucat nu e doar un simplu substitut al zaharului, ci un adevarat indulcitor-minune. In primul rand, stevia e o planta, ceea ce face ca substanta extrasa din ea sa aibe un index glicemic extrem de mic si e si hipocalorica, deci poate fi folosita cu succes in curele de slabire. E recomandata adesea diabeticilor, pentru ca regleaza glicemia, taie pofta de dulce, e utila si in cazul candidozei (boala asociata cu un consum ridicat de zahar), dar poate trata si alte simptome (acnee, depresie, oboseala etc).

Dulce ca… mierea

Despre miere nu voi spune foarte multe, pentru ca deja e binecunoscut faptul ca ea este un aliment-medicament, mai ales cand vine vorba de reabilitarea florei intestinale sau mentinerea echilibrului endocrin.Pe langa apa biologica si un continut mare de glucide (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa.

Siropul de artar

Bogat in mangan, magneziu, zinc, potasiu si calciu, siropul de artar previne afectiunile inimii, reduce progresia aterosclerozei, previne cancerul la prostata si osteoporoza si intareste sistemul imunitar. Foarte multe vedete il folosesc in curele de slabire datorita continutului caloric redus: aproximativ 33 Kcal la 12 grame de sirop. E bun la gust (mai ales in ceaiuri, cafele, dar si consumat impreuna cu iaurt si cereale), e sanatos, are un continut caloric mic, ce mai, putem spune adio zaharului!

Melasa

Melasa neagra este un „reziduu” siropos, de culoare bruna, ce se formează in cursul procesului de fabricatie al zaharului din trestie. Desi are un aspect vascos si dens, care poate la prima vedere nu pare apetisant, ganditi-va ca are un continut bogat de vitamine B si minerale precum magneziu, zinc, fier, calciu, cupru, potasiu si crom. Nu il recomand diabeticilor intrucat are un continut mare de calorii (3 kcal per gram) si are un indice glicemic cam maricel (55).

Siropul de agave

Despre siropul de agave, parerile sunt impartite. Unii spun ca e un substitut sanatos pentru zahar, fiind extras din fructul de agave, altii, dimpotriva, spun ca „nectarul” de agave nu este facut din seva de agava, ci din banalul amidonul existent in bulbul radacina al acesteia. Initial era folosit pentru obtinerea binecunoscutei tequila, proces ce presupunea fermentarea. Pentru a putea fi comercializat si ca indulcitor, agava trebuia sa treaca printr-un proces similar de fermentatie, ceea ce presupunea trecerea printr-un complicat proces de rafinare si eliminare a enzimelor, deci nu intra in lista alimentelor raw. Pe de alta parte, acest sirop are o concentratie foarte mare de fructoza, substanta absorbita lent de organism, ceea ce face sa aibe un indice glicemic relativ scazut (15), dar un numar mare de calorii (4 kcal per gram).

Xylitol-ul

Sincer, cand am auzit prima oara denumirea acestui inlocuitor al zaharului, m-am indoit ca poate fi ceva bun de capul lui. Suna a… artificial. Insa, dupa ce am cercetat putin problema, am aflat ca aceasta substanta o gasim in mod natural in fructe/legume, in scoarta unor copaci sau in unele alimente fermentate. Acest indulcitor se obtine in urma unui proces natural de fermentatie, si se pare ca are multe beneficii: este hipocaloric (o lingurita are aproximativ 10 kcal), are un indice glicemic scazut (7), reduce riscul aparitiei cariilor, nu da senzatia de balonare, are un comportament similar zaharului, deci poate fi folosit pentru indulcirea bauturilor sau prepararea dulciurilor de casa.

Sirop de malt/orez/tapioca…

… si lista poate continua. Dupa cum vedeti, sunt foarte multe posibilitati pentru a inlocui “otrava alba” care ne ucide incet dar sigur. Chiar nu e dificil sa tii in geantă o sticluta mica cu extract de Stevie pentru a-ti indulci cafeaua, sau sa alegi, in locul clasicelor dulciuri, sa faci o vizita o data pe saptamana la un magazin bio si sa alegi ceva pe baza de indulcitori naturali.

Dar dincolo de toate alternativele sanatoase pentru a inlocui zaharul si a ne satisface pofta de dulce, trebuie sa ne intrebam serios si de unde ne vine aceasta pofta. Si acum, spre final de articol, o sa va dau si o pastila psihologica, ca tema pentru acasa, pana la articolul viitor.

” In practica mea cu clientii, am intalnit adesea oameni care folosesc dulciurile sau care se folosesc de gustul dulce ca un substitut pentru o viata care nu e la pe cat de dulce si-ar dori-o ei. Insa zaharul te stoarce de energie, are multe calorii si nutrienti zero. Asa ca iti recomand sa aduci mai multa dulceata in viata ta. Constientizeaza deja “dulcele” pe care il ai in viata ta: poate fi vorba de un animalut de casa, poate fi vorba de zambetul prietenei tale bune, sau mangaierea tandra a partenerului de viata, poate fi atingerea calda a razelor de soare intr-o zi senina, sau o carte care te binedispune. Adauga si tu putina “dulceata” in tot ceea ce faci: zambeste oamenilor, vorbeste-le calm, ajuta-i, ofera ceva unui om sarman, cu alte cuvinte, “fii dulcele pe care il vrei in lume”.

 (citat extras din blogul meu www.kaizen-art.blogspot.ro) 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *