/
/
Forever Zen: este SPA un stil de viață?

Forever Zen: este SPA un stil de viață?

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Forever Zen: este SPA un stil de viata?
Young woman practising yoga at a retreat

Ai vrea să fii forever zen? Si am iesit din centrul spa, insotita fiind de linistea interioara specifica oricarui sfarsit de terapie.

Ma simteam usoara atat fizic, cat si mental. Nu stiu daca ti-am mai spus ca fiecare experienta Zen are rolul de a te imbogati spiritual – aceasta imbogatire are loc, de fapt, sub forma unei despagubiri pentru energiile negative pe care le-ai tinut in tine de-a lungul timpului si ai avut, in sfarsit, sansa sa te eliberezi de ele.

Doar ca la cativa metri de centrul spa se afla focarul de aglomeratie din care evadasem cu trei ore in urma.

Stau si ma intreb: ce rost are sa parasesti ocazional nebunia, dezordinea si agitatia, daca oricum vei ajunge sa te intorci in acelasi loc?

Inainte sa ies pe bulevard, mai stau putin sprijinita de peretele stradutei izolate, unde pare sa fie mereu liniste. Ce se va intampla cu echilibrul care imi domina interiorul in aceasta clipa? Cat pot sa iau cu mine? Si cat va disparea in momentul in care voi vedea din nou soseaua cu patru benzi si ma voi enerva din cauza traficului. Sau poate pentru ca imi voi aduce aminte ca am uitat sa fac ceva astazi?

Stiu ca, inevitabil, voi aduna iarasi energii negative in mine. Stiu ca, in ciuda tuturor eforturilor, ma voi incarca din nou cu trecutul si ma voi agata de viitorul care ma impiedica iar si iar sa ma bucur de prezent. Si ce-am sa fac atunci? Cum imi voi recapata echilibrul si cum voi transforma sanatatea intr-o constanta?

Pana unde poate fi prelungit un moment spa si in ce masura poate deveni spa-ul un stil de viata? Nu am putut raspunde singura la aceasta intrebare. Dar am pornit de dragul ei intr-o calatorie cognitiva și am construit un puzzle din raspunsurile pe care le-am primit de la experti si … de la sine.

Consultandu-ma cu un maestru al time-management-ului, am aflat primul lucru din viata mea care ar fi total gresit. Faptul ca traiesc in jurul ceasului, dupa filozofia ,,Deadline nerespectat? Inacceptabil.” La urma urmei, nu doar ceasul este vinovat pentru starile noastre de anxietate. Mai e si aceasta nevoie patologica de a ne echivala valoarea cu productivitatea. Cu cat este un om mai productiv, cu atat este considerat mai valoros. Ne hranim cu aceasta falsa iluzie conform careia, daca ducem la bun sfarsit toate activitatile aflate pe to-do-list-ul nostru, vom fi fericiti. Nimic mai gresit. Mereu vor aparea noi proiecte, noi activitati de care sa ne ocupam. Asa ca e timpul sa ne analizam temeinic stilul de viata si sa investim cat mai mult in propria stare de bine. Iata cum putem face acest lucru.

(Re)actionand Zen… Forever Zen!

Dincolo de aromaterapie, masaje si dusuri Vichy, a avea un stil de viata spa inseamna a detine, in primul rand, o doza sanatoasa de autocontrol. Inainte de toate, sunt propriile tale actiuni cele care pot influenta semnificativ gradul de spa prezent in viata ta. Bineinteles ca nu ne putem transforma in calugari Zen, insa ceea ce putem face este sa preluam cateva din principiile si obiceiurile care fac din viata lor o oaza de calm si intelepciune. 

,,Zen nu este o moda sau o forma de exaltare, ci inseamna, in primul rand, un grad sporit de atentie acordat rutinei zilnice.”

(Shunryu Suzuki)

1. Single-tasking

Proverbul Zen – ,,Cand te plimbi, plimba-te. Cand mananci, mananca.”  – poate fi considerat o derivata a celebrului ,,Carpe Diem”. Multitasking-ul nu face parte din stilul de viata spa, iar specialistii in wellness si relaxare ne incurajeaza cu caldura sa facem un singur lucru intr-un anumit moment. Probabil ca aceasta este singura posibilitate de a fi preZENti in permanenta si de a ne bucura in real-time de ceea ce ni se intampla.

Si neurologii sunt de parere ca single-tasking-ul ar fi o varianta mult mai sanatoasa pentru creierul nostru. Potrivit cercetatoarei Sandra Bond Chapman, autoarea cartii Make Your Brain Smarter: Increase Your Creativity, Energy and Focus, derularea mai multor activitati in acelasi timp duce la epuizarea resurselor cognitive. Și poate cauza, pe termen lung, aparitia unor deficiente mentale.

Prin multi-tasking, creierul este supraincarcat, iar gandurile raman blocate ,,la suprafata”, ceea ce cauzeaza  lipsa de concentrare si o frecventa mult mai mare a erorilor. De fiecare data cand incerc sa ma motivez sa fac un singur lucru deodata, imi imaginez cum ar fi ca un medic sa se ocupe simultan de mai multi pacienti… 

2. Forever Zen? Less is more

Un calugar Zen nu duce o viata lenesa, dar nici nu isi umple ziua cu zeci de task-uri. Se trezeste si hotaraste ce activitati va desfasura in ziua respectiva, dar se opreste in acel punct. Astfel, se poate concentra pe fiecare activitate in parte si are timp si pentru eventualele revizuiri. Umpland ziua cu numeroase sarcini, nu vei face altceva decat sa treci de la un lucru la celalalt. Fara a te mai gandi la ce anume faci. 

3. Dezvolta ritualuri

Nu ma intelege gresit! Nu trebuie sa inveti pe de rost texte din carti stravechi si nici incantatii. Insa atunci cand o anumita activitate devine ritual, este clar ca primeste suficienta importanta din partea ta. Pregatirea de dimineata, servirea cafelei, prepararea mancarii sau a pachetului pentru scoala/serviciu, micul dejun, cina, imbaierea. Toate acestea se pot transforma in ritualuri-semnatura. Care vor deveni niste constante si iti vor imbunatati semnificativ stilul de viata. 

4. Stai

Da! Stai pur si simplu. Ar trebui sa fie una din cele importante activitati ale zilei. Calugarii Zen nici nu isi pot imagina o zi fara a medita stand jos (Zazen). Este cea mai buna cale de a invata sa fii prezent si constient de oamenii si lucrurile care se afla in jurul tau. 

5. Forever Zen: Multumeste

,,Sunt recunoscator” ar trebui sa se transforme intr-o mantra. Mai mult, fiecare dimineata ar trebui sa inceapa cu ,,Ma bucur din suflet ca si astazi m-am trezit si am sansa sa ii revad pe cei dragi.” 

Apreciind emotiile la adevarata lor valoare 

Cristina Hanganu este un medic atipic, cu o viziune holistica. Genul de doctor care actioneaza direct de la radacina bolii si care va cauta intotdeauna sa-ti ofere intai o solutie naturista, fara efecte adverse. Pot sa spun ca viziunea doamnei Hanganu asupra emotiilor a generat o turnura in viata mea. Argumentele ei m-au facut sa constientizez ca nu e de glumit cu starea de spirit: 

,,Fiecare emoție pe care o dezvoltăm declanșează reacții fiziologice în organism. Ca de pildă secreția diverșilor hormoni, eliberarea neurotransmițătorilor în creier și în sistemul nervos, modiicări ale pulsului și ale presiunii sangvine, accelerarea respirației și stimularea sau supresia digestiei și peristaltismului. Dacă un răspuns emoțional devine extrem sau exploziv și dacă se prelungește sau se repetă frecvent, el cauzează o serie de reacții fiziologice severe care pot leza serios organele asociate și pot scoate din echilibru întregul sistem energetic uman. 

Cea mai periculoasă consecință fiziologică produsă de Emoții este afectarea sistemului imunitar. Afectare ce vulnerabilizează organismul în fața infecțiilor oportuniste și a bolilor degenerative, multe dintre ele fatale. Este un fapt bine cunoscut în medicina occidentală că o persoană ce se lasă îndelung pradă durerii provocate de moartea partenerului de viață devine susceptibilă de cancer, de boli cardiace și de alte afecțiuni fatale.” 

Daca vrei să adâncești cunoștințele despre emoții, accesează cu încrederehttps://desprespa.ro/wellness/ – unde vei gasi articole scrise de Dr. Cristina Hanganu

Echilibrând meniurile culinare 

De obicei, expresia ,,stil de viață sănătos” este asociată instant cu nutriția și sportul. Dar schimbările pe care ar trebui să le faci nu sunt atât de radicale precum ai crede. Cu pași mici, vei reuși să te apropii din ce în ce mai mult de ceea ce înseamnă stil de viață wellness. Dacă îți dorești ca mesele tale să arate precum cele servite la resort-urile din Phuket, alimentația ta trebuie să treaca printr-o fază pe care Alexandra Iliuța, nutriționist și trainer acreditat CNFPA, o numește ,,Nutriție inteligentă”: https://desprespa.ro/wellness/

Împrietenindu-te cu mișcarea 

Și mișcarea joacă un rol foarte important în crearea unui stil de viață spa. Chiar dacă nu practici vreun sport în mod regulat, este bine să integrezi dinamismul în cele mai simple forme ale sale:

  • folosește pauza de prânz pentru a te plimba în aer liber
  • ridică-te de la birou cel puțin o dată pe oră
  • nu ezita să faci câteva exerciții de stretching de fiecare dată când ai ocazia.

Mai ales acum, când există atât de multe tutoriale online, este aproape imposibil să nu găsești o variantă potrivită pentru tine! Dacă ești adeptul disciplinii și vrei să practici constant o anumită formă de sport, iti recomandam articolele din: https://desprespa.ro/resurse/yoga/ si https://desprespa.ro/wellness/ 

Iubind natura

Și tot ce ține de natură. Mă refer în special la aprecierea lucrurilor mici. La bucuria de a privi o buburuză sau poate o frunză interesantă care tocmai a alunecat din văzduh. Mai e și această senzație grozavă de a umple casa cu lucruri și bunătăți făcute chiar de tine! De la dulceața de prune și până la propria cremă de noapte, totul este mai savuros atunci când implicarea este maximă! 

Maria Mihaiu, specialistă în cosmetică naturistă, ne exemplifică alegând lăptișorul de matcă un ingredient care nu ar trebui să lipsească din nicio locuință: ,,regenerează țesutul epitelial, ceea ce conferă strălucire tenului și duce la revitalizarea lui; stimulează producția de colagen, proces ce previne formarea ridurilor și estompează imperfecțiunile existente; hidratează și hrănește în profunzime pielea, ceea ce creează o tonifiere facială și un efect de liting; regenerează și vitalizează părul, stimulând creșterea lui și favorizând dispariția mătreții.”. Mai multe detalii despre cum poti aduce ingredientele din natura in viata ta: https://desprespa.ro/wellness/

Cunoaște-te pe tine însuți și întreabă-te zilnic ce poți face să ii mai împlinit în interior

Iată că de la mica mea meditație efectuată pe stradă, în apropierea centrului spa la care tocmai făcusem o terapie, am ajuns la un nou stil de viață, pentru că am avut puterea să îmi duc curiozitatea la un alt nivel. Am pus întrebări și am avut curajul să accept răspunsuri. Îți doresc și ție să meditezi des și să îți pui întrebări multe. Cunoaște-te pe tine însuți și întreabă-te zilnic ce poți face să ii mai împlinit în interior. Du-te la spa de câte ori ai ocazia. Nu e un moft și vorbesc foarte serios.

Nu cred că am apucat să-ți povestesc că există anumite puncte-cheie de-a lungul trupului tău – chakre. Pentru a funcționa așa cum îți dorești, trebuie să fie aliniate în organism. Poți obține echilibrul perfect prin sănătate, iar pentru aceasta este bine să apelezi, măcar din când în când, la terapeuți experimentați. Vor ști să descopere unde anume există blocaje energetice în corpul tău și care ar fi tratamentele ideale pentru ele. În acest moment, probabil că ți-ai dat seama deja că stilul de viață spa există înăuntrul și în afara ta. Dar după ce vei fi atins Zen-ul intern, vei vedea că aspectul fizic fabulos la care visezi va veni de la sine. Cât despre ceilalți … fericirea lor este condiționată, în primul rând, de fericirea ta. Gândește-te bine la acest lucru!

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness Romania nr. 1 (https://issuu.com/desprespa/docs/spa-wellness-digital_copy)

Autor: Cyndia Gulyas

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *