/
/
Mofeta – un miracol unic in lume

Mofeta - un miracol unic in lume

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Mofeta - un miracol unic in lume

Una din bogatiile naturale cu care tara noastra se poate mandri este mofeta. Provenind din termenul latin “mephitis”, care inseamna “emanatie puturoasa”,  mofetele sunt emanatii de gaz ce pot aparea prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi facute artificial.

Desi mofete mai gasesc si in Franta, Italia, Insula Java sau in Parcul National Yellowstone (SUA) cele din Romania sunt unice prin emanatiile de gaz uscat foarte bogat in bioxid de carbon ( in proportie de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din tara noastra contin gaze rare precum heliu si radon, ce completeaza efectul curativ al mofetoterapiei.

Cum arata o mofeta?

Probabil va intrebati cum arata o astfel de acumulare sau poate va imaginati un loc plin de noroi de unde iese gaz (sau cel putin eu asa mi le imaginam). Ei bine, mofetariul este o incapere amenajata in trepte, asemanator unui mic amfiteatru, creata astfel incat in partea inferioara sa se acumuleze gazul respectiv. Prin coborare treptata se pot face “bai” controlate in gaz. Evacuarea gazelor din mofeta se efectueaza in mod continuu prin guri de evacuare care nu trebuie sa fie in directia vanturilor dominante.

Orice mofeta trebuie prevazuta cu un sistem de avertizare a nivelului gazului, fie ca acest lucru se face printr-un sistem automatizat  sau prin observatie directa. O metoda simpla si la indemana oricui de a verifica nivelul (pana la ce nivel te-ai “scufundat” in amestecul de gaze) este aceea a utilizarii unui chibrit aprins, care la atingerea interfetei intre aer si acumulare, se va stinge.

In ce consta procedura cu mofete?

Tratamentul se face in mai sus mentionatele mofetarii, iar pacientii stau in picioare. Pacientul trebuie expus doar de la partea inferioara a trunchiului in jos, unde se exercita actiunea benefica si pentru a evita producerea unor intoxicatii, nivelul bioxidului de carbon trebuie controlat din jumatate in jumatate de ora, cu ajutorul unui chibrit aprins. Inaintea tratamentului prin mofeta se recomanda ca pacientul sa se odihneasca 5-10 minute. Trebuie evitata orice miscare sau chiar vorbitul deoarece gazul, care este mai dens decat aerul, se misca foarte usor si pacientul il poate inhala. Intre cele doua tratamente zilnice trebuie sa existe o pauza de 4-8 ore.

Durata tratamentului cu mofete

Tratamentul la mofeta se poate face numai la recomandarea medicului iar durata unei sedinte nu ar trebui sa depaseasca 20 minute. Pentru a avea un efect de durata, sunt necesare 10 pana la chiar 28 zile de tratament. La inceput sedintele sunt de 15 minute, de doua ori pe zi, iar mai tarziu se pot adauga inca 5 minute pana la maxim o jumatate de ora pentru un efect terapeutic adecvat.

Efecte ale scufundarii in baile de gaz

Prin baile de gaz se pot trata in special afectiunile cardiovasculare, bolile dermatologice, ginecologice si endocrine, precum si in unele afectiuni ale aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative articulare. Mofeta mai este recomandata si in scop profilactic pentru persoanele cu risc cardiovascular, pentru cei care sufera de hipertensiune, nivel crescut al colesterolului, este indicata si  fumatorilor, persoanelor care au probleme cu circulatia precum si  celor care lucreaza in frig. De asemenea, este cunoscut faptul ca gazul mofetarian are efecte benefice si asupra potentei, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural intrucat dinamizeaza potenta sexuala la barbati prin procesul de vasodilatatie.

Foarte interesant de mentionat este faptul ca in straturile superioare ale gazelor, concentratia de bioxid de carbon este mult mai scazuta, fapt care stimuleaza transportul de oxigen catre tesuturile organismului, inclusiv catre creier, ceea ce duce la cresterea randamentului intelectual. Se stie ca multi scriitori si pictori celebri veneau pentru baile de gaz pentru ca acestea le generau adevarate explozii de inspiratie.

Contraindicatiile mofetei

Ca orice alta terapie, pe langa efectele pozitive, exista si contraindicatii. Aceasta procedura este interzisa persoanelor care sufera de cardiopatie ischemica, celor cu tulburari de ritm cardiac, sau celor care au suferit un infarct miocardic recent. De asemenea, mofeta este contraindicata in hipertensiunea arteriala de gradul II si III,  in insuficienta cardiaca, in ateroscleroza celebrala, in insuficiente venoase stadiul II-III precum si in bolile digestive sau renale, in afectiunile respiratorii cronice.

Procedura se face numai pe baza recomandarii medicului si sub supraveghere, iar cei care prezinta riscuri trebuie instiintati asupra acestor riscuri, intrucat exsita multe persoane tentate sa incerce mofetele care se gasesc in aer liber, nestiind la ce pericol se supun.

Statiuni balneare unde putem gasi mofete

Terapia prin scufundarea in gaze terapeutice se poate face la noi in tara in Slanic Moldova, insa cele mai frecventate sunt cele din Covasna, acestea fiind vizitate de straini de pretutindeni. Cunoscuta si sub denumirea de statiunea “inimii” sau “Orasul celor 1000 de izvoare”, Covasna dispune de mofete publice traditionale, cum ar fi mofetele Bardócz, Bene si Banu. Una dintre cele mai cunoscute si mai mari mofete naturale din regiune este Pestera Puturosu din Baile Bálványos, de unde sunt eliberati zilnic in atmosfera peste 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, de unde si  numele de “puturosul”.

Recomandarea despreSpa.ro

Si pentru ca echipa desprespa.ro a fost acolo, va recomandam O3zone, unul din cele mai frumoase hoteluri din Baile Tusnad (Jud. Covasna) ca sa va puteti bucura nu numai de puterea vindecatoare a mofetelor si a aerului intens ionizat din acea zona, ci si de un spa elegant, in care  terapiile medicale sunt completate de tratamente wellness, piscine, sauna, jacuzzi si celebrele tratamente Ana-Aslan.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *