Sauna uscata este astazi tot mai practicata, existand posibilitatea de a instala o cabina de sauna chiar in intimitatea apartamentului. De cele mai multe ori ajungem insa la sauna fie dupa ce am mers la sala, fie atunci cand
alegem programele spa.
.jpg)
Sauna presupune o faza de incalzire, una de racire si alta de repaus. Este recomandat ca aceasta succesiune sa se repete intre 1-3 ori, in functie de toleranta, pentru rezultate optime.
Faza de incalzire se refera la timpul propriu-zis petrecut in sauna. Un timp optim la temperatura inalta este de 8-12 minute, unde umiditatea aerului variaza intre 5-15%.
Iata ce se intampla in organismul nostru in faza de incalzire:
– Muschii se relaxeaza;
– Transpiram si odata cu secretia sudorala eliminam o buna parte din toxinele acumulate in corp – intens efect detoxifiant;
– Vasele sanguine periferice se dilata din pricina temperaturii inalte, acumulam caldura in corp si crestem oxigenarea intregului organism. Astfel ca febra musculara dispare, durerile articulare se amelioreaza (de exemplu durerile de spate, de genunchi, de glezne, de sold), iar pentru cei care sufera de maini si picioare reci sauna devine o adevarata terapie;
– Este imbunatatita circulatia la nivelul mucoaselor respiratorii, asadar cei cu anumite tipuri de rinite de exemplu pot sesiza ameliorari ale simptomelor de zi cu zi;
– Creste rezistenta sistemului cardiovascular la supraincingere a corpului;
– Stimuleaza, in timp, rata de regenerare a organismului;
– Efecte asupra cresterii imunitatii;
Faza de racire urmeaza saunei propriu-zise si consta in petrecerea a 8-12 minute intr-o incapere racoroasa, cu aer proaspat sau aerisire eficienta, iar la finalul acestei faze se va face un dus cu apa rece. Ce se intampla in organismul nostru in timpul fazei de racire:
-Creste saturatia de oxigen in sange;
-Relaxare psihica, senzatie de stimulare;
-Cresterea tonusului vascular;
-Preventia si ameliorarea varicelor usoare;
-Cresterea rezistentei sistemului cardiovascular la variatii de temperatura, mai ales in timpul dusului rece;
-Cresterea rezistentei la frig, mai ales la cei care prezinta maini si picioare reci;
-Stimularea sistemului imunitar;
Faza de repaus sau de odihna urmeaza celei de racire si dureaza intre 10-15 minute. Este importanta pentru aclimatizare si poate fi realizata in orice sala unde va simtiti confortabil sau chiar la vestiare, in aceasta faza organismul revenindu-si la starea initiala.
Principalele indicatii ale saunei uscate:
– Perioade de stres si oboseala;
– Efort muscular, dureri musculare, dureri articulare;
– Contracturi musculare;
– Hipertensiune usoara;
– Imunitate scazuta, raceli dese;
– Afectiuni usoare si neinfectioase ale cailor respiratorii, cum ar fi unele tipuri de rinite (intrebati medicul), astm bronsic stabil, bronsita asmatiforma etc.
– Leziuni musculare si ale partilor moi;
– In recuperare fizica;
– Boli reumatologice;
– Imbunatatirea nutritiei si aspectului pielii;
– In detoxifiere si slabire;
Cand este contraindicata sauna?
Atunci cand exista afectiuni contagioase sau care contraindica expunerea corpului la temperatura ridicata sauna ar trebui evitata:
– Boli cardiace si hipertensiune severe;
– Boli inflamatorii acute;
– Infectii febrile sau contagioase;
– Tulburari ale circulatiei sanguine la nivel cerebral;
– Boli de piele;
– Epilepsie;
– Glaucom;
– Boli sexuale;
– Tumori;
– Boli venoase cronice;
Aviatiei Wellness Center va asteapta in zona spa atat cu sauna uscata, cat si cu sauna umeda (hammam), alaturi de jacuzzi si tratamente spa de electie. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice informatie sau chiar sa ne vizitati, iar daca doriti sa ramenti la curent cu ofertele si serviciile noastre urmariti-ne pe pagina Facebook Aviatiei Wellness Center.