Exista o serie intreaga de lucruri in designul unui spa care, ca si proprietar te fac sa te intrebi: “de ce nu s-a gandit nimeni la asta?” Un spa este facut din atatea mici detalii ca orice, de la flux , la capacitatea fiecarei statii pot crea bataie de cap. Va spun care sunt cele mai importante greseli din punctul meu de vedere.
- Flux – ca sa intru in spa trebuie sa trec din nou in costum de baie prin zona de receptie…Sau , astept sa fiu preluata pentru masaj din zona de asteptare si vreau sa intru deja in atmosfera. Da , hei , lumea dinamizata si transpirata de la fitness trece prin fata mea in drumul sau spre vestiare!…De multe ori esti limitat in design de zone pre-existente si atunci solutiile sunt limitate. Insa intr-un spatiu blank totul trebuie gandit astfel incat spatiile sa se lege si sa se sustina reciproc. Separarea zonei active de cea pasiva, a ariilor cu plata de cele libere este importanta.
- Acustica – de multe ori poti auzi ce sfaturi primesc cei din camera alaturata de la terapeutii lor. E important sa se prevada de la inceput acest lucru absolut deranjant. Tinand tot de acustica, as include si necesitatea unui sistem care permite modificarea volumului muzicii per cabinet.
- Mecanice si electrice – aminteste-ti ca intotdeauna, comfortul oaspetilor tai primeaza. Un spa este –un produs de lux – care solicita o investitie bine gandita. Partea electrica si mecanica inghite aproximativ 40% din buget astfel ca vei vrea sa verifici aceste cheltuieli de doua ori! Nu ai vrea ca oaspetelui tau sa-i fie prea cald , prea frig si in general , prea ´nimic ´ decat ´prea bine´!
- 4. Schimbari de aer – calitatea aerului e importanta atat pentru oaspete cat si pentru terapeut.
- Materiale – un spa solicita anumite texturi, anumite culori si in special anumite caracteristici tehnice ale materialelor. Dau un exemplu concludent – podelele din ariile umede facute din materiale alunecoase, permeabile, lucioase, netratate.
Care sunt greselile de design pe care le-ati vazut voi intr-un spa ?
Oana Manole