/
/
Frumusețea orientală – la granița dintre Orient și Occident

Frumusețea orientală – la granița dintre Orient și Occident

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Frumusețea orientală – la granița dintre Orient și Occident

Frumusețea orientală, un subiect ce merită toată atenția. Inca din vremea Renasterii, calatorii, artistii, scriitorii, pictorii si muzicienii au fost fascinati de meleagurile misterioase ale Orientului. Descoperierea unui univers plin de farmec si poezie, arhitectura, stil, traditii antice, arta culinara si vestimentara, frumusete, vegetatie exotica, lumina, culori vii, parfumuri indraznete si celelalte curiozitati culturale stau la baza marelui curent orientalist care se va afirma la finele secolului XIX in Franta si in Europa. Aceasta viziune romantica a unui Orient sublim a stat la baza a numeroase creatii picturale, literare si muzicale.

Frumusețea orientală – Fascinatia pentru Orient a servit ca baza de inspiratie pentru picturile lui Ingres, Delacroix si Dinet

A inspirat Calatoria in Orient a lui Lamartine, Orientalii lui Victor Hugo, Scene din viata orientala de Gerard de Nerval, jurnalelor de calatorie ale lui Teophile Gauthier si lui Pierre Loti in Azizade. Creatia simfonica Sherezade a lui Rimski-Korsakov confirma si ea aceasta aplecare spre un taram oniric, al voluptatii si exotismului.

Traditiile si tehnicile tratamentelor corporale, radical diferite de cele aflate in voga in Europa acelor vremuri, amplificau seductia vizitatorului. Inscrise in inconstientul colectiv, aceste practici continua sa ne hraneasca imaginatia si azi. Cand succesul terapiilor orientale in cele mai mari spa-uri ale lumii poate constitui o dovada in acest sens. Secretele frumoaselor Orientale, ca Sheherezada si Cleopatra continua sa inspire universul frumusetii. Dar și multiplele sale practici si ritualuri.

Idealul de frumusete orientala poate fi definit gratie studiilor facute de Lynne Thornton. Specialist incontestabil in pictura orientala. In volumul ei, Femeile in pictura orientalista, ea mentioneaza criteriile de masurare a frumusetii orientale: „parul ei trebuie sa fie negru si stralucitor asemenea penelor de strut, cu ochii asemanatori celor ai gazelei, sprancenele desenand un arc perfect, ca cel al lunii. Gura sa-i fie asemenea unei flori de muacata. Iar gatul lung si subtire asemenea celui al turturelei”.

Intr-o alta carte de pionierat, datand din 1903, Breviarul femeii, autoarea, d-na Tramar, scrie despre amenajarea salii de baie. „Originalitatea si luxul amintesc de imparatesele Bizantului, de baile maure, de cedru, porfir si de toate celelalte voluptati orientale care satureaza aerul parfumat al ritualurilor intime”.

Occidentul datoreaza turismului incipient si calatoriilor initiatice de la inceputul secolului XIX descoperirea acestui nou cult corporal.

In 1832 Lamatine descoperea baile Libanului, iar Savarz pe cele din Cairo. Grecia, Turcia, Liban, Siria, Palestina, Egipt, Maroc, Tunisia, Algeria, devin destinatii la moda, iar „Arabie heureuse”, patria smirnei si a esentelor, il fascineaza pe Arthur Rimbaud. Calatoria spre Orient devine motiv central al miscarii romantice „ iar reveriile si meditatiile sale se afla, pe rand, sub influenta ebraica, turca, greaca, persana, araba, spaniola, pentru ca Spania insemna, inca, Orient.” (Victor Hugo)

Aceasta fascinatie a europenilor pentru frumusetea orientala e anterioara secolului XVIII sau XIX. Ea recupereaza imaginea misterioasa a reginelor faraonice si biblice, inainte de a se opri asupra frumoaselor figuri legendare ale Orientului. Eroine reale sau fictive ale istoriei si ale literaturii acestei zone. Mai tarziu, Sherezada, presonajul din O mie si una de nopti, cunoscuta gratie traducerii in franceza publicate intre 1704 si 1717 de catre Antoine de Galland, va seduce atat intregul univers literar – Proust, Gide, Pierre Louys s.a. – cat si marele public.

Femei apartinand unor secole, orizonturi si tari diferite, Egipt, Ierusalim, Yemen, Arabia Saudita, Palmyr, Persia, Bagdad, Alger, Istanbul, continua sa ne subjuge imaginatia gratie calatoriei lor de cautare a frumusetii absolute.

Aceste femei, sau altele, mai apropiate de noi, au reusit sa creeze produse originale sau traditionale in propriile lor case, curti sau gradini. Inspirate din mediul lor natural si create pentru a implini idealul oriental de frumusete, aceste produse au ajuns adevarate comori gratie ingeniozitatii si generozitatii creatoarelor lor. In acest fel au fost recuperate practici ancestrale, care ar fi ramas uitate sau necunoscute istoriei frumusetii. Aceste femei, adevarati gardieni ai traditiilor orientale, s-au transformat in mesagerii memoriei feminine colective.   

Nicoleta Bechis

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *