/
/
Amenoree: tratamente naturiste

Amenoree: tratamente naturiste

Ultima actualizare în 23 Mar 2023
|
Tratamente naturiste pentru amenoree
Tratamente naturiste pentru amenoree

Cand vorbim despre amenoree, vorbim de o afectiune ce are la baza un dezechilibru hormonal. Acest dezechilibru poate fi declansat, la randul sau, de factori diferiti:

– o alimentatie deficitara, carente de vitamine si minerale;

– tulburari de alimentatie: bulimia, anorexia;

– conditii nepotrivite de viata: deportare, inchisoare etc;

– suprasolicitarea fizica sau psihica; 

– practicarea unor sporturi de performanta, activitate fizica intensa;

– amenoreea poate fi secundara unor tulburari endocrine si/sau ovariene: tumori ovariene, sindromul ovarelor polichistice etc;

obezitate, sau, dimpotriva, pierderea rapida in greutate;

– utilizarea indelungata a anumitor medicamente (ex. antidepresivele, calmantele, contraceptivele);

– existanta unei boli cronice;

Uneori, amenoreea necesita tratamente, alteori, e necesara doar indepartarea cauzei care a generat problema. Reechilibrarea psihica, controlarea factorilor de stres, o alimentatie potrivita si un regim de viata cat mai activ, cu respectarea orelor de somn sunt uneori suficiente pentru a rezolva problema.  

Ce reprezinta amenoreea?

Inainte de a vedea care sunt remediile naturiste potrivite, sa vedem intai ce reprezinta aceasta tulburare. Amenoreea este lipsa menstruatiei, fiind una din cauzele principale ale infertilitatii. Daca avem de-a face cu intarzierea ciclului menstrual pana la 16 ani, vorbim de o amenoree primara. Daca menstruatia este intrerupta brusc in timpul vietii (excludem aici menopauza), atunci avem de-a face cu o amenoree secundara.

Este bine sa facem diferenta intre amenoree si suspendarea naturala a ciclului. Exista triburi in intreaga lume, care traiesc in medii naturale, ferite de poluare, industrializare, hrana procesata, unde femeile nu au menstruatie si totusi pot face copii. Conform unor specialisti, menstruatia ar fi o forma de debarasare a toxinelor, o tulburare specifica erei industrializate.  

Evident, daca aceste toxine nu mai pot fi eliminate prin menstruatie, cum este cazul amenoreei, avem de-a face o problema serioasa. Dar exista si femei, care, adoptand un stil de viata curat si sanatos, fara carne, fara hrana procesata, au reusit sa-si diminueze mult cantitatea de sange menstrual sau chiar si-au suspendat ciclul, putand avea copii. Aceste cazuri insa nu sunt indeajuns de documentate incat sa putem trage o concluzie, dar e bine sa luam in considerare si aceasta ipoteza.

Amenoreea, insa, este o tulburare si trebuie tratata.In medicina naturista, amenoreea este descrisa ca fiind o conditie “rece” sau congestiva, ce necesita stimulente ce vor incalzi zona pelviana si vor imbunatati circulatia sangelui si a energiei din aceasta zona.

Iata care sunt cele mai indicate tratamente naturiste pentru amenoree:

Nutritie

Concomitent cu remediile naturiste, este bine ca dieta noastra sa excluda alimentele procesate, mezelurile, sucurile carbogazoase, zaharul, alcoolul etc. Este bine sa consumam alimente care echilibreaza hormonal si care stimuleaza aparitia menstrei: marar, leustean, telina, morcovi, papadie, pastarnac, vin rosu, struguri etc.

Fitoterapia

Exista nenumarate remedii fitoterapeutice, dar pentru a beneficia de un tratament potrivit constitutiei noastre, e indicat sa facem un consult de specialitate. De asemenea, de mare ajutor este si cunoasterea tipologiei ayurvedice de care apartinem, pentru a putea alege remediul potrivit.

Mararul este un puternic reglator hormonal, si il poti lua sub forma de ceai, tinctura  sau de pulbere.

Branca ursului se foloseste adesea in caz de infertilitate sau amenoree. Poti consuma ceai, tinctura, pulbere din planta uscata sau comprimate, in functie de recomandarea fitoterapeutului.

Lemnul dulce este o planta indiana extrem de benefica in tulburarile hormonale feminine, ce compenseaza carenta de estrogen specifica amenoreei. Poate fi luata sub forma de pulbere, ceai sau tinctura.

Donq Quai este un remediu folosit adesea in medicina chinezeasca in dereglarile hormonale si amenoree. Aceasta planta este utila mai ales in cazul in care aceste dereglari sunt insotite de simptome precum: anemie, oboseala, slabiciune, lipsa apetitului, paloarea pielii, cearcane, lipsa de energie si vointa etc. Puteti gasi flacoane lichide cu extract de Donq Quai.

Alte remedii benefice in amenoree sunt: tinctura si ceaiul de coada-soricelului, tinctura si ceaiul de cretisoara, tinctura de telina, de ienupar, amenti de salcie, ceai de galbenele, radacina de ghimbir, talpa-gastii, pelin etc. Si remediile homeopate sunt foarte eficiente, insa doar un consult de specialitate poate indica remediul potrivit pentru fiecare caz.

Gemoterapia

Extractul din mladite de zmeur este eficient pentru declansarea menstruatiei, dar poate trata si alte afectiuni ale sistemului reproducator feminin.  Foarte eficient este si extractul de mladite de coacaz negru, insa doar un consult de specialitate poate indica remediile cele mai potrivite pentru fiecare caz in parte.

Tratamente balneare

In caz de amenoree si oligomenoree, trebuie tratate in primul rand bolile care au determinat aceasta stare, putem vorbi de anexite, ovarite, parametrite, etc.

Pot fi recomandate daca nu exista contraindicatii, respectiv afectiuni ginecologice acute, inflamatie: bai sarate, bai cu ape minerale carbogazoase, baile cu namol, bai de sezut sarate, baile termale, bai cu ape feruginoase.

Anenoreea si oligoamenoreea de natura functionala beneficiaza de tratamente balneoclimaterice individualizate. La femeile cu neuroastenie, agitatie sau deprimate se recomanda un climat de coline sau subalpin sedativ, climat mediteraneean, climat de padure.

La recomandarea medicului de recuperare, medicana fizica si balneologie beneficiaza de tratamente, care pot include:

– proceduri de electroanalgezie

– masoterapie

 – termoterapie – impachetari cu namol, baile cu namol   

 – kinetoterapie individuala sau de grup

 – hidroterapia – bai cu plante medicinale, bai cu aer comprimat, dus subacval, hidrokinetoterapie in ape minerale               

 – cura de teren

 – repaus fizic si psihic

Statiuni recomandate: Sovata, Ocna Sibiului, Baile Tusnad, Baile Felix, Vatra Dornei, Baile Herculane, Mangalia.

Terapii spa

In anomaliile menstruale, un masaj al zonelor reflexogene ale picioarelor poate ajuta la stimularea menstruatiei. O terapie foarte eficienta este si masajul abdominal detoxifiant Chi Nei Tsang, ce stimuleaza functia organelor sexuale interne. In cazul in care menstruatia se suspenda din motive de stres, traume emotionale etc, se recomanda terapia cranio-sacrala, ce va putea trata si cauzele emotionale. De asemenea, acupunctura este extrem de benefica in cazul amenoreei.

Exercitiu fizic

Renunta la orice sport solicitant. Practica activitati fizice ce presupun un efort moderat: yoga, Pilates, Tai Chi, drumetii, plimbari in aer liber, nordic walking etc.

Bucura-te de o stare de sanatate si vitalitate deplina, cu ajutorul remediilor naturiste!

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *