/
/
Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice

Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice
Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice
Foto: Băile Govora

Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice – Vă asigurăm că, în această perioadă grea prin care trecem, vom veni în sprijinul dumneavoastră, a celor care doriți să aflați cât mai multe despre tratamentele balneare. Vom continua să vă informăm pe această pagină, în timp ce așteptăm redeschiderea cât mai repede a stațiunilor balneare din țara noastră. Stațiunile balneare au ca și prioritate în acest moment protejarea pacienților, dar și a colaboratorilor.

Tratamentele balneare ajută la ameliorarea multor afecţiuni cronice, inclusiv  în afecţiunile respiratorii, fiind indicate atât la copii, dar si la adulţi. Pentru afecţiunile respiratorii se oferă îngrijiri pentru patologii din sfera ORL, dar şi pentru afectarea arborelui traheobronşic.

Tratamentele balneare includ:

► Administrarea de ape minerale naturale, în special pentru proprietățile lor antiseptice și antiinflamatorii, care ajung direct în țesuturile afectate, sub formă de aerosoli, pulverizații sau inhalații.

Se indică ape minerale sulfuroase, bromurate, iodurate, clorurosodice sub formă de aerosoli care ajung în tractul respirator în profunzime. Apa  minerală ce conține sulf are proprietăți antiinflamatorii, reduce infecțiile repetate ale tractului respirator, ajută la regenerarea mucoasei faringiene, întărește sistemul imunitar.

► Climatoterapia prin mișcare în aer liber, sărac în alergeni și mai puțin poluat, în parcurile balneare sau climatoterapia maritimă;

► Kinetoterapie şi Hidrokinetoterapie, cu rol în gimnastica respiratorie: să învățăm să respirăm eficient și corect;

► Fizioterapia pentru efectele bronhodilatatoare;

► Programe de educație terapeutică pentru prevenție și tratament în afecțiunile respiratorii.

Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice. Indicăm tratamente balneare în afecțiuni ca: 

astm bronșic (tratamentul permite o gestionare cât mai bună a crizelor de astm bronșic, pentru prevenirea lor), sinuzite cronice, otite, faringite, nazofaringite, rinosinuzite alergice cronice, traheite alergice, rinite cronice, laringite cronice, bronșite cronice, în BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă), unde tratamentul balnear poate îmbunătăți funcția respiratorie și calitatea vieții.

Aceste tratamente balneare sunt contraindicate în stadiile subacute şi acute ale afecțiunilor respiratorii. De aceea este importantă în programarea pentru cura balneară vizita la medicul curant, pentru a se asigura că nu există contraindicații.

În stațiune, tratamentele balneo se vor efectua după consultația prealabilă a medicului de recuperare medicală și balneologie și numai la recomandarea acestuia ca și tip de apă minerală indicată, doza și perioada de administrare.

Stațiuni balneare recomandate: Băile Govora, Călimăneşti – Căciulata, Ocna Sibiului, Slănic Moldova.

Băile Govora este una din cele mai bogate stațiuni din România și Europa în ape iodurate și bromurate de origine organică, iar factorii naturali de cură sunt: ape minerale de mare concentrație iodurate și bromurate, sulfuroase, climat continental cu influență mediteraneană.

Factorii naturali de cură de care dispune stațiunea balneară Ocna Sibiului sunt reprezentați de apele cloruro – sodice concentrate și bioclimatul sedativ.

La Călimănești – Căciulata, apele minerale sulfuroase sunt indicate în afecțiuni respiratorii sub formă de aerosoli și pulverizații.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca;

Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie.

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *