/
/
O singură sesiune de masaj produce modificări biologice profunde

O singură sesiune de masaj produce modificări biologice profunde

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
O singură sesiune de masaj produce modificări biologice profunde
O singură sesiune de masaj produce modificări biologice profunde
Imagine de la Mariolh de la Pixabay

Studiu: O singură sesiune de masaj produce modificări biologice profunde

Vrem nu vrem, vom petrece o bună perioadă de timp în casă și, cu siguranță în fața computerului sau aplecați cu privirea în ecranul telefonului. Suntem dornici să fim la curent cu noutățile, să știm ce măsuri se mai iau pentru siguranța noastră. Urmările? Ne amorțește gâtul, ne simțim cocoșați, înțepeniți, ne lipsește mișcarea. Un masaj ar fi binevenit, dar unde? Toate saloanele și-au suspendat activitatea. Dar, până una- alta, poți apela la un membru al familiei, chiar dacă poate nu se pricepe așa de bine. Poate își va propune chiar să învețe unele tehnici de masaj suedez în această perioadă. O idee extraordinară, nu-i așa?

Și pentru că tot am adus vorba de masajul suedez, să aflăm ce au mai descoperit cercetătorii!

Fiecare dintre noi a beneficiat la un moment dat de o ședință de masaj. Cu toate acestea, cunoaștem puține lucruri despre efectele fiziologice ale unei singure sesiuni de masaj.

O singură sesiune de masaj: Un masaj bun face mai mult decât să relaxeze mușchii? Ce spun studiile?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles au recrutat 53 de adulți sănătoși și pe 29 dintre aceștia i-au repartizat la întâmplare la o sesiune de 45 de minute de masaj profund al țesuturilor, iar pe ceilalți 24 la o sesiune de masaj ușor.

Tuturor subiecților le-au fost montate catetere intravenoase, astfel încât probele de sânge puteau fi prelevate chiar înainte de masaj și până la o oră după acesta.

Această cercetare a fost realizată într-o unitate de cercetare ambulatorie dintr-un centru medical academic. La acest studiu au participat adulți sănătoși din punct de vedere fizic și psihic, cu vârste cuprinde între 18 și 45 de ani.

Scopul studiului?

Scopul acestui studiu a fost de a determina efectele unei singure sesiuni de masaj asupra funcției neuroendocrine și imunitare. S-a pornit de la ipoteza că o terapie de masaj suedez ar crește nivelul oxitocinei (OT), ceea ce ar duce la o scădere a activității hipotalamice-hipofizare-suprarenale (HPA) și o îmbunătățire a funcției imunitare.

Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că o singură sesiune de masaj a provocat modificări biologice, cum ar fi:

  • creșterea oxitocinei, un hormon asociat cu fericirea;
  • scăderea AVP – scăderea cortizolului hormonului de stres primar – și o creștere a limfocitelor circulante, celulele albe din sânge care apără organismul împotriva bolilor.

Voluntarii care au beneficiat de masaj profund al țesuturilor au înregistrat scăderi semnificative ale nivelului de cortizol, „hormonul stresului”, în sânge și salivă. De asemenea, au avut o creștere a numărului de limfocite, celule albe din sânge care fac parte din sistemul imunitar.

Voluntarii care au beneficiat de masaj ușor au înregistrat creșteri mai mari ale oxitocinei, un hormon asociat cu starea de mulțumire, decât grupul căruia i s-a aplicat masaj profund, și scăderi mai mari ale hormonului corticotrop suprarenal, care stimulează glandele suprarenale să elibereze cortizolul.

Concluziile studiului?

Studiul a demonstrat că o singură sesiune de masaj terapeutic suedez produce efecte biologice măsurabile. Dacă sunt reproduse, aceste descoperiri pot avea implicații în gestionarea afecțiunilor inflamatorii și autoimune.

Rezultatele au fost: „foarte, foarte interesante și foarte, foarte captivante, iar eu sunt un sceptic.”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Mark Hyman Rapaport, președintele departamentului de psihiatrie și neuroștiințe comportamentale din cadrul centrului medical Cedars-Sinai.

Cu siguranță, aceste rezultate vin să ne întărească ideea că masajul are beneficii uimitoare pentru sănătatea noastră. Dacă ai avut parte de o experiență aparte de masaj, suntem curioși să aflăm cum te-a ajutat acesta și cum ți-a influențat starea de sănătate.

Surse:

Studiul a fost publicat online în „The Journal of Alternative and Complementary Medicine”.

Autorii studiului: Mark Hyman Rapaport, Pamela Schettler și Catherine Bresee

https://doi.org/10.1089/acm.2009.0634

https://www.nytimes.com/2010/09/21/health/research/21regimens.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *