/
/
Eficienţa în timp a tratamentelor balneare

Eficienţa în timp a tratamentelor balneare

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Eficienţa în timp a tratamentelor balneare
Eficiența în timp a tratamentelor balneare Foto: Băile Tușnad

Eficiența în timp a tratamentelor balneare – Tratamentele balneare făcute periodic, cu conștiinciozitate, însoțite de un stil de viață recomandat de către specialist, pot fi cu adevărat eficiente în timp.

Ape minerale sau termale, gazul mofetic, peloizii, aerul, clima, pădurea, toți factorii naturali sunt valorificați în recuperarea a numeroase afecțiuni cardiovasculare, neurologice, boli reumatismale, afecțiuni respiratorii, digestive, renale, endocrine, ginecologice. În toate stațiunile balneoclimaterice de la noi din țară există programe de prevenție (primară, secundară, terțiară), programe de recuperare medicală pentru diferite patologii și programe de educație terapeutică. Toate au ca finalitate ameliorarea durerii, creșterea mobilității articulare, ameliorarea somnului, creșterea funcționalității, independența funcțională și creșterea calității vieții.

Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoțită de efecte secundare, crenoterapia sau consumul de ape minerale de la izvoare, dacă este administrată corect, nu determină efecte secundare decât foarte rar. Studiile arată că apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Efectul lor devine aparent după o administrare de 20-30 zile.

De asemenea, băile cu apă minerală carbogazoasă sunt aplicate clinic de mult timp în țările europene, dar și în stațiunile balneo din țara noastră, în recuperarea cardiovasculară cu ameliorarea simptomelor. Însă efectele dorite, susținute pe termen lung ale băilor cu ape minerale carbogazoase, pot fi obținute numai prin aplicații seriate. Adică un număr mai mare de proceduri, dar și repetate la intervale de timp.

Eficiența în timp a tratamentelor balneare. Rezultatele studiului de la Băile Tușnad

A fost efectuat un studiu la Băile Tușnad, privind percepția pacienților asupra eficienței în timp a acestor tratamente balneare. Mai ales că foarte mulți pacienți vin anual sau chiar de două ori pe an pentru tratament. În studiu au fost incluși aproximativ 400 de pacienți. Rezultatele acestui studiu sunt în acord cu studiile internaționale. Acestea au arătat faptul că efectele benefice și de durată (pe termen mediu și lung) ale băilor cu ape minerale carbogazoase, dar și ale tratamentelor balneare, pot fi obținute numai prin aplicații seriate care determină eficacitatea finală a acestora.

Aceste efecte pe termen mediu și lung nu sunt numai suma efectelor individuale, ci mai degrabă sunt aduse de schimbări fundamentale în sistemul nervos autonom privind stimularea, răspunsul și terapia de adaptare, conform datelor existente în literatură.

Analiza privind durata efectului tratamentului

În studiul de la Băile Tușnad se constată că toți pacienții au raportat o durată mai mare de o lună, cu frecvența maximă a celor care resimt efectul pe o durată de 2-6 luni după plecarea din stațiune (54-62%). Iar aproximativ o treime dintre pacienți (33 %) au afirmat că efectul tratamentelor depășește șase luni.

De asemenea, s-a constatat că frecvența cea mai mare a duratei maxime a efectelor pozitive (mai mult de 6 luni după efectuarea tratamentului) se înregistrează la grupul de vârstă 61-70 ani. Pentru celelalte grupe de vârstă, frecvența scade cu până la 10 %, în cazul persoanelor care vin ocazional în stațiune. Însă, pentru pacienții care vin regulat la tratament (o dată sau de două ori pe an), frecvența ridicată a efectului de lungă durată (mai mult de 6 luni) se menține și la grupurile cu vârstă mai înaintată (71-80 ani și mai mult de 80 de ani).

Referințe

Gabriela Dogaru, Andreea-Sabina Scripcă, Adina-Eliza Croitoru, Marieta Motricală, Adriana Bulboacă, Ioana Stănescu. A clinical study regarding the improvement of symptoms and the time efficacy of treatments performed in Băile Tușnad balneoclimatic resort.   Balneo Research Journal. 2018;9(2):76-81 Full Text DOI 10.12680/balneo.2018.177

Dr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie Cluj Napoca

Vicepreşedinte Asociaţia Română de Balneologie

Andreea-Sabina Scripcă

Doctorand Facultatea de Geografie UBB Cluj Napoca

Cu drag,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Eficienţa în timp a tratamentelor balneare
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *